Hoe speel je als ondernemer in op de AVG? - SYS Platform

Hoe speel je als ondernemer in op de AVG?

Op 25 mei gaat de nieuwe Algemene verordening gegevensbescherming (AVG). Maar waarschijnlijk wist je dat al. Wat verandert er allemaal? Hoe speel je hier als ondernemer op in? En wat is mijn visie op deze wet? Dat behandelen vertel ik je allemaal in deze post!

Op 25 mei 2018 is de nieuwe  Algemene verordening gegevensbescherming (AVG) ingegaan. Maar waarschijnlijk wist je dat al. Wat verandert er allemaal? Hoe speel je hier als ondernemer op in? En wat is mijn visie op deze wet? Dat behandelen vertel ik je allemaal in deze post!

 

De AVG gaat op 25 mei in

Wat verandert er allemaal?

Als burger krijg je er drie rechten bij. 

 1. Het recht om je gegevens op te vragen / in te zien.
 2. Het recht om je gegevens mee te nemen / exporteren
 3. Het recht om je gegevens te laten verwijderen.
Tegelijkertijd komen er voor bedrijven een hoop nieuwe regels bij. Zo moet je nu expliciet toestemming hebben om persoonsgegevens te verwerken. Of een koopovereenkomst zijn afgesloten. Alles moet je kunnen aantonen en je mag geen onnodige gegevens meer opslaan. Kortom er gaat best wat tijd in zitten om helemaal te AVG-proof te zijn (te voldoen aan de wet). 

 

In totaal ben ik meer dan een maand bezig geweest om alles uit te zoeken rondom de AVG. Zo hebben we juristen ingeschakeld en externe sfwden gevolgd. En natuurlijk artikelen gelezen. Heel veel artikelen lezen.

Voor een gemiddelde ZZP’er is het een flinke klus om AVG-proof te zijn. Ook wij zijn nog steeds zijn we niet 100% AVG-proof.
*inmiddels is SYS Platform natuurlijk helemaal AVG-proof 😉

Dat is ook zo goed als niet mogelijk. Mailsystemen zoals Mailchimp en ActiveCampaign zijn er nog niet klaar voor. Cookie plugins zijn nog niet aangepast naar de laatste standaarden. En er is onduidelijkheid over gratis weggevers. Kortom voorlopig zijn we nog wel even zoet met de AVG.

Privacy update Wordpress websites

Op 17 mei 2018 is een update uitgekomen voor Wordpress. De focus zal de AVG en privacy hebben. Ook op het SYS Platform maken we gebruik van Wordpress en zullen deze functies worden uitgerold. Zo wordt het straks mogelijk om automatisch een privacy policy te genereren in Wordpress. Waarbij Wordpress voor een groot deel al uitlegt welke data wordt opgeslagen. Helaas zijn deze automatische verklaringen op dit moment nog alleen in het Engels beschikbaar.

Automatische privacy verklaring in Wordpress 4.9.6

Wordpress data exporteren en verwijderen

Burgers krijgen de rechten hun data in te zien en te verwijderen. Hiervoor kunnen ze een verzoek bij jou als bedrijf indienen. Vervolgens ben je verplicht om binnen 30 dagen alles aan te leveren. Dat kan voor aardig wat papierwerk gaan zorgen. Gelukkig kun je dit (voor een groot deel) straks automatiseren. 

Zo krijgt elke Wordpress website een Persoonlijke data export & verwijder mogelijkheid. Hieronder zie je een voorbeeld van hoe dit eruit gaat zien. Hiermee kun je dus eenvoudig alle data van een gebruiker opsturen. Hoe deze nieuwe functies werken, leggen we precies uit in de online sfwd incl stappenplan over de AVG.

Nieuwe manier om persoonsgegevens van gebruikers in te laten zien

Mijn visie op de AVG

Persoonlijk was ik eerst niet zo’n fan van deze wet. Voornamelijk omdat het voor ondernemers zoveel administratie en papierwerk met zich mee brengt. Naar mate ik meer en meer bezig ben geweest met de wet, sta ik er steeds meer achter. 

Zo krijg ik bijna dagelijkse nieuwe privacybeleid updates. Onderstaande foto is nog enkel van mijn privé mail. Laat staan hoeveel berichten we krijgen op onze zakelijke mail.

