Van website naar platform

"Een website is nooit af" wordt vaak gezegd. Dat klopt, want als het goed is groeit je website uit tot platform. In dit artikel ontdek je de vier fases en wat in welke fase belangrijk is voor de verdere groei.
Deel op facebook
Deel op twitter
Deel op linkedin
De vier fases van elke website
  Een koptekst toevoegen om de inhoudsopgave te genereren

  Als sinds mijn 16e hou ik (Maarten) me al bezig met websites. Vroeger maakte ik online visitekaartjes voor ondernemers. Dat is immers wat de klant mij altijd vroeg te maken. Later kom ik er pas achter dat deze websites bijna nooit resultaat opleveren. Daar baal ik van. Ik vind het namelijk super gaaf als een website echt door het dak heen gaat. 

  Elke website volgt dezelfde groeicurve. Die zijn onderverdeeld in vier fases. Voor elke fase zijn er weer andere punten belangrijk voor de website. 

  Het belangrijkste is dat de website mee groeit met het bedrijf. Dat gebeurt lang niet altijd. Dat is ook vaak de reden dat de website dan maar weer helemaal om wordt gegooid. Met als gevolg dat je voor de 4e keer het hele proces van een website opzetten weer opnieuw doorloopt.

  Een gezondere manier is om de website mee te laten groeien. Van een website uiteindelijk naar een platform.

  Online visitekaartje

  Belangrijkste focuspunt: Schrijf je website voor je bezoeker en niet over jou.

  De eerste website die ondernemers opzetten is een Online visitekaartje. Op een online visitekaartje vertelt de ondernemer wie die is en welke diensten hij/zij aanbiedt

  Online visitekaartjes leveren zelden resultaat op. Deze websites geven vooral veel informatie (over de ondernemer). Welke diensten de ondernemer aanbiedt. Hoe goed de ondernemer wel niet is (even plat gezegd). 

  Uiteindelijk draait het allemaal om de bezoeker/klant. Die heeft een bepaald probleem en is op zoek naar de oplossing. Op een online visitekaartje is er geen duidelijke route van bezoeker naar klant. 

  Actiepunt: Wanneer je nu geen resultaat haalt met je website, heb je waarschijnlijk een online visitekaartje. Zodra je dit inzicht hebt, raad ik je aan door te gaan naar de volgende fase: Een Website met Resultaat.

   

  Website met Resultaat

  Belangrijkste focuspunt: De eerste klanten krijgen via de website.

  Bij een Website met Resultaat wordt er rekening gehouden met de reis van bezoeker naar klant. De website draait om de bezoeker en niet om de ondernemer. Elke keer helpt de website de bezoeker om een volgende stap te maken.

  Bijvoorbeeld door een gratis kennismakingsgesprek in te plannen. Of een product of dienst te bestellen via de website. Dit type website stuurt echt op resultaat (zowel voor de bezoekers als voor de ondernemer).

  In deze fase is het niet handig om alles meteen helemaal te automatiseren. Daar staat je funnel / werkwijze / methode nog niet sterk genoeg voor. Test lekker uit wat de fijnste manier van werken is.

  Actiepunt: Probeer 10 klanten te krijgen via je website en deze te begeleiden. Zo kun je jouw methode / funnel / werkwijze verder ontwikkelen. Om deze straks schaalbaar te kunnen maken.

  Groei platform

  Belangrijkste focuspunt: Automatiseren = tijd besparen

  Zodra je bedrijf groeit, is het handig als je website mee groeit; naar een platform. Meer klanten betekent meer handelingen en administratie. Waardoor je dus tegen een uren/omzet plafond aanloopt en niet meer door kan groeien.

  Doordat je nu al meerdere klanten hebt geholpen, heb je ook veel ervaring opgedaan. Je methode / werkwijze wordt helderder. Plus je reis van bezoeker naar klant (funnel) staat steviger.

  Nu is het een kwestie van alle handmatige handelingen automatiseren. Zo kun je meer mensen helpen in dezelfde tijd. Plus, je kan verder gaan opschalen.

  Marianne heeft haar teken- en schilderworkshops helemaal geautomatiseerd. Klanten boeken de workshop via de website. Factuur wordt automatisch gestuurd en in boekhouding verwerkt. “Dit bespaart gigantisch veel tijd”, aldus Marianne. 

  Voorbeelden van zaken die je kunt automatiseren

  Bij het inplannen van afspraken gaat er veel tijd in mailcontact zitten. Laat klanten afspraken rechtstreeks in jouw agenda inboeken. 

  Bestellen klanten een product of workshop via je website? Laat deze facturen dan ook automatisch in je boekhouding verwerken. Scheelt een hoop werk 😉

  Heb je een eigen methode die je telkens moet uitleggen? Overweeg om jouw methode (kennis) te verpakken in een online training. Dit is volledig schaalbaar en zo hoef je niet telkens hetzelfde uit te leggen.

  Het is belangrijk om dit goed op orde te hebben. Stel: er komen morgen 1.000 nieuwe klanten bij. Kun je dat dan aan? Of waar gaat het mis?

  Actiepunt: Ga na welke handelingen je veel tijd kosten en automatiseer deze zodat je weer meer tijd vrij krijgt!

  Expert platform

  Belangrijkste focuspunt: Voorspelbare, schaalbare, gesystematiseerde groei

  Je producten, methode en werkwijze staat als een huis. Er worden fantastische resultaten behaalt met klanten. De reis van bezoeker naar klant klopt. Alle handelingen die tijd kosten zijn geautomatiseerd. De weg is nu vrij om echt flink op te gaan schalen!

