Gebruiksvriendelijke website

Maak het je klanten makkelijk

Waarom kiezen voor een gebruiksvriendelijke website?

Een gebruiksvriendelijke website is belangrijk om resultaat te halen uit jouw website! Dat houdt in:

 • dat teksten makkelijk en duidelijk te lezen zijn.
 • je makkelijk door een website kan navigeren
 • alles op de website werkt hoe het zou moeten werken
 • dat je website mobile responsive is.

Het gevolg van een gebruiksvriendelijke website? Meer klanten! Website usability wordt door Google gemeten. Hoe positiever het gebruikersgemak, hoe beter jouw website positioneert in de zoekmachines. Dat leidt tot meer (organische) bezoekers. Meer bezoekers zal leiden tot meer conversie en meer klanten.

Zo kan je uiteindelijk voldoende omzet behalen om bijvoorbeeld jouw bedrijf op te schalen!

Navigatie

De voordelen
SEO
Toepassen
Design

Eunice bom
Mijn Monumentjes

“Ik was al langer op zoek naar een systeem waar ik eindelijk alles in 1 zou hebben, in plaats van allemaal losse onderdelen. SYS is precies wat ik nodig heb! Ik heb daar geen spijt van!”

Ga voor een website die resultaat oplevert

De voordelen van website usability

Nog niet overtuigd dat een gebruiksvriendelijke website belangrijk is? Misschien dat deze voordelen je overtuigen:

 • Website usability zorgt voor een doeltreffende website die meer conversie genereert.
 • Google beloont de usablity van een website waardoor je organisch beter vindbaar bent.
 • Ervaar meer rust en vrijheid. Je hoeft nauwelijks openstaande vragen van bezoekers te beantwoorden. De website is makkelijk in gebruik en beantwoordt daardoor al de vragen van jouw bezoekers.
 • Een gebruiksvriendelijke site ziet er niet alleen goed uit, maar werkt ook goed. Daardoor creëer je een betrouwbaar gevoel bij bezoekers.
 • Investeer minder geld en behaal meer resultaat. Waarom zou je continu FB advertenties plaatsen als je gratis en voor niets organische bezoekers kan ontvangen?

Wil je ook een website die je gebruiksvriendelijk kan maken? Vraag een gratis gespek aan.

Bekijk de case study

Duur video: 02:11​

Verhaal van Denise Dechamps

Denise van Bodylanguage Academy geeft opleidingen in lichaamstaal en micro expressies. Deze opleidingen worden met voor haar weinig moeite gevuld via haar website.

“Ik denk vaak tijdens mijn training: ‘het zijn allemaal zulke leuke mensen en zo gemotiveerd. Hoe zijn die mensen allemaal bij mij terecht gekomen?’ Dat komt door het platform! Doordat het allemaal geautomatiseerd is en daardoor zijn zij in de training terecht gekomen. “

Automatisch meer bezoekers

Betere resultaten in zoekmachines

Als ondernemer is het belangrijk om goed vindbaar te zijn in de zoekmachines. Zo kun je het aantal bezoekers op je website verhogen.

Het gebruikersgedrag op een website is belangrijk voor Google. Een goede website zorgt ervoor dat een bezoeker langer op jouw website blijft en andere pagina’s bezoekt. Het doel is dus om het bouncepercentage te verlagen en de sessieduur te verhogen.

Andere factoren, zoals een duidelijke navigatiestructuur, spelen ook een grote rol. Als een bezoeker makkelijk kan navigeren op jouw website, dan blijft hij langer op de website.

Dit gedrag is voor Google een teken dat jouw website als waardevol wordt ervaren door de meeste bezoekers. Het gevolg is dat je hoger in Google komt te staan. Voldoende aanleiding om goed na te denken over hoe je de gebruiksvriendelijkheid van je website kunt optimaliseren.

gebruiksvriendelijke website - hoger in Google
Een gebruiksvriendelijke website zorgt voor een betere positionering in Google

Gebruikersgemak en -ervaring

Wanneer is een site gebruiksvriendelijk?

