Wat is een CMS of Content Management Systeem?

Je wilt starten met een website en een online platform opzetten. Misschien wil je een webshop starten, blogberichten schrijven of je onderneming online presenteren. Je doet online onderzoek en komt je telkens weer die afkorting tegen: CMS. Maar wat betekent het precies? In dit artikel leg ik uit wat de afkorting CMS is en welke voordelen een CMS heeft.

Wat betekent de afkorting CMS?

De afkorting CMS staat voor Content Management Systeem. Het is een systeem waar je jouw website kan beheren en bewerken zonder kennis over programmeren te hebben. Zonder ingewikkelde html-codes kan je zelf een website maken. CMS is dus eigenlijk een programma die iedereen kan gebruiken om een website te bouwen. De term Content Management zegt het natuurlijk al: Het “managen van je content”, een manier om content marketing toe te passen en bezoekers naar je website te leiden.

Wat zijn de voordelen van CMS?

Het gebruiken van een Content Management Systeem voor je website is sterk aan te raden. Zeker als je geen programmeerkennis (zoals CSS) hebt of voor klanten werkt die hier geen kennis over hebben.

Het grootste voordeel is namelijk dat je geen technische kennis nodig hebt om een website te maken. Je kan eenvoudig teksten toevoegen en opmaken. Hierbij kun je kiezen uit een open source CMS en een Closed source CMS. We zullen hier later dieper op in gaan.

Daarnaast biedt een CMS een controlepaneel aan. Super handig als je met meerdere mensen werkt (bijvoorbeeld een werknemer, designer, tekstschrijver, VA, etc.). Je kan verschillende gebruikers toevoegen aan een CMS en bepalen wat ze wel en niet kunnen aanpassen aan de website.

Voor wie is een Content Management Systeem geschikt?

Een CMS is letterlijk voor iedereen geschikt! De grootste bedrijven maken hier gebruik van. Een groot fabel is dat je er geen mooie, professionele en gebruiksvriendelijke websites mee kan maken. Daar zou je echt programmeurs voor nodig hebben. 

Gelukkig is dit absoluut niet het geval. Je hebt verschillende Content Management Systemen met verschillende doeleinden en functionaliteiten. Daarmee kan je meer dan een professionele website bouwen

Een programmeur is aan te raden als je echt hele specifieke eisen en wensen hebt. Houd er rekening mee dat je bij een programmeur niet altijd zelf iets makkelijk kan bewerken en bijhouden. Daarnaast is het ook prijzig.

Open Source en Closed Source

Open Source CMS

Vaak wordt er gesproken van een Open Source CSM of Closed Source CSM. Een Open Source houdt in dat de broncode van je website toegankelijk is voor iedereen. Dat maakt het bijvoorbeeld voor programmeurs heel makkelijk om extra functionaliteiten toe te voegen aan je website. Je hebt bijvoorbeeld op Facebook verschillende groepen die een bepaalde Open Source CSM gebruiken en verschillende plugins met elkaar delen.

Klinkt allemaal superleuk, maar er is ook een grote nadeel van een Open Source. Er kan eenvoudig in je broncode gezocht worden naar verschillende “zwakke” plekken en hier kan vervolgens misbruik van gemaakt worden. Denk bijvoorbeeld aan hackers en spammers.

Closed Source CMS

We zijn niet voor niets fan van een Closed Source CMS en maken met SYS Platform hier ook gebruik van. Doordat de broncode afgeschermd is, kunnen we de website van onze klanten goed beschermen. Daarnaast zorgen we ervoor de we de beste functionaliteiten zelf aanbieden.

We raden dan ook niet aan om zomaar een plugin te installeren op je website. Er kunnen fouten in zitten en het kan ervoor zorgen dat je website crasht als die bijvoorbeeld geüpdatet moet worden.

Welke Content Management Systemen zijn er?

Er zijn verschillende Content Management Systemen. De keuze die je maakt zal afhankelijk zijn van jouw behoeften en wensen. Hieronder een lijst met de bekendste CMS’en:

 • WordPress: het bekendste CMS die wereldwijd gebruikt wordt. WordPress is een gebruikersvriendelijk systeem dat volledig te personaliseren is met plugins en thema’s.
 • Joomla!: dit systeem is populair in de Verenigde Staten. De enorme hoeveelheid aan plugins is een nadeel van dit CMS, doordat het de website, zowel front- als backend, minder gebruikersvriendelijk maakt.
 • Drupal: een systeem dat zeker niet voor onervaren websitebouwers is geschikt. Drupal wordt voornamelijk gebruikt door developers, omdat dit systeem je de mogelijkheid geeft om zelf te sleutelen aan de codes.
CMS internet SYS
Hierboven zie je percentueel per CMS hoeveel websites op het internet draait.

Het SYS Platform als CMS

Het SYS Platform biedt een Closed Source CMS aan met alle functionaliteiten die jij nodig hebt om resultaat te behalen. Je kunt eenvoudig zelf landingspagina’s maken en goed bijhouden wat het verkeer op je website doet door een eenvoudige integratie met Google Analytics. Ons CMS is mobiel responsive, waardoor ook bezoekers op hun mobiele apparaat goed bedient kunnen worden.

Ben jij een ondernemer en wil je meer weten over jouw mogelijkheden bij ons?  Plan dan een gratis gesprek in.

Het CMS-dashboard van SYS Platform

Conclusie

Een CMS of Content Management Systeem is een systeem waarmee je makkelijk websites kan bouwen zonder kennis over html-codes. Naast het bouwen van mooie en professionele websites, kun je ook zelf je website makkelijk bijhouden. Er zijn verschillende CMS’en, waarvan WordPress het bekendste is. Met ons CMS (closed source) kun je genieten van de vele mogelijkheden en opties en beveilig je daarnaast je website optimaal.

Inhoudsopgave
  Add a header to begin generating the table of contents
  DOWNLOAD GRATIS CHECKLIST​

  Checklist: Meer Resultaat uit je Website!

  De afgelopen jaren hebben we (Maarten en Vanessa) meer dan 700 websites geanalyseerdHierdoor weten we nu precies wat werkt (en absoluut niet werkt).

  Laat een reactie achter

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  Download de gratis Checklist

  Meer Resultaat uit je Website

  Nu geen tijd om te lezen?👇

  Ontvang dit artikel in je mailbox (voor later)

  Je ontvangt enkel één email met een reminder van dit artikel. 

  SYS Platform draait op SYS PlatformSYS Platform - Websites voor coaches