301 redirect: Wat is het en waarom is het belangrijk? - SYS Platform

301 redirect: Wat is het en waarom is het belangrijk?

Als websitebeheerder pas je vaak de website aan. Soms moet je een stuk tekst aanpassen of een afbeelding veranderen. Ook komt het weleens voor dat je de URL moet veranderen.  Het laatste wat je dan wilt, is dat bezoekers de oude URL gebruiken die niet meer werkt. Gelukkig los je dit probleem makkelijk op met een 301 redirect. In dit artikel leg ik uit wat dit is en waarom het zo belangrijk is.

Wat is een 301 redirect?

Een 301 redirect is een permanente omleiding van een oude URL naar een nieuwe URL.

Wil je bijvoorbeeld een huidige pagina verwijderen of de URL van een pagina veranderen? Dan kan je met een 301 redirect ervoor zorgen dat bezoekers naar een ander gewenste pagina worden doorverwezen. Zo voorkom je dat ze op een niet-bestaande pagina belanden.

Om een klein voorbeeld te geven:
Je gebruikt al een jaar de volgende pagina: https://voorbeeld.nl/nieuwe-pagina-124334/
Nu wil je graag de URL veranderen naar: https://voorbeeld.nl/online-training/
Door middel van een 301 redirect zorg je ervoor dat alle bezoekers die ook de oude link nog gebruiken, doorverwezen worden naar de nieuwe link.

Wat is een 302 redirect?

Naast een 301 redirect bestaat er ook nog zoiets als een 302 redirect. De werking van een 302 redirect is eigenlijk gelijk aan de 301 redirect. Enkel is een 301 een permanente doorverwijzing naar een nieuwe pagina en een 302 doorverwijzing is een tijdelijke redirect. 

Bij een 302 wordt de linkwaarde niet volledige meegestuurd naar de nieuwe URL. Zoekmachines verwachten namelijk dat de verwijzing op kort termijn weer teniet wordt gedaan. Het is dus belangrijk dat je zeker weet of je een verhuizing naar een andere URL tijdelijk of permanent moet gebeuren. Dat scheelt straks weer technische wijzigingen en kost je geen organische posities in Google.

Andere server-side redirects:

 
 • 303 – Zie andere: Deze vervangt als het ware de oude pagina. Hierbij wil je dat de gebruiker een specifieke pagina niet meerdere keren bezoekt (wordt bij formulieren vaker gebruikt).
 • 307 – Tijdelijke redirect: Een 307 redirect lijkt op een 302 redirect, maar verschilt slechts op een klein onderdeel. Het houdt in dat de HTTP-methode hetzelfde moet blijven, waar dit bij een 302 kan wijzigen. Idealiter gebruik je een 302 redirect, in ieder geval vanuit SEO oogpunt.
 • 308 – Permanente redirect: Hierbij is exact hetzelfde geval als bij het bovenstaande voorbeeld. Minder bekend doordat deze minder vaak wordt gebruikt dan de 301 redirect.

Waarom is een 301 redirect belangrijk?

De mogelijkheid om een 301 redirect in te stellen voor je website is essentieel. Op het moment dat je een URL verandert of verwijdert, verandert de oude link automatisch in een dode link. Als ze op de oude link klikken, komen bezoekers uit op een 404-pagina (indien ingesteld). Juist dit proces kan vervelende gevolgen hebben als je geen 301 redirect instelt.

Positionering Google

Indien de oude URL van jouw website goed scoort op de zoekmachines, dan wordt deze ranking doorgegeven aan de nieuwe link. Er zal een licht verlies zijn in waarde, maar deze is verwaarloosbaar ten opzichte van het niet doorverwijzen.

Maar ook als de oude URL niet goed scoort, is het belangrijk om 301 redirect in te stellen. Het kan even duren voordat Google jouw URL’s opnieuw heeft geïndexeerd. Tot die tijd blijft de oude link zichtbaar op Google. Hoe meer mensen hier op klikken, hoe meer mensen op je 404-pagina uitkomen. Zo’n errorpagina zorgt ervoor dat bezoekers weer snel de website verlaten. Het gevolg: een hoog bouncepercentage en een korte sessieduur. Dit heeft weer een negatieve invloed op de SEO.

custom 404-pagina
Zorg voor een goede 404 pagina als je geen redirect hebt ingesteld. Zo voorkom je dat bezoekers je website gelijk weer verlaten.