Het is nu duidelijk waarom een gebruiksvriendelijke website belangrijk is en wat het je kan opleveren. De grootste vraag is natuurlijk: wanneer is een site gebruiksvriendelijk? Daarbij zijn er 2 elementen belangrijk: hoe ervaren gebruikers de website en hoe makkelijk komen ze waar ze moeten zijn?

Een gebruiksvriendelijke website herken je aan de volgende drie onderdelen: design, techniek en (navigatie)structuur. 

Gebruiksvriendelijk website design

Het gebruik van lettertype en kleuren bepaalt hoe een bezoeker de website ervaart. Tekst moet makkelijk leesbaar zijn en duidelijk. Werk daarom met koppen en dik gedrukte woorden. Ook voldoende witruimte creëeren zorgt voor een overzichtelijke pagina.

Daarnaast kan het kleurgebruik de gebruikerservaring verbeteren. Zorg dat kleurencombinaties bij elkaar passen en dat het prettig voor het oog is. Enorm felle kleuren zijn vaak niet aan te raden. Zeker niet als je doelgroep bijvoorbeeld senioren zijn. Maak gebruik van voldoende neutrale kleuren, zoals wit en grijs. Voor het kiezen van kleuren kan je dit handige kleurenwiel gebruiken.

Tot slot zijn duidelijke call to actions echt een must! Maak het voor bezoekers duidelijk waar ze op kunnen klikken en wat de vervolgstap is.

website design - gebruiksvriendelijke website
Zorg voor een gebruiksvriendelijk website design

Techniek​

Naast een goed design hoort een gebruiksvriendelijke website op alle fronten te werken. Knoppen moeten werken, pagina's moeten snel laden en het afrekenproces moet eenvoudig zijn.

Vergeet ook niet je 404-pagina. Mocht een bezoeker op een niet-bestaande pagina belanden, dan is het wel zo fijn dat ze alsnog op de 404-pagina op weg geholpen worden. Dit kan je doen door een zoekbalk te weergeven of een aantal interessante blogartikelen.

Let er op dat jouw website mobile responsive is. De pagina moet makkelijk scrollbaar zijn. Vergeet ook zeker niet de teksten te controleren. Een grote fout is vaak dat titels op de mobiele versie te groot zijn en de body-tekst te klein.

404 pagina - gebruiksvriendelijke website
Een goede 404 pagina begeleidt de bezoeker naar de gewenste pagina

(Navigatie)structuur van een gebruiksvriendelijke website

Tot slot wordt een goede navigatie op de website vaak onderschat. Dat houdt in dat labels duidelijk zijn en dat bezoekers makkelijk zien waar ze zich bevinden op de website.

Houd vooral rekening met de verwachting van een bezoeker. Als ze op zoek zijn naar het menu, dan gaan ze er vanuit dat dit bovenaan de pagina vindbaar is. Daarnaast hoort het logo klikbaar te zijn en naar de logo door te verwijzen.

De structuur aan de achterkant van je website is ook belangrijk voor Google. Neem eens een kijkje naar je sitemap om te zien welke pagina's er door Google gedetecteerd worden. Je wilt dit zo clean mogelijk hebben. Testpagina's of pagina's die je niet meer gebruikt moeten offline gehaald worden.

Onderhouden van een gebruiksvriendelijke website

Een website moet goed worden onderhouden om de gebruiksvriendelijkheid continu te waarborgen. Het kan zeker interessant zijn, wanneer je voldoende bezoekers hebt, om conversieoptimalisatie op basis van gebruikersgedrag door te voeren. Hierbij kun je bijvoorbeeld A/B testen doen, om te kijken welke onderdelen op je website nog verder moeten worden verbeterd. Met onze website software is dit ook goed mogelijk.

