Als online ondernemer ben je actief bezig om zoveel mogelijk bezoekers te krijgen op je website. Je plaatst posts op social media, verstuurt e-mails en maakt gebruik van Facebook advertenties.
Vervolgens kijk je op Google Analytics om jouw bezoekersaantallen in de gaten te houden. Maar wat als je plotseling een enorme stijging in bezoekers waarneemt? Je wilt natuurlijk weten wat de oorzaak van deze stijging is, maar je kan dit niet achterhalen. Wellicht zorgde die ene Instagram post van vorige week voor meer bezoekers of die e-mail waar je zo lang mee bezig bent geweest.
Inzicht in je statistieken is dus belangrijk en met UTM tags ben je altijd up to date waar jouw bezoekers vandaan komen en wat voor bezoekers het zijn. In dit blogartikel leggen we je uit wat UTM tags zijn, wat je ermee kan doen en hoe je ze instelt.

Wat zijn UTM tags?
UTM tags (oftewel Urchin Tracking Module) zijn stukjes tekst die je toevoegt aan een URL om bij te houden hoe bezoekers op jouw website zijn gekomen. Deze “tags” worden automatisch door Google Analytics herkend en kunnen statistieken hiervan genereren.
Kortgezegd, met UTM tags maakt je dus een specifieke link die Google Analytics kan registreren.

De 5 verschillende UTM tags
Er zijn in totaal 5 verschillende tags die je kan toevoegen aan een URL. Elke tag biedt je de mogelijkheid om bepaalde data te verzamelen van je bezoekers. Bijvoorbeeld of ze al klant zijn en of ze op je website zijn belandt via een verstuurde e-mail of een Facebook post.
1. UTM_medium
De bron van herkomst of m.a.w.: het medium die een bezoeker heeft gebruikt om op jouw websitepagina te belanden. Denk bijvoorbeeld aan social media, een e-mail of via een affiliate.
2. UTM_source
De source specificeert het medium waar bezoekers vandaan komen. Een source kan bijvoorbeeld Facebook of Instagram zijn (het medium is dan “social media”).
De UTM_source valt dus altijd onder UTM_medium. Gebruik dus geen Facebook als source terwijl het medium e-mail is.
3. UTM_campaign
Je kan dit beschouwen als de hoofd UTM. Met campaign geef je aan wat het doel van jouw URL is / op welke pagina een bezoeker moet belanden. Bijvoorbeeld leads verzamelen voor een challenge pagina, lancering van een nieuw product of het downloaden van een gratis weggever.
4. UTM_term
Deze tag kan je gebruiken om meer informatie te krijgen over de campagne. Denk bijvoorbeeld aan het splitsen van klanten en potentiële klanten. Zo kan je dus zien of iemand al klant is op het moment dat ze op de URL klikken.
Natuurlijk zijn er nog andere mogelijkheden. Bijvoorbeeld inzicht krijgen wie er gebruik gemaakt heeft van een kortingscode en wie niet.
5. UTM_content
Tot slot heb je UMT_content: hiermee kan je de inhoud van jouw pagina / campagne beschrijven en is enorm handig om a/b testen mee uit te voeren.
Stel je hebt 2 UMT tags voor content: rood en blauw. De tag rood link je aan de pagina met bijvoorbeeld een rode afbeelding. Blauw link je naar een andere pagina met dezelfde inhoud, maar dan met een blauw afbeelding. Je kan met UTM_content achterhalen hoe bezoekers op deze pagina reageren (d.m.v. bijvoorbeeld de sessieduur) en waar het meeste resultaat uit gehaald wordt.
De eerste drie tags (source, medium en campaign) moeten minimaal toegevoegd zijn aan een URL. Term en content zijn optioneel.
Hoe zit bovenstaande er dan precies uit? Onderstaand voorbeeld is een link met de 3 noodzakelijke UTM tags:
https://sysplatform.nl?utm-source=advertentie&utm_medium=facebook&utm-campaign=checklist
Bovenstaande link wordt dus gedeeld via een advertentie (source) op Facebook (medium) voor de pagina waarop een bezoeker een checklist kan downloaden (campaign).

Wat gebeurd er als ik geen UTM tags instel?
