Trage website: zo maak je jouw website sneller | SYS Platform

Is je website te traag: zo los je dit op!

Een trage website wil je koste wat het kost voorkomen? Een trage site kost je niet alleen bezoekers maar ook posities in Google. In dit artikel leg ik je uit hoe je de snelheid van je website meet en welke factoren bijdragen aan een trage website. Ook krijg je 7 handige tips die je helpen om de snelheid te verbeteren.

Een website die traag laadt; is er iets vervelender dan dat? Een bezoeker heeft vaak geen geduld om te wachten tot een website volledig geladen is. Dus wat doe jij als een website traag is? Juist, je klikt de site weg en zoekt een alternatief. Voor jou als website eigenaar en ondernemer dodelijk. Daar gaat je potentiële klant, op naar de concurrent. Daarnaast is het voor je ranking in Google ook niet erg positief, want Google ziet het liefste websites die zo snel mogelijk laden. Heb jij een traag ladende website? In dit blog bespreken we wat de oorzaak hiervan is en wat je er aan kunt doen om dit probleem te verhelpen.

Zo erg is een trage website toch niet?

Uit onderzoek blijkt dat een vertraging van 1 seconde in laadtijd resulteert in:

  • 16% afname in klanttevredenheid
  • 11% minder paginaweergaven op je website
  • 7% verlies aan conversies

Een studie van Amazon (2006) laat zien dat ééntiende seconde langere laadtijd gelijk staat aan 1% daling qua conversie. Nu verschillen deze cijfers per website. Maar al zou het gaan om een fractie van wat hier staat dan begrijp je dat een snelle website een must is.

Waarom je liever geen trage website hebt

Een trage website heeft een negatieve invloed op je SEO en je bezoekers. Mensen verwachten dat een website vlot is en klikken weg wanneer een pagina niet snel genoeg laadt. Je verliest bezoekers per seconde extra laadtijd! Mensen wachten gemiddeld maar drie seconden tot een website geladen is, daarna klikken ze weg. Dit betekent voor heel veel websites verloren potentiële klanten of bezoekers.

Ook Google is steeds op zoek naar de best mogelijke websites voor het tonen van bepaalde zoektermen. Het optimaliseren voor zoekmachines wordt SEO genoemd. Hierin is de snelheid van jouw website een belangrijke factor. Google vindt het erg belangrijk dat je bezoekers op je website houdt. De snelheid wordt steeds belangrijker.

In de laatste jaren rolde Google diverse updates uit waarbij de focus lag op betere posities voor snelle websites. Is je site traag dan heeft dit invloed op je posities in Google. Spendeer je uren aan de SEO-optimalisatie van je website maar vergeet je de snelheid. Dan is het als water naar de zee brengen. Zorg dat de basis goed is.

Waarom is mijn website zo traag?

Dat jouw website traag is kan verschillende redenen hebben. Denk dan bijvoorbeeld aan een trage host of te grote afbeeldingen. Omdat het erg lastig kan zijn om de precieze oorzaak te achterhalen, zijn er diverse tools in het leven geroepen om hier achter te komen. Voorbeelden zijn:

Pingdom Tools

Via de Pingdom Tool meet je hoe lang je website erover doet om te laden. Je kunt ook kijken hoe snel of hoe traag je website is in vergelijking met andere sites.

Website is te traag: Pingdom Tools

Pagespeed Insight

Pagespeed Insights is een tool van Google. Deze tool analyseert de content op een webpagina en geeft vervolgens suggesties waarmee je de website beter maakt. De informatie die je hier krijgt kan behoorlijk overweldigend zijn. Laat je hierdoor niet uit het veld slaan. Normaal gesproken hoef je als leek van de meeste dingen niks te weten.

Test my site

Met de tool test my site van Google kijk je hoe het er voor staat met de snelheid en mobiele gebruiksvriendelijk van de website. Snelheid op mobiele apparaten is belangrijker dan ooit. Het grootste deel van de bezoekers komt op de site via een telefoon of tablet.

Trage website tips

Belang van goede hosting

Een trage site kan ontstaan door je hosting.  Als je website niet goed gehost wordt, dan zorgt dit voor vertraging en dat is jammer. Start je net met je website dan is hosting minder belangrijk dan wanneer je een grote site hebt. Met een grote site bedoelen we een site met veel bezoekers of een site met veel content. Hoe meer beweging op de site, hoe meer data servers verwerken.

Er zijn tientallen aanbieders van websitehosting en talloze soorten hostingpakketten. Dat is lastig. Laat je adviseren door een expert wanneer je hier geen verstand van hebt. Heb je het idee dat er problemen zijn met de hosting? Neem dan contact op met je hostingpartij om te kijken waar het aan ligt. Zij kijken met je mee en zien waar het probleem zit.

Andere redenen van een trage website

Er zijn nog veel meer redenen waarom je website traag is.

