Wat is een Call to Action en wanneer gebruik je het?

Het begrip Call to action (CTA) is een term die je vaak tegenkomt bij (internet) marketing. Wat is de betekenis van een Call to Action? We leggen het haarfijn voor je uit.

Call to Action definitie

Call to action betekent letterlijk vertaald ‘oproep tot actie’. Met een CTA spoor je iemand dus aan om actie te ondernemen. 

Vaak wordt de call to action duidelijk onder de aandacht gebracht door middel van een opvallende knop. Zo’n knop bevat meestal een paar woorden zoals: Nu bestellen, Neem een abonnement, Go premium, Meer info, Aanmelden etc. 

De CTA kan ook worden verpakt in een vetgedrukte zin direct na de eerste alinea of aan het einde van een artikel. Bijvoorbeeld: ‘Meer weten? Vraag nu onze gratis brochure aan!’

Wil je weten hoe je kan onderzoeken welke call to action beter werkt? Neem dan een kijkje naar dit uitlegartikel.

Wanneer wordt een call to action gebruikt?

Met een CTA wil je de bezoeker aansporen om een vervolgactie te ondernemen. Het moet daarom altijd direct duidelijk zijn wat er gaat gebeuren als deze op de CTA klikt. Er zijn verschillende redenen te bedenken waarom je een CTA kunt plaatsen. We hebben ze op een rijtje gezet met daaronder een illustratie als voorbeeld:

Kopen

De ‘buy now’ of ‘in de winkelwagen’ knop die je tegenkomt in de webwinkels is een even simpele als duidelijke CTA. Met een druk op de knop ga je over tot het plaatsen van een bestelling.

h&m shop nu call to action
H&M spoort bezoekers aan om haar product te kopen

Informatie

Vaak is een CTA een onderdeel van de reis van bezoeker naar klant. Met een CTA bied je de bezoekers van jouw website de mogelijkheid om meer te weten te komen over een bepaald onderwerp, product of dienst.

Tesla CTA informatie
Tesla motiveert bezoekers om meer te lezen over de energie waar hun auto's op rijden

Aanbiedingen

Wacht niet langer, profiteer nu van de speciale weekend korting!‘ Met een dergelijke CTA laat je er geen twijfel over bestaan. De bezoeker moet nu actie ondernemen.

Aanbieding Call To Action Aldi
De Aldi maakt duidelijk dat deze onderbroeken maar tijdelijk en beperkt met korting verkrijgbaar zijn

Inschrijfformulier

De bezoeker heeft duidelijk interesse in jouw online cursus. Met behulp van een CTA kun je hem of haar leiden naar een inschrijfformulier. Dat kan je verpakken in een zin als ‘Ja ik wil deelnemen aan de cursus’ of met een duidelijke ‘Inschrijven’ knop.

CTA inschrijfformulier Udemy
D.m.v een inschrijfformulier probeert Udemy zoveel mogelijk trainingen te verkopen

Abonneren

Een CTA is een prima hulpmiddel om bezoekers aan te moedigen om een abonnement te nemen op je nieuwsbrief. Of een betaalde abonnement voor bijvoorbeeld een podcast.

Abonnement call to action Videoland
Videoland spoort bezoekers aan om een abonnement te nemen

Contact

Klanten direct naar je laten bellen, een ‘appje’ sturen of mailen? Een opvallende contact button of een zin als ‘Neem vandaag nog contact met ons op’, zal meer bezoekers verleiden tot actie.

Rabobank CTA contact opnemen
De Rabobank maakt duidelijk op welke manieren je contact met ze op kan nemen

Doorverwijzen

  

‘Lees ook ons artikel over…’ tenslotte, is een call to action die doorverwijst naar andere interessante en waardevolle informatie op je website.

NRC Call to action doorverwijzen
Het NRC plaatst onder elk artikel een overzicht met relevante artikelen

Conclusie

Een Call to Action (of CTA) heeft als functie om een bezoeker aan te sporen op een actie. Dit kan je doen d.m.v. een opvallende knop of vetgedrukte zinnen. Er zijn verschillende mogelijkheden om hier gebruik van te maken, zoals een bezoeker aansporen op een aankoop of invullen van een inschrijfformulier.

Inhoudsopgave
  Add a header to begin generating the table of contents
  DOWNLOAD GRATIS CHECKLIST​

  Checklist: Meer Resultaat uit je Website!

  De afgelopen jaren hebben we (Maarten en Vanessa) meer dan 700 websites geanalyseerdHierdoor weten we nu precies wat werkt (en absoluut niet werkt).

  Laat een reactie achter

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  Scroll naar top
  Download de gratis Checklist

  Meer Resultaat uit je Website

  Nu geen tijd om te lezen?👇

  Ontvang dit artikel in je mailbox (voor later)

  Je ontvangt enkel één email met een reminder van dit artikel. 

  SYS Platform draait op SYS PlatformSYS Platform