Toch goed om weer is herinnerd te worden. Het is ongelooflijk hoeveel data en persoonsgegevens er worden opgeslagen. Hier heb je helemaal geen inzicht of zeggenschap in. Met de AVG komt daar verandering in. Ik denk dat het goed is om bewust te zijn van de hoeveelheid anderen van je weten.

Bijna dagelijks ontvang ik privacybeleid updates

Boetes tot wel 20 miljoen euro?
Als burger juich ik de nieuwe wet dus alleen maar toe. Maar als ondernemer is het flink aanpoten om aan de nieuwe wet te voldoen. Het lijkt wel zo’n beetje of niets meer mag. Ook kunnen er boetes van 4% van je jaaromzet worden opgelegd. Boetes tot wel 20 miljoen euro. 

Ik verwacht niet dat elk bedrijf jaarlijks gecontroleerd gaat worden. Dat is niet te doen qua mankracht en volgens mij ook niet de bedoeling van deze wet. Naar mijn idee is het vooral om duidelijke nieuwe regels van deze tijd te krijgen. 

Waar de regels vroeger een beetje vaag waren, zijn ze nu duidelijker.  Ga je mensen spammen of val je ze lastig? Dan overtreed je nu dus de regels en kan er makkelijker een boete aan je worden opgelegd. Kortom belangrijk om dus op de hoogte te zijn van deze nieuwe wetgeving!

AVG niet zelf uitzoeken?

Wil jij niet alles zelf uitzoeken? Dan heb goed nieuws voor je. In een online sfwd & stappenplan leg ik je precies uit hoe de AVG in elkaar zit. Plus hoe je jouw website in een middag AVG proof kunt maken. 

De sfwd bestaat uit korte video’s en een stappenplan. Allemaal in begrijpbaar Nederlands uitgelegd en alleen gefocussed op de belangrijkste punten. Dit bespaart je dus een hele hoop tijd. 

Succes met het implementeren!

Wat denk jij van de AVG?

Hierboven heb je mijn mening over de AVG kunnen lezen. Ik ben heel erg benieuwd, wat vind jij van de AVG? Laat het met weten in de comments!

 

 

DOWNLOAD GRATIS CHECKLIST​

Checklist: Meer Resultaat uit je Website!

De afgelopen jaren hebben we (Maarten en Vanessa) meer dan 700 websites geanalyseerdHierdoor weten we nu precies wat werkt (en absoluut niet werkt).

Aanbevolen artikelen

 • Alle
 • Automatiseren
 • Bedrijf opschalen
 • Klantverhalen
 • Ondernemen
 • Updates
 • Vergelijkingen
 • Website maken
 • Website optimaliseren
automatische incasso is mislukt - tips voor ondernemers
Automatische incasso is mislukt, wat nu?
Automatische incasso’s (abonnementen en termijnbetalingen) zorgen voor een voorspelbare cashflow. Maar wat moet je doen als een automatische incasso mislukt is? Wat zijn de oorzaken, hoe kun je dat oplossen en snel actie ondernemen?
Automatische incasso instellen voor jouw website
Voorspelbare inkomsten uit je website met een automatische incasso
Hoe werkt een automatische incasso? Hoe kun je termijnbetalingen instellen zodat klanten eerder instappen bij jouw trajecten? Door het instellen van een automatische incasso creëer je voorspelbare terugkerende omzet vanuit jouw coachingspraktijk of opleiding. Lees er alles over in dit blogartikel.
Omnidrones Opleidingsplatform met verificatiesysteem - SYS master klantverhaal
Drone opleidingsplatform met verificatiesysteem
Voor OmniDrones Academy, één van de grootste drone opleiders in Nederland, bouwden we een opleidingsplatform met verificatiesysteem. Deelnemers van een drone opleiding kunnen pas na verificatie het examen doen en een gecertificeerd drone vliegbewijs behalen. Een toffe uitdaging voor SYS wat nu doorgroeit tot een ...

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gratis checklist voor coaches en opleiders

De KLIK methode voor meer resultaat (aanvragen en klanten) uit je website

Nu geen tijd om te lezen?👇

Ontvang dit artikel in je mailbox (voor later)

Je ontvangt een mail met een reminder van dit artikel

SYS Platform draait op SYS Platform SYS Platform - Platform voor Coaches & Opleiders