Om gebruik te maken van UTM tags, hoef je verder niks bijzonders te installeren. Het aanmaken en gebruiken van zo’n link zorgt ervoor dat deze tags automatisch bijgehouden worden in Google Analytics. Dus wat gebeurd er als je nog geen gebruik maakt van deze tags?
Als er geen UTM tags ingesteld staan, dan staat jouw Google Analytics in default. Dat wil zeggen dat er standaard een automatische bron ingesteld staat: referral. Al jouw verkeer komt in deze bron terecht, dus ook bezoekers via een Facebook advertentie. Zonder UTM tags in te stellen, kan je niet zien waar je bezoekers vandaan komen.
Lees verder om in 2 simpele stappen te leren hoe je UTM tags kan instellen.
Waarvoor gebruik je UTM tags?
Zoals verteld kan je met UTM tags achterhalen hoe bezoekers precies op jouw website terecht zijn gekomen. Wellicht dat je je afvraagt waarom je deze tags zou moeten gebruiken. Je hebt immers al Google Analytics, geeft dat je niet voldoende inzicht?
Google Analytics
Google Anayltics geeft je inderdaad inzicht in bijvoorbeeld bezoekersaantallen, bouncepercentages en sessieduur. Maar het bied je geen mogelijkheid om specifiek te kijken wie bijvoorbeeld jouw bezoekers precies zijn.
Stel, je hebt 100 bezoekers per week op jouw aanbodpagina. Dan kan het degelijk uitmaken als je weet dan 90 bezoekers vaste klanten zijn. Dit houdt in dat maar 10% van de jouw bezoekers geen klanten zijn. Waarschijnlijk wil je juist nieuwe bezoekers op je aanbodpagina en geen klanten die al gebruik maken van jouw dienst.
Nu je meer informatie hebt over jouw bezoekers, kan je jouw website optimaliseren om het gewenste verkeer aan te trekken.

Extern internetverkeer verwerken
UTM-tags zijn enorm waardevol om te achterhalen waar bezoekers vandaan komen buiten jouw website om. Als je bijvoorbeeld start met Facebook advertenties dan wil je weten hoeveel bezoekers je via de advertentie krijgt. Daarnaast wil je wellicht ook kijken naar het verschil tussen doelgroepen (bijvoorbeeld ervaren coaches en beginnende coaches) en kijken welke groep meer resultaat oplevert.
Uiteindelijk helpen deze stukjes informatie je om resultaatgerichter te werken en daardoor meer conversie te behalen.
Het fijne aan UTM tags is de haarfijne koppeling met Google Analytics. Je kan zelf bepalen hoe je jouw gegevens wilt zien in Google Analytics. Zo pas je de statistieken helemaal naar wensen aan en heb je in een oogopslag de belangrijkste informatie zichtbaar.
Beslissingen maken
De informatie die je uit de tags kunt halen, helpen mee in het maken van belangrijke beslissingen.
Neem bijvoorbeeld weer de advertenties als voorbeeld. UTM tags geven je de mogelijkheid om a/b testen uit te voeren. Op basis daarvan kan je bijvoorbeeld kijken welke foto voor een advertentie meer kliks opleveren. Deze kennis kan je weer in de toekomst gebruiken om jouw conversie te verhogen.
Ook samenwerkingen / partnerschap kan je met UTM tags in de gaten houden. Krijg je bijvoorbeeld veel bezoekers van een partner of juist niet.
UTM tags zijn dus waardevol om specifiek te achterhalen waar jouw bezoekers nou precies vandaan komen. Op basis van deze kennis kan je beslissingen maken die het resultaat van jouw website kunnen verbeteren.

Wanneer zijn UTM tags belangrijk om te gebruiken?
Je hebt nu een idee waarvoor je UTM tags kunt gebruiken. Maar wanneer is het noodzakelijk om als online ondernemer actief gebruik te maken van deze tags?
Veel verwachte bezoekers op de korte termijn
Als je veel verkeer op de korte termijn verwacht vanuit één bron, dan kan het instellen van tags slim zijn. Denk bijvoorbeeld aan de lancering van een nieuwe salespagina. Je kan onderzoeken welk medium de meeste bezoekers oplevert. Stel dat je door een verstuurde mail veel bezoekers krijgt, dan kan dit een overweging zijn om in de toekomst je meer te focussen op het versturen van mails.
