Een zoekmachinevriendelijk CMS: wat zijn de voorwaarden?

Een zoekmachinevriendelijk CMS: wat zijn de voorwaarden?

Een zoekmachinevriendelijk CMS helpt je om beter vindbaar te worden in de zoekmachines. Je zou verwachten dat een CMS altijd ingericht is conform SEO voorwaarden. Toch is dit niet het geval. Wij hebben de voorwaarden voor een zoekmachinevriendelijk CMS op een rij gezet.

In deze tijd is een website zonder CMS ondenkbaar. CMS staat voor Content Management Systeem. Het is een softwaretoepassing die het mogelijk maakt om zelf de inhoud van je website te beheren, zonder dat je kennis hebt van programmeren. Bekende content managementsystemen zijn bijvoorbeeld WordPress en Joomla. Zonder CMS ben je overgeleverd aan de paginabron van je website. Als je geen programmeerkennis hebt is dit niet te doen. Iedereen zou zijn of haar eigen website moeten kunnen beheren. Om deze reden is CMS onmisbaar.

Wat zijn de voordelen van een CMS?

Bijna alle websites worden tegenwoordig geleverd met een CMS. Het grootste voordeel hiervan is, is dat je volledige controle hebt over de inhoud van jouw website. Dit maakt het heel gemakkelijk om jouw product of dienst te beheren. Daarnaast maakt een CMS het ook mogelijk dat meerdere personen de website kunnen beheren en content kunnen publiceren. Dit kan allemaal ingesteld worden via het controlepaneel van het CMS. Je kunt hier ook per gebruiker aangeven wat de rechten zijn. Een CMS zorgt er dus voor dat er overzicht en controle is, maar ook dat het onderhoud aan jouw website versneld wordt.

Soorten CMS

Er zijn verschillende soorten content managementsystemen op de markt. We zetten de belangrijkste voor je op een rijtje.

 • WordPress: WordPress is het bekendste CMS op de markt. Ongeveer 60% van alle websites gebruikers heeft een WordPress website. Het is een flexibel en gebruiksvriendelijk systeem dat uit te breiden is met verschillende thema’s en plugins.
 • Silverstripe: Silverstripe is iets minder bekend dan WordPress, maar wel heel erg geliefd bij programmeurs. Een Silverstripe website wordt opgebouwd vanaf 0 en de websitebouwer weet dus precies hoe alles werkt en in elkaar steekt.
 • Drupal: Drupal is een open-source content management systeem en is geschikt voor de ontwikkeling van digitale oplossingen. Een plugin wordt bij Drupal een module genoemd. De kwaliteit van Drupal is over het algemeen beter, omdat er minder code nodig is.
 • Joomla: Joomla is een zeer gebruiksvriendelijk CMS. Omdat Joomla op geen enkel vlak onderscheidend is van andere content managementsystemen, is het marktaandeel flink afgenomen.

Andere voorbeelden zijn WIX, SYS Platform, Phoenix, TYPO3 en systemen die websitebouwers zelf ontwikkelen.

Een zoekmachinevriendelijk CMS

Een CMS wat voldoet aan de voorwaarden voor een goede vindbaarheid in de zoekmachines kent een aantal voorwaarden. Het is belangrijk dat je deze meeneemt wanneer je voor de keuze staat voor een websitesysteem. Het is supervervelend wanneer achteraf blijkt dat je een site hebt laten bouwen in een systeem waarin de basisvoorwaarden voor een goede vindbaarheid niet aanwezig zijn.

Wanneer is een CMS zoekmachinevriendelijk?

Wanneer is een CMS zoekmachine of SEO vriendelijk? Niet alle content managementsystemen zijn SEO proof. Als je weet waar je op moet letten zijn een aantal problemen echter wel te voorkomen. We leggen in het kort uit waar je op moet letten ten aanzien van CMS en zoekmachine optimalisatie.

CMS Meta tag/data invoer mogelijkheden

Jouw CMS moet de mogelijkheid hebben om de zogenoemde metadata per pagina in te voeren. Het gaat dan om:

 • meta title (de titel van een webpagina);
 • meta description (een korte omschrijving van een webpagina);

Veel webdesigners zorgen er via verschillende trucjes voor dat deze data wel op je website staat, maar dat je het zelf niet in hoeft te voeren. Dit doen ze door bijvoorbeeld de eerste regel van een tekst te gebruiken als meta title en de eerste alinea al meta description. Het is niet optimaal, maar wel werkbesparend. Het is belangrijk om te begrijpen dat je een keuze hebt in het toepassen van meta data die belangrijk is voor jouw website. Als je deze informatie handmatig kunt invoeren, dan ben je in staat om het beter af te stemmen op de inhoud van je pagina.

metagegevens invoegen: voorwaarde zoekmachinevriendelijk CMS

Alt tags toevoegen aan foto’s

Je moet foto’s een alt tag kunnen geven. Aan de hand van deze alt tag weet een zoekmachine wat er op een foto staat. Zit deze optie niet in een CMS, kijk dan verder naar een CMS wat deze optie wel heeft.

