Hoe maak je jouw website sneller: zeven handige tips!

Hoe maak je jouw website sneller: zeven handige tips!

Een snelle website is een must. Maar wat doe je als je merkt dat je site wat trager is? Hoe maak je de website dan sneller? We hebben zeven tips voor je op een rij gezet.

Een trage website; tegenwoordig kan dat echt niet meer. Allereerst zorgt een trage website voor een lagere ranking in Google, waardoor je klanten én omzet misloopt. En als een potentiële klant wel op jouw trage website terecht komt, wat denk je dan dat er gebeurt als de pagina niet na drie seconden geladen is?

Dan klikt de bezoeker weg en komt waarschijnlijk nooit meer terug. Het is dus heel erg belangrijk dat je een snelle website hebt. In dit blog leggen we aan je uit waarom het belangrijk is om een snelle website te hebben en hoe je je website sneller maakt.

Waarom is het belangrijk om je website sneller te maken?

Het wordt steeds belangrijker om een website te hebben die optimaal functioneert op zowel desktop, tablet én de smartphone. Een trage website heeft een negatief effect op het aantal bezoekers en uiteindelijk op je omzet. Tegenwoordig blijft niemand meer tien seconden wachten totdat een pagina geladen is. Jouw potentiële klant klikt gewoon op het eerstvolgende zoekresultaat.

Als jouw website überhaupt getoond wordt in de zoekresultaten; Google houdt namelijk niet van trage websites.

De laadsnelheid van jouw website is één van de ranking factoren voor Google en deze wordt steeds belangrijker. De reden? Google zet de gebruikerservaring van haar klanten op de eerste plaats. Daarnaast is het voor Google veel goedkoper om snelle sites te indexeren, omdat ze minder data verbruiken. Allemaal redenen om je website sneller te maken!

Hoe kan ik mijn website sneller maken?

Er zijn verschillende factoren die ervoor zorgen dat jouw website niet zo snel is als je zou willen. Heb je geen idee of jouw website langzaam of snel is? Er zijn online voldoende tools beschikbaar die je kunnen helpen om te achterhalen of jouw website traag is. Enkele voorbeelden daarvan zijn GTmetrix, Google’s Pagespeed Insights en Pingdom Website Speed Test. Natuurlijk kun je ook aan de hand van je eigen ervaring bepalen of je website snel of traag is, of vraag het eens aan bekenden om het te testen. Kom je erachter dat jouw website traag is? Dan kunnen de volgende tips je helpen om je website sneller te maken.

Website sneller maken: Google Page Speed

Verklein de bestandsgrootte van afbeeldingen

De gemakkelijkste manier om je website sneller te maken is het comprimeren van de afbeeldingen. Als de foto’s op jouw website te groot zijn, heeft dit een negatief effect op de laadtijd van je website.

Zie ook: Hoe optimaliseer je foto’s voor Google?

Beperk het aantal artikelen op een pagina

Kunnen de bezoekers van jouw website oneindig scrollen op één pagina? Overweeg dan om deze pagina’s in te korten. Je kunt dan bijvoorbeeld denken aan een pagina waar alle blog artikelen opgesomd staan, of een webshop pagina met meer dan honderd producten. Alles wat op deze pagina’s te zien is (code en afbeeldingen) moet geladen worden en dat kost enorm veel tijd.

Maak liever geen gebruik van een slider

Hoewel een slider met verschillende foto’s op je site er mooi uitziet zijn ze enorm zwaar en kan een zoekmachine er maar weinig mee. Uit verschillende onderzoeken blijkt ook nog eens dat bezoekers er zelden op klikken. Het heeft dus absoluut geen toegevoegde waarde en het gaat ten koste van de vindbaarheid en de snelheid van je website.

Beperk het aantal externe fonts

Maak niet teveel gebruik van verschillende Google Fonts op jouw website. Net als met de slider ziet het er misschien een stuk gezelliger uit, maar het kost de browser wel extra tijd om ze in te laden. De fonts moeten namelijk komen vanuit een externe bron. Wij raden maximaal twee/drie verschillende fonts aan.