Gedrag van bezoekers voor de langere termijn volgen
Voor de lange termijn is het ook interessant om inzicht te hebben in het verkeer. Op jaarbasis is het mooi om een overzicht te hebben van jouw bezoekers en waar ze vandaag komen. Bijvoorbeeld via social media of een e-mail. Daarnaast is de mogelijkheid tot specificeren erg fijn: zijn bezoekers bestaande klanten of echt “nieuwe” bezoekers en waar komen ze precies vandaan.
Persoonlijk raden we aan om niet voor elke “kleine” link UTM tags te gebruiken. Het kost namelijk wel wat tijd. Het is verstandig om tags voor bijvoorbeeld belangrijke salespagina’s te gebruiken of inschrijflijsten om leads te verzamelen.
UTM tags voor advertenties
Wij raden sterk aan om UTM tags te gebruiken als je gaat adverteren. Niet alleen voor de bezoekers die op de advertentie af komen, maar ook om een vergelijking te maken met bezoekers die via niet-betaald verkeer op de website komen.
In sommige gevallen kan je eruit concluderen dat de gemaakte kosten voor het adverteren niet opwegen tegen het aantal bezoekers die via niet-betaald verkeer op jouw website zijn beland.
Verder wil je natuurlijk weten wat de resultaten zijn van de advertenties, zoals: de conversie, bounce rate, etc.
Nog meer uit UTM tags halen
Ondertussen hebben we je hopelijk al kunnen overtuigen van de extra waarde die UTM tags op kunnen leveren. Hoewel we hierboven al de belangrijkste punten benoemd hebben, kan je nog veel creatiever te werk gaan met tags. We delen een aantal strategieën met je om alles uit de UTM tags te halen.
A/B testen met advertenties
Zowel a/b testen als advertentie is al kort benoemd hierboven. Toch willen we nog extra benadrukken hoe waardevol het is om a/b testen uit te voeren met advertenties a.d.h.v. UTM tags.
Zoals je nu weet, kan je met behulp van tags je bezoekers enorm specificeren. Je kan bijvoorbeeld twee advertenties draaien met beide een aparte campaign tag. Zo kan je in de statistieken bijhouden welke advertentie het meeste resultaat oplevert door de betrouwbare data die jezelf hebt ingesteld.
Nu weet je wat wel en niet werkt voor jouw doelgroep en waar jij je op moet focussen om het resultaat te verbeteren.
Gastblogs
Het maken van waardevolle content zoals blogartikelen kan je veel resultaat opleveren. Om je bezoekersbereik te vergroten kan het de moeite waard zijn om een gastblog te plaatsen op een grote blog waarbij je een link met UTM tags naar jouw website toevoegt aan de blog.
Je kan m.b.v. de tags nu bijhouden hoeveel verkeer je ontvangt door deze gastblog. Mocht dit meer bezoekers opleveren, dan kan je de conclusie trekken dat het schrijven van gastblogs voor herhaling vatbaar is. Of juist niet, omdat je nauwelijks meer bezoekers ontvangt.
E-mails
Veel ondernemers maken gebruik van een mailsysteem voor marketing. Zo maken wij gebruik van MailBlue. Voor het versturen van mails kan je ook gebruik maken van de UTM tags.
Het geeft je inzicht welke mails bijvoorbeeld meer klanten opleveren. Kopen lezers sneller een product als een e-mail heel weinig tekst bevat of juist heel veel? Wellicht wil je onderzoeken of het plaatsen van testimonials effect heeft op de conversie van de verstuurde mails.
Lead magnet
Statistische informatie over een gratis weggever is belangrijk. Vaak is dit het eerste product wat een potentiële klant van jou ontvangt. Daarom is het niet zo gek dat je hier statistieken van wilt verzamelen.
Zo hebben wij als gratis weggever een checklist gemaakt. Voor ons is het interessant om te zien hoeveel bezoekers vanuit die optin andere pagina’s bezoeken en hoeveel klanten de optin uiteindelijk oplevert.