Domeinnaam veranderen of (her)gebruiken

Ben je jouw onderneming aan het “renoveren” en wil je een nieuwe domeinnaam gebruiken? Dan registreer je heel makkelijk jouw nieuwe domein en bouw je de website. Maar wat doe je met jouw huidige domein die aardig wat bezoekers per week krijgen? Hier kan je heel makkelijk een 301 redirect voor aanmaken. Zo verlies je geen bezoekers.

Je kan doorverwijzingen ook strategisch inzetten. Stel, dit is jouw domein: ikbeneendomein.nl. Maar veel bezoekers spellen ikbendomein.nl of gewoon domein.nl. Indien deze domeinen vrij zijn, kan je ze allemaal omleiden naar jouw huidige website. Zo bouw je een paraplu aan domeinen op die naar jouw website doorverwijzen.

URL's veranderen

Soms wil je gewoon simpelweg je huidige URL veranderen. Misschien is die te lang of staat er een spelfout in. Uiteindelijk vormt de URL onderdeel van de navigatie op de website en bepaalt daarmee de gebruiksvriendelijkheid.

In andere gevallen wil je misschien gebruik maken van een branded link, zodat bezoekers makkelijk een URL over kunnen nemen. In dat geval gebeurt er dus het omgekeerde: de branded link wordt als de “oude link” gezien en doorverwezen naar de gewenste URL.

Tot slot wil je er zeker van zijn dat alle URL’s werken op alle platformen. Maak je bijvoorbeeld gebruik van een Facebookadvertentie met een link naar een landingspagina? Of staan er URL in je geautomatiseerde mailtjes? Dan is het veel makkelijker om een 301 redirect in te stellen. Zo weet je zeker dat een oude link altijd doorverwezen wordt naar de nieuwe link. Plus, het bespaart enorm veel tijd om alles links handmatig aan te passen.

Hoe maak je een 301 redirect?

Natuurlijk heel leuk en aardig, maar hoe maak je nou een 301 redirect? In principe wordt een doorverwijzing vermeld in het .htaccess bestand

Ben je geen expert in bouwen en instellen van een website? Zorg er dan voor dat je bij een host zit die support aanbiedt. Zo worden redirects van onze member gratis toegevoegd door ons supportteam.

Zelf 301 redirect toevoegen met SYS

Gelukkig zijn er ook verschillende tools beschikbaar waardoor je zelfstandig heel makkelijk een 301 redirect kunt instellen.

Zo kan je ook met SYS heel makkelijk jouw omleidingen beheren en aanmaken. In een overzicht zie je gelijk al je redirects. En heb je een fout gemaakt? Geen probleem! Met een paar klikken maak je een gewenste wijziging.

301 redirect met SYS Platform
Met het SYS Platform maak je makkelijk een redirect aan

Conclusie

Een 301 redirect is dus een permanente omleiding van een oude URL naar een nieuwe URL. Er zijn verschillende redenen om een omleiding te maken. Zo wil je misschien van domein veranderen en je huidige bezoekers daar automatisch naar doorverwijzen. D.m.v. een .htaccess bestand kun je een 301 redirect instellen. Voor de digibeten zijn er gelukkig ook verschillende platformen die dit op een makkelijkere manier regelen.

Inhoudsopgave
  Een koptekst toevoegen om de inhoudsopgave te genereren
  DOWNLOAD GRATIS CHECKLIST​

  Checklist: Meer Resultaat uit je Website!

  De afgelopen jaren hebben we (Maarten en Vanessa) meer dan 700 websites geanalyseerdHierdoor weten we nu precies wat werkt (en absoluut niet werkt).

  Laat een reactie achter

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  Gratis checklist voor coaches en opleiders

  De KLIK methode voor meer resultaat (aanvragen en klanten) uit je website

  Nu geen tijd om te lezen?👇

  Ontvang dit artikel in je mailbox (voor later)

  Je ontvangt een mail met een reminder van dit artikel

  SYS Platform draait op SYS Platform SYS Platform - Platform voor Coaches & Opleiders