Zie ook: Hoe optimaliseer je foto’s voor Google?

Alt Tag invoegen: voorwaarde zoekmachinevriendelijk CMS

Schone en herkenbare URL’s.

Voor zoekmachine optimalisatie is het belangrijk dat alle pagina’s een herkenbare en duidelijke url hebben. Dus niet: www.voorbeeld.nl/page=3374749809, maar: www.voorbeeld.nl/cms-optimalisatie-zoekmachines. Staan de zoekwoorden in de URL dan helpt dit voor de vindbaarheid in Google maar ook voor de gebruiksvriendelijkheid voor een bezoekers. Schone URL’s zijn een voorwaarde. Het is van belang dat je voor 100% invloed hebt op de URL structuur van je site.

Redirects invoegen

Het is handig wanneer je zelf redirects in kunt voegen in je website. Met een redirect voorkom je dat er dode links en 404 fouten ontstaan in je website. Het werkt onhandig wanneer je dit steeds via de websitebouwer moet regelen. Nog onhandiger is het wanneer je deze optie helemaal niet hebt. Informeer dus of er een redirect module in je website zit.

CMS systemen en header tags

Net zoals je in een Word document de hoofdstuktitels kunt aanmerken als kopteksten, zo werkt dit ook in HTML van websites. Jouw CMS moet je in staat stellen om kopteksten (headers) aan je tekst toe te voegen. Woorden die in kopteksten staan krijgen van Google extra punten, maar alleen als ze daadwerkelijk gemarkeerd staan als koptekst. Het telt dus niet als je ze een vet maakt of een groot lettertype gebruikt.

Mobielvriendelijke website

Sinds geruime tijd maakt Google gebruik van mobile-first indexing. Doordat het gebruik van mobiele apparaten steeds verder toenam, is besloten dat website allereerst op mobiel door de Google bot werden bekeken alvorens de desktop-versie werd gecrawld. Het belang van een mobielvriendelijke website nam hiermee nog verder toe. Scoort je website op mobiel slecht, doordat deze niet volledig mobile responsive is dan levert dat hoe dan ook mindere resultaten aan jouw SEO. 

 

Kies voor SYS platform

In dit blog heb je kunnen lezen hoe belangrijk het is dat een CMS voldoet aan de eisen voor SEO om beter gevonden te worden in Google en andere zoekmachines. SYS platform maakt gebruik van een CMS dat is geoptimaliseerd voor SEO. In de websites van SYS kun je zelf je URL’s instellen, redirects invoegen, foto’s alt tags meegeven en metadata naar wens invullen.

Dat is niet het enige, met SYS krijg je meer dan een standaard website. Je kiest voor een systeem waarmee je betalingen automatiseert, je ondersteuning krijgt bij het opzetten van resultaatpagina’s en je eenvoudig een online training opzet.

Gerelateerde blogs

In de kennisbank van SYS Platform vind je tientallen handige blogs met tips en informatie. Heb je deze blogs al gelezen:

DOWNLOAD GRATIS CHECKLIST​

Checklist: Meer Resultaat uit je Website!

De afgelopen jaren hebben we (Maarten en Vanessa) meer dan 700 websites geanalyseerdHierdoor weten we nu precies wat werkt (en absoluut niet werkt).

Aanbevolen artikelen

 • Alle
 • Automatiseren
 • Bedrijf opschalen
 • Klantverhalen
 • Ondernemen
 • Updates
 • Vergelijkingen
 • Website maken
 • Website optimaliseren
Meer succes behalen met klanten
In 3 stappen succesvoller worden dankzij klanten
Hoe kun je ervoor zorgen dat jouw klanten succesvoller worden? Want het succes van klanten is ook jouw succes. Luister naar wat jouw doelgroep nodig heeft en behaal betere resultaten met jouw klanten. Lees de 3 handige stappen voor meer succes.
Meer klanten aantrekken met het 'dit wil ik ook' principe
Klanten aantrekken? | Het “dit wil ik ook” principe
Hoe zorg je ervoor dat je zelf meer klanten aantrekt in plaats van dat je ze continu moet overtuigen om klant te worden? Ontdek een compleet nieuwe manier: het ‘dit wil ik ook’ principe. Vergroot je expertstatus via je website en maak nieuwe mensen enthousiast ...
Jouw website goed beveiligen met tweestapsverificatie
Jouw website goed beveiligen met tweestapsverificatie
Een goed beveiligde website is ontzettend belangrijk om te hebben. Voorkom dat jouw website gehackt wordt en zorg dat niet zomaar iedereen toegang heeft tot de achterkant van jouw website. Hoe beveilig je jouw website tegen aanvallen van buitenaf? Ontdek de voordelen van tweestapsverificatie!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gratis checklist voor coaches en opleiders

De KLIK methode voor meer resultaat (aanvragen en klanten) uit je website

Nu geen tijd om te lezen?👇

Ontvang dit artikel in je mailbox (voor later)

Je ontvangt een mail met een reminder van dit artikel

SYS Platform draait op SYS Platform SYS Platform - Platform voor Coaches & Opleiders