   

  Eigen coaches opleiden

  Wanneer jouw methode een succes is, kun je overwegen om mensen hierin op te gaan leiden. Zoals OERsterk bijvoorbeeld doet met hun OERsterk Coach opleiding. De missie van OERsterk is om 1 miljoen mensen leider te maken van hun gezondheid voor 2022. 

  Door deze opleiding aan te bieden komen er tientallen OERsterk coaches in Nederland en Vlaanderen. Die allemaal bij kunnen dragen aan die missie.

  Alle coaches komen vervolgens ook op de website te staan in een mapje. Zodat bezoekers super makkelijk een OERsterk coach bij hun in de buurt kunnen vinden.

  Sneller opschalen met partners

  Andere manieren om verder op te schalen zijn door samen te gaan werken met partners en affiliates. In ruil voor een commissie promoten zij jouw bedrijf. Ondernemers met vergelijkbare diensten / producten zijn potentiële partners. Maar ook tevreden klanten zou ik zeker even opbellen met de vraag of ze een partner van je willen worden.

   

  Voorspelbare inkomsten met abonnementen

  Een laatste optie die je kunt overwegen is een abonnementsvorm toevoegen. Het grootste voordeel van een abonnement of lidmaatschap is dat je voorspelbare terugkerende inkomsten krijgt. Dit werkt het beste als je al een groot bereik hebt en alles goed kan systematiseren en automatiseren.

  Nadine is ook een mooi voorbeeld van voorspelbare, schaalbare, gesystematiseerde groei. Haar online training Nine Star Ki heeft ze één keer gemaakt. Nu doet ze elke 8 weken een lancering waarin ze de training verkoopt. De online training blijft ze continue aanvullen met nieuwe content. Wanneer ze bijvoorbeeld een Nine Star Ki en business challenge geeft, dan voegt ze daar nieuwe modules van toe aan de bestaande training.

  Doordat de basis training staat en helemaal geautomatiseerd is, kan ze opschalen. Op moment van schrijven zitten er honderden deelnemers in de training. 

  Actiepunt: Hoe kun je zorgen voor voorspelbare, schaalbare, gesystematiseerde groei in jouw bedrijf?

  DOWNLOAD GRATIS CHECKLIST​

  Checklist: Meer Resultaat uit je Website!

  De afgelopen jaren hebben we (Maarten en Vanessa) meer dan 700 websites geanalyseerdHierdoor weten we nu precies wat werkt (en absoluut niet werkt).

  Aanbevolen artikelen

  • Alle
  • Automatiseren
  • Bedrijf opschalen
  • Klantverhalen
  • Ondernemen
  • Updates
  • Vergelijkingen
  • Website maken
  • Website optimaliseren
  sys-platform-en-oersterk
  Opleidingsinstituut voor honderden OERsterk coaches

  Richard zijn praktijk groeit in een razend tempo uit tot een succesvolle opleidingsinstituut voor OERsterk coaches. De bekendheid neemt toe, hij wordt steeds vaker uitgenodigd als spreker en zijn bereik wordt groter. Hij moet steeds meer losse systemen toevoegen aan zijn websites en juist tijdens zijn doorbraak op nationale televisie klapt zijn website eruit door de vele bezoekers.

  Header Emiel en Chaja Voest - Freestyle Academy
  Van 4 verschillende systemen naar één gebruiksvriendelijk platform

  Wat doe je als je door de maatregelen je bedrijf (tijdelijk) moet sluiten? Maar je wel honderden studenten hebt die graag les van je volgen. Chaja en Emiel hebben in no-time hun bedrijf van een offline naar deels online bedrijf omgezet. Hoe is dat proces gegaan en hoe hebben zij dat ervaren?

  Header Saar SYS-master
  Een visitekaartje omtoveren naar een website met resultaat

  Ze had absoluut geen ambitie om te ondernemen, heeft het uiteindelijk toch gedaan en draait nu haar succesvolle bedrijf SAAR. In dit blogartikel vertelt SYS-master Saar haar succesverhaal, wat SYS voor haar heeft betekend en wat haar toekomstplannen zijn.

  2 reacties op “Van website naar platform”

  1. Ik heb inmiddels meerdere websites gehad allemaal visitekaartjes zonder resultaat. Veel geld uitgeven zonder veel traffic. De een zegt je moet een marketing funnel hebben. Dat geloof zeker, maar die fase is te vroeg op dit moment. Mijn focus zou zijn eerst een succesvolle resultaat website neerzetten en vervolgens de volgende fases doorlopen. Op dit moment nog steeds niet die succesvolle website. Is het wijs om weer veel geld te besteden aan een websiteplatform. Ik twijfel en bovendien is het budget er ook niet naar om veel geld te besteden.

   1. Maarten Ligthart

    Hi John,

    Vervelend om te horen dat je meerdere websites hebt gehad die allemaal geen resultaat hebben gehad. Ik zou persoonlijk vooral eerst focussen op het verder opbouwen van je bedrijf. Wanneer je zo rond de 2.000 euro per maand aan omzet zit, is je business model bewezen en weet je dat je verder op kunt schalen. Dat is naar mijn idee ook het moment waarop je de website echt om kunt bouwen naar een Website met Resultaat. Vanaf dat punt gaat alles elkaar namelijk versterken.

    In het begin moet je vooral gewoon klanten werven, omzet draaien en doorgroeien 🙂
    Heel veel succes!

  Laat een reactie achter

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  Download de gratis Checklist

  Meer Resultaat uit je Website

  Nu geen tijd om te lezen?👇

  Ontvang dit artikel in je mailbox (voor later)

  Je ontvangt een mail met een reminder van dit artikel

  SYS Platform draait op SYS PlatformSYS Platform - Websites voor coaches