Een platform of een website in eigen beheer? - SYS Platform

Een platform of een website in eigen beheer? De voor- en nadelen

Er zijn zoveel verschillende opties om een website te beheren, maar uiteindelijk komt het neer op twee mogelijkheden: een website in eigen beheer of onderbrengen op een extern platform. In dit blogartikel bespreek ik de voor- en nadelen, zodat jij de juiste beslissing voor jezelf kunt maken.

Tegenwoordig is het aanbod om websites te hosten enorm groot. Zo zijn er verschillende platformen die alles voor je uit handen nemen. Vaak hangt er wel een redelijke prijskaart aan. En dat brengt ons op de vraag: moet je een website zelf hosten of kiezen voor een extern platform die dit voor jou regelt? In dit blogartikel bespreek ik de voor- en nadelen.

Inhoudsopgave
    Een koptekst toevoegen om de inhoudsopgave te genereren

    Wat is het verschil tussen eigen beheer en een extern platform?

    Voordat we naar de voor- en nadelen gaan kijken, nemen we eerst een kijkje naar het verschil tussen een website in eigen beheer of op een extern platform.

    Een website in eigen beheer

    Heb je een website in eigen beheer? Dan ben je volledig verantwoordelijk voor je website. Jij moet voor de hosting zorgen, regelen dat het domein gekoppeld is aan je website en e-mailadressen aanmaken.

    Deze vorm van volledige controle geeft je de mogelijkheid om zelf een bestaand platform te kiezen om je website te bouwen. Zo kun je gratis een website bouwen op Wordpress. 

    Daarbij komt kijken dat je letterlijk alles met je website kunt doen. Een geliefd onderdeel voor veel websitebeheerders is het toevoegen van externe plugins. Op deze manier worden allerlei nieuwe functionaliteiten toegevoegd aan je website.

    Een website op een extern platform

    Een extern platform bied je eigenlijk het omgekeerde aan. Je bent namelijk niet verantwoordelijk voor de configuratie, zoals hosting en e-mailadressen. In plaats daarvan valt dit onder de service van het platform.

    In principe kun je dus gelijk aan de slag met het bouwen van je website. Wel is het zo dat een platform vaak gebruik maakt van een closed source CMS. Dat wil zeggen dat je niks aan het platform kunt veranderen of toevoegen, zoals plugins. In plaats daarvan worden er functionaliteiten aangeboden (soms tegen een meerprijs).

    Neem hier een kijkje naar de functionaliteiten van SYS.

    De voor- en nadelen van een website in eigen beheer

    Nu we weten wat de mogelijkheden zijn van een website in eigen beheer, kunnen we naar de voor- en nadelen kijken.

    De voordelen van een website in eigen beheer

    Het grootste voordeel van een website in eigen beheer is wellicht de volledige controle die je erover hebt. Je bent vrij om alles te doen wat je wilt en bent niet gelimiteerd in bijvoorbeeld het CMS dat je wilt gebruiken.

    Daarbij komt ook kijken dat je jouw website helemaal kunt afstemmen op jouw behoeftes. Zijn er specifieke functionaliteiten die je wilt gebruiken? Dan kan daarvoor de bijbehorende externe plugins voor geïnstalleerd worden. Zo kun je de techniek van jouw website helemaal personaliseren.

    Tot slot heb je ook de volledige controle over de financiën. Je betaalt waar je voor wilt betalen en hoeveel. Of het nou gaat om de hosting, een paginabouwer of plugins. 

    De nadelen van een website in eigen beheer

    Het grootste nadeel van een website in eigen beheer is het uitzoekwerk. Je moet zelf de hosting kiezen, maar ook het geheugen, opslag en RAM bepalen. En als je hier weinig verstand van hebt, dan kan dit lastig zijn. Zeker als je een verkeerde keuze maakt.

    Wat doe je bijvoorbeeld als de server overbelast is en jouw website uit de lucht is? Niemand grijpt in en jij bent als enige verantwoordelijk om dit op te lossen. En vaak resulteert dit in Google werk en YouTube video’s bekijken om de oplossing te vinden.

    Mocht je opzoek zijn naar een uitlegvideo, waarom niet gelijk een kijkje nemen naar ons YouTube kanaal ;-). 

    De ervaring leert ook dat veel online ondernemers veel tijd hieraan besteden. Daardoor zijn ze steeds minder bezig met klanten. Ook zul je vaak zien dat er iets stuk gaat op onmogelijke momenten, zoals tijdens een lancering na een challenge

    voor en nadelen website in eigen beheer
    De voor- en nadelen op een rijtje voor een website in eigen beheer

    De voor- en nadelen van een website op een extern platform

    Een extern platform is eigenlijk een systeem waar je direct mee aan de slag kunt. In dit hoofdstuk nemen we een kijkje naar de positieve en minder positieve kanten.

    De voordelen van een website op een extern platform

    Het grootste voordeel van een extern platform is dat je gelijk van start kunt gaan. Alles is voor je geregeld: de hosting, het koppelen van je domein en het aanmaken van e-mailadressen. Je hoeft zelf dus niks te doen aan server configuratie of optimalisatie.

    Wat veel ondernemers aantrekken, is de ondersteuning die een platform aanbiedt. Wil je bijvoorbeeld iets instellen op je website, maar weet je niet hoe? In plaats van urenlang YouTube video’s opzoeken, kun je gewoon een mailtje sturen naar het supportteam. 