Grote afbeeldingen

Het kan zijn dat je te grote afbeeldingen gebruikt en dat ze in een zwaarder formaat geüpload worden. Afbeeldingen nemen veel ruimte in beslag en veel mensen vergeten om afbeeldingen te verwijderen uit hun mediabibliotheek als ze niet meer gebruikt worden. Laad geen foto’s van 1 MB in je website. Het advies is om de foto’s altijd te verkleinen. Dit kan via een site als tinypng.com

Thema Wordpress site

Werk je met Wordpress? Het thema wat je gebruikt kan problemen geven. Bepaalde thema’s hebben zware en rommelige code. Dat betekent dat er veel ingeladen moet worden waardoor de snelheid verminderd. Ook plugins beïnvloeden de laadtijd van een site. Dit vertraagt de vlotte werking van je website.

Voor al deze redenen is een oplossing te vinden. Over het algemeen geldt; zorg ervoor dat je website zo simpel, duidelijk en licht mogelijk is. Een goed begin is het halve werk, maar ook als je al een oudere website hebt is er genoeg te optimaliseren!

Externe tools

Werk je middels een scripts met externe tools zoals Hotjar, een agenda functie of een chatbot. Het inladen van het script kost laadtijd. Analyseer deze tools en kijk hoe groot de invloed is.

Verouderde website

Het kan zijn dat je website verouderd is. Een verouderde website voldoet niet meer aan de wensen van deze tijd, waardoor deze automatisch ook te traag is.

Zie ook: is jouw website verouderd?

Wat kun je doen aan een trage website?

Niet iedere website is hetzelfde, dus je zult voor je eigen website moeten achterhalen wat de problemen veroorzaakt. Maar over het algemeen zijn er wel een aantal dingen die je kunt doen om je website minder traag te maken.

  • Staat jouw website vol met plugins die je nooit meer gebruikt? Verwijder ze dan.
  • Maak niet teveel gebruik van Social Media plugins. Omdat deze plugins verbinding moeten maken met het social media netwerk zorgt dit voor vertraging.
  • Zorg ervoor dat jouw code zo schoon mogelijk blijft. Zelf aan de slag gaan met WordPress zorgt er in veel gevallen voor dat de code rommelig wordt.
  • Optimaliseer je afbeeldingen. Verklein je afbeeldingen voordat je ze upload naar jouw website.
  • Gebruik een caching plugin.
  • Als je een WordPress website hebt, gebruik dan een thema dat niet te zwaar is en goed in elkaar zit. Het is verstandig om eerst de recensies van een thema goed te lezen voordat je deze gaat gebruiken.
  • Maak gebruik van een goede, betrouwbare webhosting.

Door deze punten aan te pakken zul je zien dat je website al een stuk sneller laadt.

Zie ook: Hoe maak je jouw website sneller: zeven handige tips!

Gerelateerde blogs

In de kennisbank van SYS Platform vind je tientallen handige blogs met tips en informatie. Heb je deze blogs al gelezen:

Kies voor een site van SYS

Denk je liever niet zelf na over de snelheid van jouw website? Als je dagelijks afhankelijk bent van veel verkeer op jouw website, dan wil je niet dat deze traag is. Een website op het platform van SYS is dan dé oplossing. Jij kunt je dan gewoon richten op jouw kernactiviteiten en wij zorgen ervoor dat jouw website altijd goed draait. Meer weten? Neem dan contact met ons op.

DOWNLOAD GRATIS CHECKLIST​

Checklist: Meer Resultaat uit je Website!

De afgelopen jaren hebben we (Maarten en Vanessa) meer dan 700 websites geanalyseerdHierdoor weten we nu precies wat werkt (en absoluut niet werkt).

Aanbevolen artikelen

  • Alle
  • Automatiseren
  • Bedrijf opschalen
  • Klantverhalen
  • Ondernemen
  • Updates
  • Vergelijkingen
  • Website maken
  • Website optimaliseren
systematiseren voor een meer menselijke verbinding
5 manieren om te systematiseren voor een menselijkere verbinding

Systematiseren kan juist een menselijkere verbinding met (potentiële) klanten bevorderen. Mits je weet hoe je slim kunt systematiseren. In dit blogartikelen delen we 5 manieren om te systematiseren.

Hoe werkt een website overstapservice - van losse systemen naar een alles-in-1 website platform
Hoe werkt een website overstapservice?

Wanneer is het handig om te wisselen van websiteplatform? Hoe werkt een website overstapservice en wat komt er allemaal bij kijken? Waar moet je opletten?

Nieuwe mijlpaal voor het SYS Platform header
Een nieuwe mijlpaal voor het SYS platform

Per 1 januari 2024 neemt Erol Avci het bedrijf SYS Platform B.V. van Maarten en Vanessa over. Maarten en Vanessa blijven bij SYS werken, maar dan in een rol die zij leuker vinden. Erol heeft kennis, ervaring en een groot netwerk om SYS verder te laten groeien. Hij gaat investeren in het platform en het team aansturen, zodat alles nog beter aansluit op de behoefte van coaches en opleiders. Wat onder andere zal resulteren in nog meer nieuwe functionaliteiten! In dit bericht lees je wat dit voor jou als klant en/of partner betekent.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gratis checklist voor coaches en opleiders

De KLIK methode voor meer resultaat (aanvragen en klanten) uit je website

Nu geen tijd om te lezen?👇

Ontvang dit artikel in je mailbox (voor later)

Je ontvangt een mail met een reminder van dit artikel

SYS Platform draait op SYS Platform SYS Platform - Platform voor Coaches & Opleiders