Waarom interne links belangrijk zijn voor jouw website - SYS Platform

Waarom interne links belangrijk zijn voor jouw website

Interne links zijn een uitstekend hulpmiddel om bezoekers langer op je website te houden. Wat interne links precies zijn, wat je ermee kunt doen en waarom ze belangrijk zijn, leggen we uit in deze blog.
Inhoudsopgave
    Een koptekst toevoegen om de inhoudsopgave te genereren

    Wat is een interne link?

    Interne links verwijzen naar andere pagina’s binnen jouw website. Dit in tegenstelling tot een externe link die verwijst naar een andere website. De link kan zowel worden getoond in een anchortekst of verwerkt in een afbeelding. In dat geval wordt de bezoeker naar een andere pagina geleid wanneer hij op de foto klikt. 

    Een anchortekst heeft als voordeel dat je in de link al direct kunt aangeven op welke pagina de bezoeker terecht komt. Een voorbeeld van zo’n anchortekst vind je op de homepagina van SYS Platform waar de link “SYS’ers hebben meer dan 1 miljoen euro omgezet” naar een pagina leidt waarop succesvolle leden van het platform worden gepresenteerd. 

    Naast het verwijzen naar een andere pagina of blogartikel op je website kan de interne link ook bedoeld zijn als call to action. De bezoeker wordt hier aangespoord om actie te ondernemen en bijvoorbeeld doorverwezen naar een inschrijfformulier voor de maillijst of naar een speciale aanbieding.

    interne links cta
    Een interne link komt ook in de vorm van een call to action voor

    Wikipedia maakt veel gebruik van interne links

    Wikipedia voorziet zijn bezoekers van een hoop kennis over allerlei onderwerpen. Omdat ieder onderwerp gerelateerd is aan andere onderwerpen, staan de artikelen op Wikipedia vol met interne links. 

    Neem bijvoorbeeld de pagina over de beroemde Engelse rockband The Rolling Stones. Daar wordt onder meer gelinkt naar de individuele bandleden, de verschillende albums, de stad Londen, rock als muziekstroming etc. 

    Het sterke van Wikipedia is dat zij je niet alleen voorzien van de kennis waar je naar op zoek bent, maar dit koppelen aan allerlei andere relevante artikelen. Zo kun je dankzij de interne links uren rondkijken op Wikipedia en heel veel informatie verkrijgen over een bepaald onderwerp en alles wat daar mee samenhangt.

    “De interne links van Wikipedia zorgt ervoor dat bezoekers uren op de website blijven.”

    Creëer een spinnenweb van interne links

    Stel je hebt een website over voeding. Hierop publiceer je een artikel over het eten van vis. Hoewel het om een algemene tekst gaat over welke soorten vis Nederlanders het liefst consumeren, wordt in het artikel even kort gerefereerd aan het feit dat vis ook helpt om maagzuur te voorkomen. Op je website heb je namelijk ook een artikel over maagzuur. Zo koppel je twee onderwerpen aan elkaar en kun je over en weer linken naar beide artikelen. Je creëert als het ware door middel van de interne links een heel spinnenweb. Hoe groter het web des te meer kans je hebt om bezoekers te ‘vangen’ en langer op je site te houden.

    Interne links naar belangrijke pagina's

    Wanneer er op jouw website regelmatig wordt gelinkt naar een bepaalde pagina gaan zoekmachines er vanuit dat deze belangrijk is. Het loont dan ook de moeite om interne links te plaatsen naar jouw populaire en meest relevante blogberichten en andere belangrijke webpagina’s. Je kunt er natuurlijk voor kiezen om heel veel interne links te plaatsen, maar het is de vraag of dat nu wel zo’n goed idee is. Jouw interne links zullen veel meer opvallen en hun relevantie behouden als je het aantal beperkt tot hooguit een handvol links per pagina.

    Zelf of automatisch interne links plaatsen?

    Bestaat je website uit slechts een beperkt aantal pagina’s of blogberichten dan kost je het weinig moeite om zelf een aantal interne links in je teksten te verwerken. Dat wordt een stuk lastiger wanneer je een site hebt met heel veel content. In dat geval kun je er voor kiezen om automatisch links op je site te plaatsen aan de hand van een reeks relevante sleutelwoorden. Zo biedt SYS Platform deze functionaliteit aan.

    Met interne links kan je een spinnenweb creëeren die jouw bezoekers op jouw site houden

    Mijn website heeft geen interne links wat nu?

