Waarom Wordpress updaten belangrijk is - SYS Platform

Waarom Wordpress updaten belangrijk is

Heb jij een website die draait op Wordpress? Dan heb je vast al eens te maken gehad met een Wordpress update. In dit artikel leggen we uit waarom Wordpress updaten belangrijk is.
Inhoudsopgave
  Een koptekst toevoegen om de inhoudsopgave te genereren

  Heb je een eigen website? Dan is de kans groot dat die op Wordpress draait. Wordpress is een populaire Content Management Systeem (CMS) waar je zelfstandig jouw website kan beheren zonder kennis te beschikken over (html)codes of CSS. Je hebt, bij gebruik van WP, vast weleens meegemaakt dat er een update aankomt. Maar waarom is het zo belangrijk om Wordpress te updaten? 

  Dit artikel focust zich op WordPress.org: in deze omgeving kan je WordPress downloaden en helemaal aanpassen naar jouw eigen wensen. 

  Hoe werkt Wordpress?

  Om te begrijpen waarom Wordpress (WP) regelmatig wordt bijgewerkt naar een nieuwe versie, moeten we eerst even stilstaan bij de manier waarop WP werkt.

  Open source software

  Het is voor iedereen mogelijk om de Wordpress code te bestuderen, te testen, bugs te rapporteren en verbeteringen voor te stellen. WP wordt wereldwijd dan ook ondersteund door een grote actieve gemeenschap van ontwikkelaars die continu bezig zijn om het systeem verder te perfectioneren. Daarom vinden er regelmatig updates plaats. Sinds de lancering in 2004 van versie 1.0 is WP al ruim 30 keer geüpdatet en inmiddels beland bij versie 5.3.

  Statisitiek cms
  [Bron] Wordpress wordt wereldwijd het meest gebruikt en ondersteund door ontwikkelaars

  Plugins

  Naast de core software waarop het systeem is gebouwd, maakt WP ook gebruik van plugins. Je kunt binnen WP kiezen uit duizenden plugins die worden aangeboden door derden en gratis of tegen betaling zijn te installeren. Plugins bieden je de mogelijkheid om extra functionaliteiten toe te voegen voor jouw website. Het gevaar is wel dat meerdere plugins gebruiken soms problemen kunnen opleveren, omdat ze bijvoorbeeld niet geüpdated worden. Ook zijn niet alle plugins kwalitatief goed en dat kan uiteindelijk voor problemen zorgen. Zowel het updaten als niet-updaten van plugins kan voor problemen zorgen.

  Thema's

  Een derde component binnen WP zijn de thema’s. Deze bepalen het uiterlijk van de website. Net als bij de plugins worden er talloze thema’s aangeboden.

  Wanneer je spreekt van updates in Wordpress moet je bedenken dat dit zowel opgaat voor de software als de plugins en thema’s. Bij een update moet je er dus rekening mee houden dat het hier een samenspel betreft tussen deze drie componenten. Plugins of thema’s die niet meegroeien met WP en niet tijdig worden geüpdatet, kunnen voor problemen zorgen. In het ergste geval kan dat er zelfs toe leiden dat je hele website crasht.

  “Wordpress niet tijdig updaten, kan voor problemen zorgen”

  Waarom Wordpress updaten?

  Het feit dat er regelmatig updates plaatsvinden, is natuurlijk niet voor niets. Er zijn dan ook genoeg redenen te bedenken waarom het belangrijk is om WP te updaten. We hebben de vier belangrijkste redenen op een rijtje gezet.

  Wordpress updaten voor de veiligheid

  Ongeveer één op de drie websites in de wereld draait op Wordpress. Die enorme populariteit maakt het ook aantrekkelijk voor hackers. Veiligheid heeft daarom een hoge prioriteit. Gelukkig zijn er ook veel goedwillende hackers die wijzen op de zwakke schakels in het systeem. Wordpress updaten naar de nieuwste versie betekent dat je werkt met de meest veilige versie. Wil je meer weten hoe jij kan voorkomen dat jouw website gehackt wordt? Lees er hier meer over.

  Nieuwe functies

  Een betere gebruikerservaring en meer gebruiksgemak is een tweede belangrijke reden waarom Wordpress regelmatig wordt bijgewerkt. Zo werd het op een gegeven moment mogelijk om direct vanuit de editor te bekijken hoe een webpagina er op een computer, tablet of telefoon zal uitzien. Toen in 2018 de AVG van kracht werd, heeft Wordpress hier direct op ingespeeld waardoor websites eenvoudiger aan de EU-richtlijnen kunnen voldoen.

