Drie tips voor een winstgevend bedrijf - SYS Platform

Drie tips voor een winstgevend bedrijf

Als iemand verantwoordelijk is voor het feit dat we winst draaien, dan is Femke Hogema dat. Dankzij haar hebben we letterlijk ons bedrijf van een cash-eating monster een winstgevend bedrijf gemaakt. In dit artikel drie tips om zelf ook meer winst te maken.
Inhoudsopgave
  Een koptekst toevoegen om de inhoudsopgave te genereren

  Winstgevende plannen workshop in 2016

  Januari 2016. Vanessa en ik gaan naar de workshop Winstgevende plannen van ene Femke Hogema. We kennen haar verder niet, maar willen nu wel eens winst gaan maken. We zijn al een half jaar bezig met SYS, maar het is vooral veel investeren, nog meer investeren en kosten draaien.

  Daar moet vandaag verandering in komen. Femke vertelt over het belang van winst maken. Dat winst de fundering is van je bedrijf. Zonder winst, geen bedrijf. (En dus ook geen mensen helpen met je missie.)

  We gaan aan de slag met prijzen en producten. Prima. Die hebben we helder. Het idee is om elke maand 10 tickets voor een workshop te verkopen van 200 euro (totaal € 2.000 /mnd). Maar dan… Dan moeten we een planning maken. Meteen komen we al in de knoop. Voornamelijk qua tijd.

  De muur hangt vol met winstgevende plannen.

  Op dat moment studeren we namelijk nog. Allebei weten we dat we nog een bachelorscriptie moeten schrijven. Iets waar we rustig zes maanden voor uit moeten trekken. Wat betekent dat ons plan niet door kan gaan. 

  Dan maar stoppen met de studie? Ook dat blijkt geen handige keuze. Als je een studie niet afmaakt, moet je het door de overheid geschonken bedrag, volledig terugbetalen. Op dat moment is dat €39.400 per persoon!

  Het grootste inzicht van die dag: zo snel mogelijk afstuderen, dat scheelt ons veel geld!

  ProfitFirst redt ons bedrijf

  Het is 2017, beiden zijn we inmiddels afgestudeerd. De focus ligt nu 100% op SYS en we werken er beide full-time aan. Maar nog steeds draaien we geen winst..

  We zien Femke voorbij komen met de lancering van ProfitFirst. Twee kaartjes (€277 per ticket) konden we niet betalen, dus besluiten we dat ik alleen naar het seminar ga. 

  De methode met de 5 potjes wordt uitgelegd. Daarna moeten we opschrijven hoeveel procent van onze omzet nu aan kosten op gaat. Ik slik als ik 81% aan kosten opschrijf. Ik weet nog goed dat ik aan Femke vraag of dat veel is. Femke schrikt nog erger en vraagt hoe we überhaupt rond komen en de belasting kunnen betalen. 

  We hebben een cash-eating monster gemaakt. Maar gelukkig komt daar nu verandering in!

  Profit First heeft ons bedrijf gered. We hebben letterlijk van een cash-eating monster een winstgevend bedrijf gemaakt.

  Direct na het seminar zijn we met Profit First aan de slag gegaan. Een 5-tal bankrekeningen aangemaakt bij Knab. Twee-wekelijkse distributies doen en elke keer de percentages iets verbeteren. 

  Onze boekhouder schrikt in eerste instantie van al die bankrekeningen en transacties. Maar aan het eind van het jaar ziet hij ook dat de cijfers flink zijn veranderd: “Ik begrijp niet wat jullie precies doen met zoveel bankrekeningen, maar het werkt!”

  Sinds het invoeren van Profit First zijn we elke maand winst gaan maken!

  Direct Profit First geïmplementeerd. De resultaten aan het eind van het jaar waren shocking!

  Nieuw boek: Winstgevende plannen

  Inmiddels is het 2019 en Femke haar nieuwste boek is uit: Winstgevende Plannen. Waar het in 2016 voor ons allemaal mee begon.

  De methode heeft Femke flink uitgebreid. Ik lees het boek onderweg in het vliegtuig naar Gran Canaria. 

  Het gaat niet alleen over verdienmodellen en een plan maken. Ook je geld-mindset, missie en visie en marketing plan komt aanbod.

  Naar mijn idee gaat het boek niet zo zeer over Winstgevende plannen, maar om het opzetten van een winstgevend bedrijf. Het boek staat vol met inhoud, afgewisselde korte opdrachten en leuke verhaaltjes van Femke. 