    Dan is het de hoogste tijd om daar verandering in te brengen. Je mist kansen wanneer jouw website geen interne links bevat. We zetten de redenen waarom interne links belangrijk zijn nog even voor je op een rij.

    • Interne links maken het voor je bezoekers eenvoudig om door je website te navigeren. Je kunt ze bovendien attenderen op meer interessante informatie die ze anders misschien nooit zouden vinden.
    • Dit maakt een website ook relevanter omdat je makkelijker gerelateerde content kunt bekijken. Hierdoor blijven bezoekers gemiddeld ook langer op je website.
    • Het verlaagt je bouncepercentage. Dit betekent dat bezoekers niet gelijk al bij de eerste de beste pagina waarop zij belanden, je website weer verlaten.
    • Google en andere zoekmachines crawlen regelmatig door je website. Door interne links te plaatsen, kunnen ze gemakkelijker jouw pagina’s en blogberichten vinden en de structuur van jouw spinnenweb blootleggen. Het gevolg is dat er meer van jouw content zal worden weergegeven in de zoekresultaten. Dat maakt de kans dat je website vaker wordt gevonden en meer bezoekers trekt een stuk groter.

    Conclusie

    Interne links zijn dus een uitstekende hulpmiddel om je bezoekers langer op je website te houden. Er zijn twee grote voordelen. Je helpt enerzijds je bezoekers te navigeren op je website. Je laat zien wat er allemaal te vinden is en kan daarmee bezoekers langer op je website houden. Hierdoor verlaag je het bouncepercentage waardoor Google jouw pagina positiever beoordeeld.  

    Anderzijds kan je ervoor zorgen dat bezoekers vaker op bepaalde pagina’s terecht komen. Dit wordt meegenomen door zoekmachines: hoe vaker er naar een pagina gelinkt wordt, hoe belangrijker de pagina gevonden wordt.

    Je kan interne links op verschillende manieren toepassen. Zo kan je achter een afbeelding een link plaatsen. Een veelgebruikte manier is het toepassen van anchorteksten. Een bezoeker kan dan gelijk zien waar de gelinkte pagina over gaat a.d.h.v. de tekst die geanchord is. Tot slot kan je ze ook gebruiken als call to action, waarbij je een bezoeker aanspoort om actie te ondernemen.

    Hoe zorg jij er momenteel voor dat bezoekers zo lang mogelijk op jouw website blijven? Laat een reactiebericht achter.

    DOWNLOAD GRATIS CHECKLIST​

    Checklist: Meer Resultaat uit je Website!

    De afgelopen jaren hebben we (Maarten en Vanessa) meer dan 700 websites geanalyseerdHierdoor weten we nu precies wat werkt (en absoluut niet werkt).

    Aanbevolen artikelen

    • Alle
    • Automatiseren
    • Bedrijf opschalen
    • Klantverhalen
    • Ondernemen
    • Updates
    • Vergelijkingen
    • Website maken
    • Website optimaliseren
    Omnidrones Opleidingsplatform met verificatiesysteem - SYS master klantverhaal
    Drone opleidingsplatform met verificatiesysteem
    Voor OmniDrones Academy, één van de grootste drone opleiders in Nederland, bouwden we een opleidingsplatform met verificatiesysteem. Deelnemers van een drone opleiding kunnen pas na verificatie het examen doen en een gecertificeerd drone vliegbewijs behalen. Een toffe uitdaging voor SYS wat nu doorgroeit tot een ...
    systematiseren voor een meer menselijke verbinding
    5 manieren om te systematiseren voor een menselijkere verbinding
    Systematiseren kan juist een menselijkere verbinding met (potentiële) klanten bevorderen. Mits je weet hoe je slim kunt systematiseren. In dit blogartikelen delen we 5 manieren om te systematiseren.
    Hoe werkt een website overstapservice - van losse systemen naar een alles-in-1 website platform
    Hoe werkt een website overstapservice?
    Wanneer is het handig om te wisselen van websiteplatform? Hoe werkt een website overstapservice en wat komt er allemaal bij kijken? Waar moet je opletten?

    Laat een reactie achter

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

    Gratis checklist voor coaches en opleiders

    De KLIK methode voor meer resultaat (aanvragen en klanten) uit je website

    Nu geen tijd om te lezen?👇

    Ontvang dit artikel in je mailbox (voor later)

    Je ontvangt een mail met een reminder van dit artikel

    SYS Platform draait op SYS Platform SYS Platform - Platform voor Coaches & Opleiders