Hoe stel je UTM tags in?
Je weet nu vrijwel alles over UTM tags en wat je ermee kan doen. Nu is het op zich ook wel fijn als je weet hoe je hier gebruik van kan maken. In 2 hele simpele stappen maak je ook gebruik van je eigen tags!
Stap 1: Maak een Google Analytics account aan
Je wilt natuurlijk de statistieken kunnen inzien a.d.h.v. de tags. Daarvoor heb je een Google Analytics account voor nodig die gekoppeld is aan jouw website. Heb je nog geen account? Maak hier een gratis account aan.
Stap 2: Genereer UTM tags
Het maken van UTM tags kan je in principe zelfstandig doen. Gelukkig zijn er ook handige tools die je hierbij helpen. Nadat je een link hebt gegenereerd, wordt de tags automatisch door Google Analytics bijgehouden. Nu kan je in Google Analytics jouw statistieken zien.
Stap 3 (optioneel): Branded links
Het delen van lange URL’s is niet altijd even aantrekkelijk. Je kan deze lang links branded maken, zodat de UTM tags niet zichtbaar zijn, maar wel getrackt worden.
Zo kan je de volgende URL:
“https://sysplatform.nl?utm_source=advertentie&utm_medium=facebook&utm_campaign=checklist“
veranderen naar “https://sysplatform.nl/ads“.
SYS Platform biedt de mogelijkheid aan om zelf branded links aan te maken.

Let op veelvoorkomende fouten
Hopelijk ben je ondertussen helemaal gereed om er op los te “taggen”. Toch willen we je tot slot graag attenderen op veelvoorkomende fouten.
UTM tags met typfouten
Google Analytics synchroniseert dus automatisch de aangemaakte tags. Alle source tags met e-mail kan je o.a. in een overzicht zien. Daarvoor is het belangrijk dat je altijd dezelfde spelling gebruikt.
Als je als source e-mail gebruikt, zorg er dan voor dat je in de toekomst altijd e-mail hetzelfde spelt. Spel je voor een andere link email (zonder leesteken), dan maakt Google Analytics hier een nieuwe bron van.
Het gevolg is dat je dat je nu 2 verschillende bronnen hebt gecreëerd voor e-mail. Je kan nu niet in 1 oogopslag alle bezoekers via e-mail zien.
Geef tags een duidelijke en herkenbare naam
Nu zeg je misschien: een duidelijke en herkenbare naam geven aan en tag, dat klinkt toch logisch?
Dat klinkt zeker logisch, maar de praktijk laat zien dat er toch nog ruimte voor verbetering is. Er is namelijk een verschil als je bezoekers wilt tracken die via jouw Facebook post op de website komen of via een Facebook advertentie. Als beide een tag facebook krijgen, dan kan je niet het verschil tussen de twee terug zien in Analytics.
Je kan dan beter twee verschillende tags hiervoor gebruiken (“facebook” en “facebook/advertentie”).
Blijf consistent met UTM tags
Waarschijnlijk kan je het op basis van de vorige punten wel herleiden, maar blijf consistent in de benaming van je tags om dubbele UTM tags te voorkomen.
Gebruik je de ene keer de tag “checklist/e-mail” en de andere keer “e-mail/checklist”, dan worden er twee verschillende bronnen aangemaakt, terwijl je de statistieken juist bij elkaar wilt hebben.
Het kan helpen om in een excel sheet bij te houden welke tags je hebt gebruikt met de correcte spelling.
Conclusie
UTM tags zijn stukjes tekst die je achter een link plaats om vervolgens via Google Analytics het gedrag van bezoekers waar te nemen. Er zijn 5 verschillende tags (source, medium, campaign, term en content). Met behulp van deze tags kan je specifiek jouw bezoekers analyseren, zeker het verkeer dat buiten je website om gebeurt zoals social media. Je hoeft niks bijzonders te doen: als je UTM tags gebruikt, dan wordt dit automatisch gesynchroniseerd met Google Analytics. Zorg er wel voor dat je consistent blijft om dubbele tags te voorkomen.
Gerelateerde blogberichten
Heb je dit artikel al gelezen?