  Goede boeken vatten de kennis van nog betere ondernemers goed samen. Voor iets meer dan twee tientjes heb je alle inzichten, leermomenten en valkuilen die een ondernemer heeft doorlopen. Zodat jij hier weer van kan leren.

  Plus, bij het boek krijg je ook nog handige Excel sheets. Waarmee je jouw plannen kunt uitwerken en je uurloon kunt uitrekenen.

  Drie tips voor een winstgevend bedrijf

  Ook Vanessa en ik gunnen je een winstgevend bedrijf. Daarom hierbij drie tips / inzichten die wij de afgelopen jaren hebben opgedaan door de trainingen en boeken van Femke. Doe er je voordeel mee!

  1. Als je plan op papier al niet lukt, lukt het in het echt nooit!

  In onze gedachten hadden we een mooi plan. Elke maand een workshop geven met 10 deelnemers. Goed voor €2.000 per maand. Prima bedrag voor twee bijna-afgestudeerde-studenten. Pas als je het echt op papier moet zetten in een planning zie je waar het mis gaat.

  In ons geval was de tijd de dooddoener. Als het op papier al niet lukt, lukt het in het echt nooit. 

  Een goed resultaat begint met een goed plan!

  Lukt het op papier niet om een winstgevend plan te maken? Check dan je verdienmodel en prijzen nogmaals.

  2. Het geld op je rekening is nog geen winst

  In het begin hebben we een aantal hele verkeerde aannames gemaakt. Zo dachten we dat het geld dat op onze bankrekening stond, voor ons was (winst). Dus dat gaven we ook vrolijk uit aan trainingen, etc. 

  Aan het eind van de maand worstelde we dan om onszelf salaris uit te betalen. Laat staan als er een blauwe envelop binnenkwam met dat we ook nog is belasting moesten betalen..

  3. Hoe je denkt over geld, bepaalt wat er op je rekening staat

  Een van de eerste tips uit het boek Winstgevende Plannen is je Moneymindset. De manier waarop jij over geld denkt, bepaalt voor een groot gedeelte de resultaten die je behaalt. 

  Jarenlang hadden wij bijvoorbeeld de overtuiging: “Als je veel geld wilt verdienen, moet je hard werken”. Dus gingen we heel hard werken.

  Terwijl als je zou denken: “Geld is overal en makkelijk te verdienen”, dan zou je sneller op zoek gaan naar manieren om makkelijker geld te verdienen. In het boek vind je een lijst met 50 overtuigingen. Een mooie oefening om te kijken welke overtuigingen jij hebt.

  Win een gesigneerde versie van Winstgevende plannen!

  Vanessa en ik hebben twee gesigneerde versies  ontvangen van het boek: Winstgevende Plannen. Wil jij een van deze twee exemplaren winnen? Beantwoord dan de volgende vraag: Wat zou je doen met €1.000 extra winst per maand? (Laat je antwoord in de reacties achter).

  Uit alle antwoorden in de reacties kiezen we twee winnaars uit! 

  Wat zou je doen met €1.000 extra winst per maand?

  DOWNLOAD GRATIS CHECKLIST​

  Checklist: Meer Resultaat uit je Website!

  De afgelopen jaren hebben we (Maarten en Vanessa) meer dan 700 websites geanalyseerdHierdoor weten we nu precies wat werkt (en absoluut niet werkt).

  Aanbevolen artikelen

  • Alle
  • Automatiseren
  • Bedrijf opschalen
  • Klantverhalen
  • Ondernemen
  • Updates
  • Vergelijkingen
  • Website maken
  • Website optimaliseren
  automatische incasso is mislukt - tips voor ondernemers
  Automatische incasso is mislukt, wat nu?
  Automatische incasso’s (abonnementen en termijnbetalingen) zorgen voor een voorspelbare cashflow. Maar wat moet je doen als een automatische incasso mislukt is? Wat zijn de oorzaken, hoe kun je dat oplossen en snel actie ondernemen?
  Automatische incasso instellen voor jouw website
  Voorspelbare inkomsten uit je website met een automatische incasso
  Hoe werkt een automatische incasso? Hoe kun je termijnbetalingen instellen zodat klanten eerder instappen bij jouw trajecten? Door het instellen van een automatische incasso creëer je voorspelbare terugkerende omzet vanuit jouw coachingspraktijk of opleiding. Lees er alles over in dit blogartikel.
  Omnidrones Opleidingsplatform met verificatiesysteem - SYS master klantverhaal
  Drone opleidingsplatform met verificatiesysteem
  Voor OmniDrones Academy, één van de grootste drone opleiders in Nederland, bouwden we een opleidingsplatform met verificatiesysteem. Deelnemers van een drone opleiding kunnen pas na verificatie het examen doen en een gecertificeerd drone vliegbewijs behalen. Een toffe uitdaging voor SYS wat nu doorgroeit tot een ...