Maak je website sneller met caching

Een slimme manier om je website minder traag te maken is caching. Een caching plugin zorgt ervoor dat onderdelen van jouw website worden opgeslagen in het geheugen. Jouw website laadt hierdoor sneller wanneer een bezoeker weer op je website komt. De plugin die je het beste kunt gebruiken hangt af van je server en de CMS die je gebruikt.

Ruim je website regelmatig op

Om je website sneller te maken is het belangrijk dat je deze regelmatig opruimt. Verwijder de foto’s die je niet meer gebruikt en loop ook regelmatig de inactieve plugins na. Waarom zou je foto’s en plugins op je website laten staan als je ze niet meer gebruikt? Dit gaat alleen maar ten koste van de snelheid van je website.

Stap over naar een snellere hosting provider

Heb je er alles aan gedaan om je website sneller te maken, maar heb je nog steeds het idee dat je website te traag is? Dan kan het te maken hebben met je hosting. Misschien heb je meer webruimte nodig of moet je overstappen naar een betere hosting provider.

Kies voor een site van SYS

Denk je liever niet zelf na over de snelheid van jouw website? Als je dagelijks afhankelijk bent van veel bezoekers op jouw website, dan wil je natuurlijk niet dat deze traag is. Een website op het platform van SYS is dan dé oplossing. Jij kunt je dan gewoon richten op jouw kernactiviteiten en wij zorgen ervoor dat jouw website altijd goed draait.

Gerelateerde blogs

In de kennisbank van SYS Platform vind je tientallen handige blogs met tips en informatie. Heb je deze blogs al gelezen:

DOWNLOAD GRATIS CHECKLIST​

Checklist: Meer Resultaat uit je Website!

De afgelopen jaren hebben we (Maarten en Vanessa) meer dan 700 websites geanalyseerdHierdoor weten we nu precies wat werkt (en absoluut niet werkt).

Aanbevolen artikelen

  • Alle
  • Automatiseren
  • Bedrijf opschalen
  • Klantverhalen
  • Ondernemen
  • Updates
  • Vergelijkingen
  • Website maken
  • Website optimaliseren
systematiseren voor een meer menselijke verbinding
5 manieren om te systematiseren voor een menselijkere verbinding

Systematiseren kan juist een menselijkere verbinding met (potentiële) klanten bevorderen. Mits je weet hoe je slim kunt systematiseren. In dit blogartikelen delen we 5 manieren om te systematiseren.

Hoe werkt een website overstapservice - van losse systemen naar een alles-in-1 website platform
Hoe werkt een website overstapservice?

Wanneer is het handig om te wisselen van websiteplatform? Hoe werkt een website overstapservice en wat komt er allemaal bij kijken? Waar moet je opletten?

Nieuwe mijlpaal voor het SYS Platform header
Een nieuwe mijlpaal voor het SYS platform

Per 1 januari 2024 neemt Erol Avci het bedrijf SYS Platform B.V. van Maarten en Vanessa over. Maarten en Vanessa blijven bij SYS werken, maar dan in een rol die zij leuker vinden. Erol heeft kennis, ervaring en een groot netwerk om SYS verder te laten groeien. Hij gaat investeren in het platform en het team aansturen, zodat alles nog beter aansluit op de behoefte van coaches en opleiders. Wat onder andere zal resulteren in nog meer nieuwe functionaliteiten! In dit bericht lees je wat dit voor jou als klant en/of partner betekent.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gratis checklist voor coaches en opleiders

De KLIK methode voor meer resultaat (aanvragen en klanten) uit je website

Nu geen tijd om te lezen?👇

Ontvang dit artikel in je mailbox (voor later)

Je ontvangt een mail met een reminder van dit artikel

SYS Platform draait op SYS Platform SYS Platform - Platform voor Coaches & Opleiders