Ontdek hoe je deze drie elementen makkelijk met het SYS Platform toepast.

Rachelle Blok
Leeremailmarketing

SYS is een alles in één pakket voor je website, met alle kennis en tools die je nodig hebt. ​

Simpel en duidelijk

Het belang van het design van de website

Het design van je website bepaalt in grote mate de gebruiksvriendelijkheid. Leg de nadruk op simpel en duidelijk. De foute gedachtegang die vaak gemaakt wordt, is dat een goede website modern en hip moet zijn. Natuurlijk is het belangrijk dat de website jouw doelgroep moet aanspreken (houd rekening met de 4 typen bezoekers). De vraag die je echter moet stellen, is: levert het meerwaarde op voor mijn bezoekers? Te veel bewegingseffecten kan bijvoorbeeld eerder storend werken dan ondersteunend.

Om deze reden hebben we bij SYS Platform Resultaat Pagina’s gemaakt. Members kunnen gebruiken maken van deze template voor hun eigen website. De pagina’s zijn duidelijk, mooi en simpel. Alle instellingen staan goed en de pagina’s zijn mobile responsive! Daarnaast zijn ze ook nog eens strategisch ingedeeld.

Verder heb je de mogelijkheid en vrijheid om de opmaak van je website makkelijk aan te passen. Kies de kleuren en lettertypes die jij wilt gebruiken en maak gepersonaliseerde call to actions om jouw conversie te optimaliseren!

Voorbeeld-niet-gebruiksvriendelijke-website

Bovenstaand is een voorbeeld waarbij verschillende designelementen ervoor zorgen dat de website niet gebruikersvriendelijk is.

Voorbeeld-gebruiksvriendelijke-website

Bovenstaand is dezelfde pagina maar in een ander design. Zonder toeters en bellen kan je dus een mooie en professionele pagina bouwen die gebruikersvriendelijk is. Daarnaast zie je ook het belang van “ruimte” creëren.

Wil je meer weten over onze kant- en klare Resultaat Pagina’s? Vraag een gratis gesprek aan.

Maak tekst goed leesbaar
 • Goed kleurcontrast voor hoger gebruiksgemak
 • Goed kleurcontrast voor hoger gebruiksgemak
 • Titels en kopjes gebruiken
 • Gebruik een bullet point lijst
 • Voldoende witruimte voor betere engagement en rust
Goede pagina layout
 • Maak navigatie makkelijk, duidelijk en overzichtelijk
 • Verdeel content in secties, zodat je makkelijk kunt zien wat bij elkaar hoort.
 • Makkelijk te doorzoekbaar
 • Duidelijke volgende stap
 • Faster load times to prevent people from leaving in frustration

Benodigde functionaliteiten voor een gebruiksvriendelijke website

Duidelijk afrekenproces

Maak een afleidingsvrije afrekenpagina die duidelijk is voor klanten.

Mobiel vriendelijk

Elke pagina is standaard mobile responsive die je zelf ook kan aanpassen.

Code SEO vriendelijk

Bouw pagina’s die jouw SEO verbeteren en leer hoe je jouw SEO kan optimaliseren.

Betrouwbare hosting

SYS regelt jouw hosting en zorgt ervoor dat jouw website online blijft staan.

Revolutionaire builder

Bepaal zelf jouw opmaak en maak alle pagina’s helemaal naar wens met SYSitor

Geoptimaliseerde snelheid

De SYS techniek zorgt ervoor dat jouw website snel geladen wordt.

Resultaat pagina's

Kant-en-klare pagina’s die op gebruiksvriendelijk en responsive zijn gemaakt.

Interne links

Automatisch interne links generen om bezoekers langer op jouw website te houden.

Meer klanten en omzet!

een platform waarmee jij makkelijk een gebruiksvriendelijke website bouwt

Scroll naar top
SYS Platform draait op SYS PlatformSYS Platform