  Snelheid

  Ontwikkelaars zijn continu op zoek naar manieren om Wordpress sneller te maken. Snelheid is een belangrijke SEO factor. Wordpress updaten naar de laatste versie betekent dat jouw site niet zoek raakt in de zoekmachines.

  Bugfixes door Wordpress te updaten

  Hoewel een nieuwe versie van tevoren uitgebreid wordt getest, blijken er vaak toch nog wat kleine foutjes achter na publicatie. Zodra deze zijn opgespoord en hersteld, worden de verschillende bugfixes samengebundeld in een mini-update (bijvoorbeeld van 5.3 naar 5.3.1). Voor gebruikers is het mogelijk om bugs te rapporteren.

  Wordpress updaten bugs
  Wordpress biedt de mogelijkheid aan om bugs te rapporteren voor toekomstige updates

  Hoe kun je Wordpress updaten?

  Wordpress updaten naar een nieuwe versie is een fluitje van een cent. Je kunt dat zelf handmatig doen. Daarvoor druk je simpel op de update link in je admin panel. Je ziet direct of het gelukt is. Voordat je gaat updaten, is het wel aan te raden om eerst een back-up te maken. Het nadeel van handmatig updaten is dat je steeds moet controleren in je admin panel of er een update beschikbaar is. 

  Je kunt ook kiezen voor een automatische update. Je weet dan zeker dat je website draait op de laatste versie. Het nadeel is dat wanneer er iets fout gaat tijdens de update, je hier misschien niet direct achter komt. Een derde optie is om een extern platform in te schakelen.

  “Maak eerst een back-up van je website voordat je gaat updaten”

  Conclusie

  Na het lezen van dit artikel weet je dat het verstandig is om te updaten naar de laatste versie van Wordpress. Dat maakt jouw website veiliger, sneller en je beschikt over de nieuwste functies. Je weet nu ook dat de WP software, plugins en thema’s samen een geheel vormen. Zorg er daarom voor dat ook je plugins en thema’s up to date zijn.

  Zelf niet bezig zijn met de techniek van je website?

  Met SYS wordt alle techniek voor je geregeld zodat jij je volledig kunt concentreren op de inhoud van je website. Kom je ergens niet uit, dan kun je altijd gebruik maken onze 100+ uitlegvideo’s en artikelen. Ook een SYS website? Maak vandaag nog een afspraak met Maarten of Vanessa dan stellen we samen met jou een plan op.

  DOWNLOAD GRATIS CHECKLIST​

  Checklist: Meer Resultaat uit je Website!

  De afgelopen jaren hebben we (Maarten en Vanessa) meer dan 700 websites geanalyseerdHierdoor weten we nu precies wat werkt (en absoluut niet werkt).

  Aanbevolen artikelen

  • Alle
  • Automatiseren
  • Bedrijf opschalen
  • Klantverhalen
  • Ondernemen
  • Updates
  • Vergelijkingen
  • Website maken
  • Website optimaliseren
  automatische incasso is mislukt - tips voor ondernemers
  Automatische incasso is mislukt, wat nu?
  Automatische incasso’s (abonnementen en termijnbetalingen) zorgen voor een voorspelbare cashflow. Maar wat moet je doen als een automatische incasso mislukt is? Wat zijn de oorzaken, hoe kun je dat oplossen en snel actie ondernemen?
  Automatische incasso instellen voor jouw website
  Voorspelbare inkomsten uit je website met een automatische incasso
  Hoe werkt een automatische incasso? Hoe kun je termijnbetalingen instellen zodat klanten eerder instappen bij jouw trajecten? Door het instellen van een automatische incasso creëer je voorspelbare terugkerende omzet vanuit jouw coachingspraktijk of opleiding. Lees er alles over in dit blogartikel.
  Omnidrones Opleidingsplatform met verificatiesysteem - SYS master klantverhaal
  Drone opleidingsplatform met verificatiesysteem
  Voor OmniDrones Academy, één van de grootste drone opleiders in Nederland, bouwden we een opleidingsplatform met verificatiesysteem. Deelnemers van een drone opleiding kunnen pas na verificatie het examen doen en een gecertificeerd drone vliegbewijs behalen. Een toffe uitdaging voor SYS wat nu doorgroeit tot een ...

  Laat een reactie achter

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  Gratis checklist voor coaches en opleiders

  De KLIK methode voor meer resultaat (aanvragen en klanten) uit je website

  Nu geen tijd om te lezen?👇

  Ontvang dit artikel in je mailbox (voor later)

  Je ontvangt een mail met een reminder van dit artikel

  SYS Platform draait op SYS Platform SYS Platform - Platform voor Coaches & Opleiders