  23 reacties op “Drie tips voor een winstgevend bedrijf”

  1. Wauw wat fijn dat het zo heeft geholpen! Ik weet nog dat ik een paar jaar geleden me ook alleen focuste op omzet ipv winst. Wat een verschil geeft dat voor de cashflow!

   Ik lees graag en leer graag bij op dit vlak.

  2. Hee kanjers,

   Wat ik zou doen met € 1.000,- extra winst per maand? Direct terug investeren in mijn bedrijf voor groei. Opschalen en door naar de volgende SYS master titel. En dan weer door… 😉

   1. Maarten Ligthart

    Top dat je door wilt knallen naar de volgende SYS master titel. Dat zal ongetwijfeld gaan lukken. Al is technisch gezien winst die je weer terug in je bedrijf investeert geen winst meer maar zijn het weer kosten geworden. Iets waar ik mezelf ook vaak op betrapte. Wat zou je doen met de 1.000 euro winst per maand als je het echt op zou moeten nemen uit je bedrijf? 🙂

  3. Duizend euro extra winst per maand zou ik investeren in het bedrijf om het te laten groeien van een starters bedrijf naar het volgende niveau. Ik zou me eerst laten adviseren op het gebied van strategie. Dan investeren in mezelf door bepaalde cursussen. En een betere website plus marketing, klantreis etc.

   1. Maarten Ligthart

    Nice, mooie plannen voor je bedrijf.
    En wat zou je doen als je de 1.000 euro per maand niet zo mogen investeren in je bedrijf maar er leuke dingen mee zou mogen doen?

  4. Ik zou de helft ervan gebruiken als investering in mijn bedrijfsplannen, iets extra leuks gaan doen met mijn gezin, en de rest op mijn spaarrekening zetten.

  5. Oh ik zou de 1000 euro besteden aan heel veel leuke dingen doen met onze dochter. Ervaringen en avonturen beleven zijn de mooiste herinneringen voor later. Daarna kan je ook weer meer energie in je plannen en bedrijf stoppen.
   Ik zou heel graag het boek winnen!

   1. Maarten Ligthart

    Tof om te lezen Annemary! Helemaal mee eens ook dat als je leuke dingen doet je meer energie hebt die je dan weer aan je bedrijf kunt geven. Plus herinneringen blijven voor lange tijd bij je 🙂

  6. Wat te doen met een extra €1000,- winst, hahah dan zou ik € 1000,- winst maken. En ik ga het dan gebruiken om te gaan adverteren. Zodat die € 1000,- , € 10.000,- gaat worden etc.

  7. Van € 1000,- extra winst per maand zou ik, naast dat ik er zelf van zou genieten en mezelf verder zou ontwikkelen, ook anderen laten meedelen in mijn geluk. Denk aan familie en vrienden, maar ook verder buiten die kring. Ik zou tijd en/of geld investeren in vrijwilligerswerk en/of doneren aan goede doelen. Om op die manier iets terug te geven en bij te dragen.

   1. Maarten Ligthart

    Wouw gaaf om te horen Colinda. Mooi dat je het wilt delen met anderen! Kunnen veel mensen een voorbeeld aan nemen vind ik 🙂

  8. Ha Maarten, mooi verhaal heb je geschreven over jullie reis. Ws gaan jullie zelf op vakantie van 1000 euro extra winst?. Dat lijkt mij ook wel wat vooral in deze tijd van het jaar. Brr. Dus een reis naar een warm land. Daarnaast zou ik het investeren in gezondheid. Een belangrijke basis om te kunnen ondernemen.

   1. Maarten Ligthart

    Dankjewel voor de complimenten Francien!

    Vanessa en ik zouden het in de zomer opsparen inderdaad, om in te de winter te kunnen gaan reizen. inderdaad.

    Maar wat je zegt is helemaal waar. Gezondheid staat absoluut op #1 voor alle andere dingen. Mooi dat je hierin gaat investeren!

  Laat een reactie achter

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  Gratis checklist voor coaches en opleiders

  De KLIK methode voor meer resultaat (aanvragen en klanten) uit je website

  Nu geen tijd om te lezen?👇

  Ontvang dit artikel in je mailbox (voor later)

  Je ontvangt een mail met een reminder van dit artikel

  SYS Platform draait op SYS Platform SYS Platform - Platform voor Coaches & Opleiders