Een sitemap is een lijst van alle URL’s van je website. Een sitemap werkt samen met het robots.txt bestand. Je kunt een sitemap het beste vergelijken met een inhoudsopgave. Het is een overzicht van alle pagina’s die op je website staan. Dit maakt het voor zoekmachine robots gemakkelijk om volledig en snel je website te kunnen indexeren. Alle onderwerpen en pagina’s worden aangegeven in de sitemap. Het bestand is op een systematische en logische manier opgebouwd, zodat je website overzichtelijk is voor zoekmachines.
Dit is wat Google zelf zegt over een sitemap:
“Een sitemap is een bestand waarin je informatie verstrekt over de pagina’s, video’s en andere bestanden op je site en de onderlinge relaties. Zoekmachines zoals Google lezen dit bestand om je site op intelligentere wijze te crawlen”.
Twee soorten sitemaps
Er zijn twee soorten sitemaps. Eén voor de zoekmachines en een sitemap voor je bezoekers. Een HTML-sitemap is bedoeld voor bezoekers van je website. Normaal gesproken vind je een link naar deze sitemap in de footer van een website. Als je op deze link klikt, dan kom je op een pagina terecht met een overzicht van alle pagina’s van de website in een logische volgorde. De HTML-sitemap is bedoeld om bezoekers van je website te helpen bij de navigatie op je website. Heb je een website met veel pagina’s en content, dan is een HTML-sitemap aan te raden. De XML-sitemap is een hulpmiddel voor de zoekmachines. De XML-sitemap geeft een volledig overzicht van alle content die op jouw website gepubliceerd is en hoe zoekmachines hier het beste terecht kunnen komen. Een XML-sitemap helpt zoekmachines zoals Google dus om pagina’s sneller te vinden en te indexeren. In tegenstelling tot een HTML-sitemap, bevat een XML-sitemap ook metagegevens. Niet alleen staan hier alle URL’s vermeldt, zoekmachines vinden er ook gegevens terug over wanneer de pagina voor het laatst bijgewerkt is, hoe vaak de pagina gewijzigd wordt en hoe belangrijk de pagina is ten opzichte van andere pagina’s
Waarom is een sitemap belangrijk op je website?
Een sitemap is een lijst van alle pagina’s op je website. Voor de vindbaarheid van jouw website in de zoekmachines is dit ontzettend belangrijk. Het zorgt er namelijk voor dat Google, of een andere zoekmachine, gemakkelijk en snel weet welke pagina’s er allemaal op jouw website staan. Door een sitemap te gebruiken heeft Google een overzicht van waar welke pagina’s te vinden zijn. Een zoekmachine zoals Google zoekt je website door en kijkt daarbij naar de inhoud. Een sitemap zorgt ervoor dat de zoekmachines weten welke pagina’s belangrijk zijn. Een sitemap is een systemische lijst die is opgebouwd aan de hand van je website structuur. Maak je bijvoorbeeld gebruik van categorieën in je blog, dan staat er eerst de URL van de betreffende categorie vermeldt en vervolgens de artikelen die hieronder hangen. Dit geldt op dezelfde manier voor pagina’s met een hoofdpagina. Je zou de sitemap dus kunnen zien als het menu van je website. Zie ook: Snapt Google jouw website? Zo communiceer je met Google!Sitemap toevoegen aan Google Search Console
Google Search Console is een tool van Google waarmee je jouw website kunt optimaliseren. Hier kun je de XML-sitemap van je website toevoegen. Je zegt tegen Google: dit zijn de artikelen op mijn website en die vind je altijd in de sitemap. Het voordeel is dat Google regelmatig even komt kijken. Heb je een nieuw blog geschreven dan wordt deze eerder opgepakt door Google doordat je de sitemap hebt toegevoegd in Search Console.