Wat is het .htaccess bestand en wat kun je ermee? - SYS Platform

Wat is het .htaccess bestand en wat kun je ermee?

Als we het over moeilijke woorden hebben, dan valt het .htaccess bestand daar zeker onder. En hoewel het maken en aanpassen van dit bestand niet voor iedereen is weggelegd, kan het fijn zijn om te weten wat .htaccess nou eigenlijk is. In dit artikel leg ik het je uit!

Wat is .htaccess?

Een .htaccess bestand is een verborgen bestand op de webserver waar instellingen terug te vinden zijn. Hier kun je o.a. 404-pagina’s instellen of redirects toevoegen. Het .htaccess bestand is gekoppeld aan jouw CMS

.htaccess is een afkorting die staat voor “hypertext access“. De punt voor het woord laat zien dan dit bestand eigenlijk een extensie is. Daardoor is dit bestand verborgen. Je kunt het alleen openen door verborgen bestanden zichtbaar te maken. 

map htaccess voorbeeld
Een .htaccess is een verborgen configuratiebestand

Een hypertext access is niets meer dan een simpel tekstbestandje met een paar regels aan code.

voorbeeld htaccess bestand
Voorbeeld inhoud van een hypertext access bestand

Welke opdrachten voert een .htaccess bestand uit?

We weten nu dat een .htaccess een verborgen extensie is die verschillende opdrachten voor je website uitvoert. Maar welke instellingen voer je hier precies in? Hieronder bespreek ik de belangrijkste instellingen van het .htaccess bestand.

Redirects maken

In dit verborgen bestand kun je o.a. instellen dat een bepaalde pagina geredirect (of doorverwezen) moet worden naar een andere pagina. 301 Redirects zijn enorm belangrijk! Je kan bijvoorbeeld dode links weer werkend maken. Daarmee verbeter je weer je positionering in Google.

Foutmeldingen

Je hebt weleens dat je een error krijgt als je op een bepaalde link klikt. Bijvoorbeeld de “403: Forbidden” foutmelding. Je kunt zelf de melding schrijven die bezoekers te zien krijgen.

Ook een 404-pagina kun je instellen om bezoekers op te kunnen vangen als ze bijvoorbeeld op een dode link klikken. Zo geef je bezoekers de mogelijkheid om naar een andere pagina op je website te gaan. 

standaard 403 foutmelding
Een standaard 403 foutmelding

IP-adressen blokkeren

Daarnaast geeft een .htaccess bestand je de mogelijkheid om inkomend verkeer te blokkeren. Dit doe je a.d.h.v. het IP-adres.

Stel, je hebt een bezoeker die enorm veel schade aanricht. Hij schrijft bijvoorbeeld nare reacties op blogberichten. Of misschien ontvang je enorm veel verkeer van een onbekende bron met als gevolg een langzame website. In deze situaties kan je in .htaccess de IP-adressen blokkeren van deze bezoekers.

Extra beveiligen

Nog een handige eigenschap is dat deze extensie je toelaat om bepaalde mappen extra te beveiligen. Soms heb je pagina’s of bestanden die niet zomaar door iedereen geopend mogen worden. Je kan er dan een wachtwoord opzetten. Alleen bezoekers met het wachtwoord kunnen de beveiligde mappen openen.

extra beveiligen htaccess bestand
Specifieke pagina's en bestanden kunnen beveiligd worden met een wachtwoord

Permalinks optimaliseren

Een permalink is de linkstructuur die een pagina krijgt. Permalinks zijn enorm belangrijk, want ze bepalen hoe bezoekers op jouw pagina komen. Daarnaast is het een belangrijk onderdeel van de SEO en hoe Google jouw website beoordeelt.

Zo is het belangrijk dat de link van deze pagina : sysplatform.nl/begrippen/htaccess-bestand/ is. Voor Google is het dan namelijk logisch waar deze pagina over gaat. Dit is niet het geval als de link er zo uit zou zien: sysplatform.nl/begrippen/29023820/.

voorbeeld permalink
Voorbeeld van een duidelijke permalink

Hoe maak ik een .htaccess bestand?

Een .htaccess bestand maak je makkelijk met het kladblok of notebook programma. Door het toevoegen van verschillende regels bepaal je welke taken uitgevoerd moeten worden. Heb je geen ervaring of affiniteit met codes en websites? Dan raad ik zeker niet aan om zonder begeleiding een .htaccess aan te maken. 

Tegenwoordig zijn en er platformen die deze instellingen makkelijk uitvoerbaar hebben gemaakt voor websitegebruikers. Je hebt tegenwoordig dus geen kennis nodig over dit onderwerp om een redirect aan te maken of een 404-pagina in te stellen. 

redirection en permalink
Met het SYS Platform maak je o.a. makkelijk een redirection aan of wijzig je een permalink zonder technische kennis!

Conclusie

Een .htaccess bestand is dus een verborgen configuratiebestand. Je kunt er belangrijke taken mee uitvoeren, zoals een pagina redirecten of mappen extra beveiligen. Je maakt een bestand in kladblok of notebook. Heb je geen (technische) ervaring? Ga dan vooral niet knoeien met dit bestand. Kies er dan voor om je website op een platform te zetten waarmee je heel makkelijk deze instellingen kunt wijzigen. Of waar ze het voor je doen.

Inhoudsopgave
  Een koptekst toevoegen om de inhoudsopgave te genereren
  DOWNLOAD GRATIS CHECKLIST​

  Checklist: Meer Resultaat uit je Website!

  De afgelopen jaren hebben we (Maarten en Vanessa) meer dan 700 websites geanalyseerdHierdoor weten we nu precies wat werkt (en absoluut niet werkt).

  Laat een reactie achter

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  Gratis checklist voor coaches en opleiders

  De KLIK methode voor meer resultaat (aanvragen en klanten) uit je website

  Nu geen tijd om te lezen?👇

  Ontvang dit artikel in je mailbox (voor later)

  Je ontvangt een mail met een reminder van dit artikel

  SYS Platform draait op SYS Platform SYS Platform - Platform voor Coaches & Opleiders