Welk lettertype of font kies je voor je website: SYS Platform

Welk lettertype of font kies je voor je website?

Het font of lettertype wat je kiest voor je website is belangrijk. Maar voor welk lettertype kies je? Kies je voor een mooi of een praktische lettertype? In dit blog vind je praktische tips die je helpen bij het maken van de juiste keuze.

Veel ondernemers kiezen bij het ontwerp van hun website een willekeurig lettertype (font) en dat is jammer. Want wist je dat het lettertype een belangrijke rol speelt in de effectiviteit van je website en hoe je overkomt op je ideale klant? Een lettertype draagt net als de rest van het design bij aan de uitstraling van je website. Bij het kiezen van het juiste lettertype moet je dus meer dan alleen je persoonlijke voorkeur gebruiken. In dit blog leggen we aan je uit waar je op moet letten als je een lettertype kiest voor jouw website.

Als eerste: de basisprincipes van design

Het is belangrijk dat je weet dat je een website niet voor jezelf maakt. Daarmee bedoelen we te zeggen dat het van belang is dat jouw bezoeker de site kan lezen. Houd je van prachtige, sierlijke krulletters dan moet je jezelf afvragen of dit voor je website wel zo slim is. Het bevordert de leesbaarheid niet namelijk.

Google heeft voor webdesigners de zogenaamde Google Material Design Guide opgesteld. Hier vind je de basisprincipes voor goed webdesign. In deze gids laat Google zien welke lettertypes het beste gebruikt kunnen worden en hoe dit er uit moet zien voor de diverse titels en letters. Dit noemen we ook de Google Fonts.

Welke lettertypen worden ondersteund?

Wist je dat er online meer dan 600.000 lettertypen te vinden zijn. Dat is overweldigend veel. Goed om te weten is dat niet alle lettertypen standaard ondersteund worden in een webbrowsers. Er zijn een aantal lettertypen die web safe fonts genoemd worden. Dit zijn fonts die niet extern ingeladen hoeven te worden wanneer je een site maakt. Kies je voor een font wat niet in de web safe categorie valt dan kost dit een fractie van de laadtijd van een website. Voorbeelden van web safe fonts zijn:

  • Arial
  • Baskerville
  • Bodoni
  • Cambria
  • Century Gothic
  • Franklin Gothic
  • Georgia
  • Lucida Sans
  • Verdana

Je huisstijl vertalen naar de website

Je gebruikt een bepaald lettertype voor je huisstijl. Dit kun je doorvertalen naar je website. Gebruik je in je logo een sierlijke lettertype dan kun je deze bijvoorbeeld voor de titels in je site gebruiken. De lettertypes van de titels en de gewone teksten mogen gerust van elkaar verschillen. Houd hierbij bovenstaande informatie in je achterhoofd.

De twee belangrijkste lettertypes

Doorgaans worden er twee verschillende soorten lettertypes gebruikt; het serif lettertype, zoals Times New Roman en Georgia, en het schreefloze lettertype, zoals Verdana en Arial. Tegenwoordig zijn Arial en Times New Roman de meest gebruikte lettertypes. Deze zijn oorspronkelijk ontwikkeld voor print.

Het Serif lettertype

Het meest originele en klassieke lettertype is het Serif lettertype. Je kunt een Serif lettertype herkennen aan kleine voetjes aan de bovenkant en de onderkant van de letters (de zogenaamde schreven). In ons dagelijkse leven vinden we Serif fonts in bijna elk document dat we lezen of boek dat we openen. Times New Roman is hier een bekend voorbeeld van. Het Serif lettertype wordt vaak gebruikt voor print copy en logo’s en wordt als het meest betrouwbare lettertype beschouwd.

Voorbeelden van Serif fonts zijn:

  • Times New Roman
  • Bodini
  • Georgia
  • Garamond
  • Baskerville

Het Sans serif lettertype

Bij de Sans serif lettertypes ontbreken de kleine schreven. Dit lettertype ontstond in het midden van de 19e eeuw, maar pas in de 20e eeuw werd het lettertype echt bekend. Het Sans serif lettertype wordt beschouwd als de meest nette, efficiënte en moderne keuze. Het lettertype werkt goed voor lange teksten, maar wordt ook veel gebruikt in logo’s en headings.

Voorbeelden van Sans serif fonts zijn:

  • Helvetica
  • Verdana
  • Arial
  • Century Gothic
  • Open Sans

Lettertype website: serif of sans serif?

Script Fonts en Decorative fonts

Naast de Serif en Sans Serif fonts heb je ook nog Scripts Fonts en Decorative Fonts. Onder script fonts verstaan we handwriting fonts. Dit zijn lettertypen die handgeschreven lijken. Ze zijn vaak wat eleganter en vrouwelijk. Nadeel is dat ze minder goed leesbaar zijn. Decorative Fonts zijn fonts die op maat gemaakt zijn. Denk bijvoorbeeld aan speciale Halloween fonts.

Welk lettertype kies je voor je website?

We hebben een aantal handige tips voor je op een rij gezet met betrekking tot het lettertype.