    Ook staan ze voor je klaar als bijvoorbeeld de website offline staat. Je hebt dus meer zekerheid bij een extern platform. En dat is zeker fijn als je steeds minder tijd hebt om zelf te sleutelen aan de achterkant van de website.

    De nadelen van een website op een extern platform

    Dat stukje zekerheid heeft een prijskaart en dat is ook vaak voor ondernemers het grootste nadeel. De prijs is relatief gezien duurder dan als je zelf alles in eigen beheer houdt. Vaak bieden externe platformen verschillende pakketten aan, afhankelijk van de functionaliteiten die je wilt gebruiken. 

    Dat is dan ook gelijk het tweede nadeel. Een platform biedt vaste functionaliteiten aan. Je kunt dus niet je eigen plugins toevoegen. Vaak is er gelukkig wel de mogelijkheid om suggesties in te dienen voor nieuwe functionaliteiten. Gelukkig gaat een platform namelijk wel mee met de tijd en de continue verandering van de wereld. De belangrijkste functionaliteiten, zoals momenteel het aanbieden van online trainingen, zullen altijd aanwezig zijn.

    Ben je een SYS-member en heb je een suggesties voor een nieuwe functionaliteit? Laat het ons dan, onderaan deze pagina, weten!

    Website op een platform voor en nadelen
    De voor- en nadelen op een rijtje voor een website via een platform beheren

    Het oordeel: website in eigen beheer of op een platform?

    Ik hoor het je al denken: het SYS Platform is zo’n extern platform. Dus we zullen volmondig een extern platform aanbevelen.

    In tegendeel! Een platform is niet voor iedereen geschikt. Tijdens verschillende succesplan sessies kijk ik altijd of ondernemers wel geschikt zijn voor een platform. In sommige situaties is dit simpelweg niet het geval.

    Mijn advies is om de kosten zo laag mogelijk te houden als je een starter bent en net begint met je online avontuur. Een website in eigen beheer is dan de beste optie, totdat je:

    • teveel vastloop, door bijvoorbeeld de techniek
    • enorm veel tijd kwijt bent aan verschillende fouten
    • echt wilt gaan doorgroeien en op wil schalen met je bedrijf

    Loop je tegen een van bovenstaande punten aan, dan kun je het beste overstappen naar een extern platform. Gelukkig gaat dit vaak heel makkelijk. Met SYS heb je bijvoorbeeld al in 3 stappen een Website met Resultaat!

    Wil je meer weten over de mogelijkheid van een online platform opzetten, neem dan zeker een kijkje naar deze pagina.

    “Een platform is geschikt voor ondernemers die willen doorgroeien en minder tijd kwijt willen aan de techniek van een website.”

    Conclusie

    De keuze om een website in eigen beheer te nemen of niet, is afhankelijk van jouw situatie. Als starter kun je het beste de kosten zo laag mogelijk houden. Begin je vervolgens meer klanten te krijgen en minder tijd over te houden voor de website? Dan is een platform geschikt voor jou! Het voordeel is dat de techniek voor jou geregeld wordt en dat je ondersteuning hebt bij openstaande vragen. Het nadeel is echter wel dat een platform duurder is en je niet de mogelijkheid hebt om eigen plugins toe te voegen.

    DOWNLOAD GRATIS CHECKLIST​

    Checklist: Meer Resultaat uit je Website!

    De afgelopen jaren hebben we (Maarten en Vanessa) meer dan 700 websites geanalyseerdHierdoor weten we nu precies wat werkt (en absoluut niet werkt).

    Aanbevolen artikelen

    • Alle
    • Automatiseren
    • Bedrijf opschalen
    • Klantverhalen
    • Ondernemen
    • Updates
    • Vergelijkingen
    • Website maken
    • Website optimaliseren
    Automatische incasso instellen voor jouw website
    Voorspelbare inkomsten uit je website met een automatische incasso
    Hoe werkt een automatische incasso? Hoe kun je termijnbetalingen instellen zodat klanten eerder instappen bij jouw trajecten? Door het instellen van een automatische incasso creëer je voorspelbare terugkerende omzet vanuit jouw coachingspraktijk of opleiding. Lees er alles over in dit blogartikel.
    Omnidrones Opleidingsplatform met verificatiesysteem - SYS master klantverhaal
    Drone opleidingsplatform met verificatiesysteem
    Voor OmniDrones Academy, één van de grootste drone opleiders in Nederland, bouwden we een opleidingsplatform met verificatiesysteem. Deelnemers van een drone opleiding kunnen pas na verificatie het examen doen en een gecertificeerd drone vliegbewijs behalen. Een toffe uitdaging voor SYS wat nu doorgroeit tot een ...
    systematiseren voor een meer menselijke verbinding
    5 manieren om te systematiseren voor een menselijkere verbinding
    Systematiseren kan juist een menselijkere verbinding met (potentiële) klanten bevorderen. Mits je weet hoe je slim kunt systematiseren. In dit blogartikelen delen we 5 manieren om te systematiseren.

    Laat een reactie achter

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

    Gratis checklist voor coaches en opleiders

    De KLIK methode voor meer resultaat (aanvragen en klanten) uit je website

    Nu geen tijd om te lezen?👇

    Ontvang dit artikel in je mailbox (voor later)

    Je ontvangt een mail met een reminder van dit artikel

    SYS Platform draait op SYS Platform SYS Platform - Platform voor Coaches & Opleiders