Als we het over moeilijke woorden hebben, dan valt het .htaccess bestand daar zeker onder. En hoewel het maken en aanpassen van dit bestand niet voor iedereen is weggelegd, kan het fijn zijn om te weten wat .htaccess nou eigenlijk is. In dit artikel leg ik het je uit!
Wat is .htaccess?
Een .htaccess bestand is een verborgen bestand op de webserver waar instellingen terug te vinden zijn. Hier kun je o.a. 404-pagina’s instellen of redirects toevoegen. Het .htaccess bestand is gekoppeld aan jouw CMS.
.htaccess is een afkorting die staat voor “hypertext access“. De punt voor het woord laat zien dan dit bestand eigenlijk een extensie is. Daardoor is dit bestand verborgen. Je kunt het alleen openen door verborgen bestanden zichtbaar te maken.
Een hypertext access is niets meer dan een simpel tekstbestandje met een paar regels aan code.
Welke opdrachten voert een .htaccess bestand uit?
We weten nu dat een .htaccess een verborgen extensie is die verschillende opdrachten voor je website uitvoert. Maar welke instellingen voer je hier precies in? Hieronder bespreek ik de belangrijkste instellingen van het .htaccess bestand.
Redirects maken
In dit verborgen bestand kun je o.a. instellen dat een bepaalde pagina geredirect (of doorverwezen) moet worden naar een andere pagina. 301 Redirects zijn enorm belangrijk! Je kan bijvoorbeeld dode links weer werkend maken. Daarmee verbeter je weer je positionering in Google.
Foutmeldingen
Je hebt weleens dat je een error krijgt als je op een bepaalde link klikt. Bijvoorbeeld de “403: Forbidden” foutmelding. Je kunt zelf de melding schrijven die bezoekers te zien krijgen.
Ook een 404-pagina kun je instellen om bezoekers op te kunnen vangen als ze bijvoorbeeld op een dode link klikken. Zo geef je bezoekers de mogelijkheid om naar een andere pagina op je website te gaan.
IP-adressen blokkeren
Daarnaast geeft een .htaccess bestand je de mogelijkheid om inkomend verkeer te blokkeren. Dit doe je a.d.h.v. het IP-adres.
Stel, je hebt een bezoeker die enorm veel schade aanricht. Hij schrijft bijvoorbeeld nare reacties op blogberichten. Of misschien ontvang je enorm veel verkeer van een onbekende bron met als gevolg een langzame website. In deze situaties kan je in .htaccess de IP-adressen blokkeren van deze bezoekers.
Extra beveiligen
Nog een handige eigenschap is dat deze extensie je toelaat om bepaalde mappen extra te beveiligen. Soms heb je pagina’s of bestanden die niet zomaar door iedereen geopend mogen worden. Je kan er dan een wachtwoord opzetten. Alleen bezoekers met het wachtwoord kunnen de beveiligde mappen openen.
Permalinks optimaliseren
Een permalink is de linkstructuur die een pagina krijgt. Permalinks zijn enorm belangrijk, want ze bepalen hoe bezoekers op jouw pagina komen. Daarnaast is het een belangrijk onderdeel van de SEO en hoe Google jouw website beoordeelt.
Zo is het belangrijk dat de link van deze pagina : sysplatform.nl/begrippen/htaccess-bestand/ is. Voor Google is het dan namelijk logisch waar deze pagina over gaat. Dit is niet het geval als de link er zo uit zou zien: sysplatform.nl/begrippen/29023820/.
Hoe maak ik een .htaccess bestand?
Een .htaccess bestand maak je makkelijk met het kladblok of notebook programma. Door het toevoegen van verschillende regels bepaal je welke taken uitgevoerd moeten worden. Heb je geen ervaring of affiniteit met codes en websites? Dan raad ik zeker niet aan om zonder begeleiding een .htaccess aan te maken.
Tegenwoordig zijn en er platformen die deze instellingen makkelijk uitvoerbaar hebben gemaakt voor websitegebruikers. Je hebt tegenwoordig dus geen kennis nodig over dit onderwerp om een redirect aan te maken of een 404-pagina in te stellen.
Conclusie
Een .htaccess bestand is dus een verborgen configuratiebestand. Je kunt er belangrijke taken mee uitvoeren, zoals een pagina redirecten of mappen extra beveiligen. Je maakt een bestand in kladblok of notebook. Heb je geen (technische) ervaring? Ga dan vooral niet knoeien met dit bestand. Kies er dan voor om je website op een platform te zetten waarmee je heel makkelijk deze instellingen kunt wijzigen. Of waar ze het voor je doen.