Lettertype voor gewone teksten

Letters die gebruikt worden voor bijvoorbeeld je blogs noemen we bodyteksten. Voor deze teksten is leesbaarheid een absolute must. Kies bij voorkeur een sans serif lettertype.

Lettertypen voor koppen en titels

We raden je aan om voor koppen en titels andere lettertypen te gebruiken dan voor de bodytekst. Dit doe je ten eerste omdat een ander en groter lettertype bijdragen aan de scanbaarheid van een tekst. Daarnaast kun je voor koppen ook een mooier lettertype kiezen wat goed bij je huisstijl past. Je kunt hier rustig voor een sierlijker lettertype kiezen.

Kies een groter lettertype

Wil je de leesbaarheid van je website vergroten, kies dan voor een groter lettertype, gemiddeld tussen de 14px en 20px. Uit onderzoeken blijkt dat een 12px lettertype ervoor zorgt dat de tekst langzamer gelezen wordt. Een 14px lettertype is beter leesbaar en krijgt een stuk vaker de voorkeur. Daarnaast zorgt de lettergrootte er ook nog eens voor dat de lezer beter begrijpt wat er staat.

Een lettertype van 18px tot 22px verbetert het gebruik aanzienlijk. Wil je de leesbaarheid van je website vergroten en het begrip van de tekst optimaliseren? Kies dan voor een 18px lettergrootte en gebruik de standaard regelafstand.

De conversie verhogen met het best leesbare lettertype

Als het lettertype gemakkelijk te lezen is dan worden instructies beter opgevolgd door de bezoekers van je website. Kies dus bij het ontwerpen van je landingspagina of pagina’s waar formulieren of instructies opstaan, voor een gemakkelijk leesbaar lettertype. Dit verhoogt de conversie.

Niet te veel lettertypen

Gebruik niet te veel lettertypen op je website. Dit maakt het rommelig en werkt verwarrend. Kies 2, hooguit 3 fonts en pas dit consistent toe.

De juiste kleur

Werk met zwarte of donkergrijze letters op een witte achtergrond. Zeker voor langere stukken tekst. Dit leest het meest prettig.

Niet nadenken over lettertypen

Kies je voor een site van SYS dan weet je zeker dat je werkt met Google Fonts. Je hebt tientallen keuzes die passen bij de stijl die je voor ogen hebt. Met SYS Platform kies je voor een systeem waarin alle tools geïntegreerd zijn. Voordeel: nooit meer losse systemen of handmatige handelingen. Ideaal wanneer je jouw business wilt opschalen. Met SYS krijg je meer dan alleen een websitesysteem. Naast alle tools krijg je toegang tot onze support. Het team van SYS staat voor je klaar om je te helpen bij de inrichting van een website met kloppende systemen.

Gerelateerde blogs

In de kennisbank van SYS Platform vind je tientallen handige blogs met tips en informatie. Heb je deze blogs al gelezen:

DOWNLOAD GRATIS CHECKLIST​

Checklist: Meer Resultaat uit je Website!

De afgelopen jaren hebben we (Maarten en Vanessa) meer dan 700 websites geanalyseerdHierdoor weten we nu precies wat werkt (en absoluut niet werkt).

Aanbevolen artikelen

  • Alle
  • Automatiseren
  • Bedrijf opschalen
  • Klantverhalen
  • Ondernemen
  • Updates
  • Vergelijkingen
  • Website maken
  • Website optimaliseren
systematiseren voor een meer menselijke verbinding
5 manieren om te systematiseren voor een menselijkere verbinding

Systematiseren kan juist een menselijkere verbinding met (potentiële) klanten bevorderen. Mits je weet hoe je slim kunt systematiseren. In dit blogartikelen delen we 5 manieren om te systematiseren.

Hoe werkt een website overstapservice - van losse systemen naar een alles-in-1 website platform
Hoe werkt een website overstapservice?

Wanneer is het handig om te wisselen van websiteplatform? Hoe werkt een website overstapservice en wat komt er allemaal bij kijken? Waar moet je opletten?

Nieuwe mijlpaal voor het SYS Platform header
Een nieuwe mijlpaal voor het SYS platform

Per 1 januari 2024 neemt Erol Avci het bedrijf SYS Platform B.V. van Maarten en Vanessa over. Maarten en Vanessa blijven bij SYS werken, maar dan in een rol die zij leuker vinden. Erol heeft kennis, ervaring en een groot netwerk om SYS verder te laten groeien. Hij gaat investeren in het platform en het team aansturen, zodat alles nog beter aansluit op de behoefte van coaches en opleiders. Wat onder andere zal resulteren in nog meer nieuwe functionaliteiten! In dit bericht lees je wat dit voor jou als klant en/of partner betekent.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gratis checklist voor coaches en opleiders

De KLIK methode voor meer resultaat (aanvragen en klanten) uit je website

Nu geen tijd om te lezen?👇

Ontvang dit artikel in je mailbox (voor later)

Je ontvangt een mail met een reminder van dit artikel

SYS Platform draait op SYS Platform SYS Platform - Platform voor Coaches & Opleiders