Wanneer kies je voor een meertalige website?

Het lijkt een groot voordeel: je kiest voor een tweetalige website en je bereik wordt vanzelf een stuk groter. Helaas, het is net iets minder simpel dan dat. Daarnaast zitten er ook nadelen verbonden aan een meertalige website. Daarom bespreken we hier de voor- en nadelen én geven we jou tips over hoe je dit het beste aanpakt.
Inhoudsopgave
  Een koptekst toevoegen om de inhoudsopgave te genereren

  Online internationaal zaken doen

  Richt jij je niet alleen op de Nederlandse markt, maar doe je ook internationaal zaken? Dan stel je jezelf waarschijnlijk de vraag of je beter kiest voor een meertalige website of één volledig in het Engels.

  Tweetalige website

  Mensen zoeken meestal in hun moedertaal, dat geldt ook voor Nederlandstaligen. In principe worden er geen Engelstalige pagina’s getoond als een zoekopdracht Nederlandse woorden bevat of als jouw taalinstelling op Nederlands staat. Kies je voor een tweetalige website, dan loop je dus geen Nederlandssprekende leads mis.

  Het nadeel? Maak je jouw website volledig tweetalig, dan heb je ook het dubbele werk. Elke wijziging moet je in beide talen aanbrengen. Schrijf je een blogartikel, dan moet je dit ook vertalen. Hetzelfde geldt voor nieuwe pagina’s of bijvoorbeeld extra artikelen die je toevoegt. Bovendien stopt het niet bij je website. Ook als je automatisch leads opvolgt, moet je alle formulieren en automatische mails altijd dubbel bijwerken.

  “ Een website in twee talen betekent twee keer zoveel werk! "

  Engelstalige website

  Ga je voor een volledig Engelstalige website, dan loop je – zoals je hierboven al leest – mogelijk Nederlandstalige klanten mis. Het voordeel is dat je erg veel tijd uitspaart. Om die reden adviseren wij om in het begin toch te focussen op één taal. Een andere taal toevoegen kan later altijd nog. Zorg er wel voor dat de mogelijkheid tot het toevoegen van een extra taal eenvoudig kan worden gedaan. In Wordpress is dit goed te verhelpen met een multilingual plugin. Deze optie is er ook binnen het SYS platform.

  Bedenk vooraf wel goed welk voor welke taalinstelling je kiest door bijvoorbeeld een goed zoekwoordenonderzoek te doen en te ontdekken waar de meeste kansen liggen.

  Kies voor de middenweg

  Wil je toch vooral richten op de Nederlandse markt, maar daarnaast anderstalige mensen bedienen? Maak dan één Engelstalige landingspagina op je website, dat is de meest simpele en onderhoudsvriendelijke optie. Op deze pagina vat je de belangrijkste informatie samen en vermeld je duidelijk jouw contactgegevens. Zorg er wel voor dat deze pagina makkelijk vindbaar is op je website, bijvoorbeeld in het menu.

  Ook SYS’er Freek Sarink deed het op deze manier. Eerst maakte hij een speciale Engelse en Spaanse pagina. Pas later bouwde hij de Spaanse versie uit tot een losstaande website.

  Meertalige website Freek met één website
  Freek begon met een Engelstalige pagina op zijn Nederlandse website

  Meertalige website: waar kies je voor?

  Wanneer je besluit dat een meertalige website voor jou de beste keuze is, zijn er meerdere manieren om dit voor elkaar te krijgen. De verschillende keuzes in URL-structuur hebben impact op de zoekresultaten van je website, de gebruiksvriendelijkheid en het gemak voor jezelf en bezoekers. 

  Taaltoevoeging bij globale domeinnaam

  Je kunt kiezen voor een globale domeinnaam met taaltoevoeging. Dat ziet er dan bijvoorbeeld zo uit: ‘mijnwebsite.com/’, met de Engelse content en ‘mijnwebsite.com/nl’ met de Nederlandse teksten. Deze optie is goedkoop, eenvoudig in te stellen en vraagt het minste onderhoud. Je bouwt met één domeinnaam waarde op bij zoekmachines. Het nadeel is dat je moeilijker alles gescheiden houdt. Ook is het minder duidelijk voor je bezoekers.

  Unieke domeinnaam per land

  Een andere optie is om per taal een domeinnaam te gebruiken: ‘mijnwebsite.com’ voor de Engelse versie en ‘mijnwebsite.nl’ voor de Nederlandse versie. Op deze manier gaat het om twee verschillende domeinen, die ook apart worden geïndexeerd. Je moet dus voor beide websites een marketingstrategie opstellen. Het is ook meer werk om te onderhouden en de kosten liggen hoger, omdat het om twee websites gaat. Wel is het duidelijk voor je bezoekers en alles is automatisch gescheiden.

  Tip 1: waar je ook voor kiest, zorg ervoor dat je domeinnaam duidelijk is en makkelijk te onthouden. Lees op deze pagina meer tips om de juiste domeinnaam te kiezen. 

  Tip 2: houdt ook rekening met zoekmachines. Je wilt niet dat er in Google duplicate content komt te staan. Stel dus altijd een “hreflang tag” in op de pagina.

  Professionele websitevertalingen

  Bij een meertalige website is het erg belangrijk dat het vertalen van je website correct gebeurt. Bied je content in verschillende talen aan, maar lijkt het alsof Google Translate dit vertaalde? Dan leidt dat minder vaak tot conversie. Laat je website dus vertalen door een professionele vertaler. 

  Vergeet bij het vertalen van je website ook de SEO niet, zoals: zoekwoorden, alt tags bij afbeeldingen, paginatitels, titel tags en metabeschrijvingen. Op deze manier kun je hoger in Google komen te staan op de door jou gekozen zoekwoorden. Sommige letterlijke vertalingen komen niet overeen met hetgeen de “massa” op zoekt, zorg er dus voor dat je wel kiest voor de juiste benaming en zoekwoorden met óf de hoogste zoekvolumes of voor termen waar je eenvoudiger op kunt scoren.

  Conclusie

  Online ondernemingen die zich internationaal focussen, hebben belang om een website meertalig aan te bieden. Wij raden aan om te beginnen met een pagina in een andere taal op je Nederlandstalige website.

  Besluit je door de groeiende vraag alsnog een extra meertalige website op te zetten? Houd er dan rekening mee dat hier aardig wat tijd in kan zitten. Een simpele aanpassing moet nu op twee verschillende websites toegepast worden. Vergeet ook niet belangrijke onderdelen, zoals SEO goed (en professioneel) te laten vertalen.

  Succesplan voor een tweetalige website

  Haal je te weinig resultaat uit je website, maar weet je niet wat hiervan precies de reden is? Twijfel je of je moet kiezen voor een meertalige website? Plan dan een persoonlijk gesprek met ons in. Samen kijken we wat het beste is voor jou. We maken een Succesplan, waardoor je meetbare doelen hebt én we zorgen dat je concrete stappen hebt om te ondernemen.

  Gerelateerde blogberichten

  Heb je dit artikel al gelezen?

  DOWNLOAD GRATIS CHECKLIST​

  Checklist: Meer Resultaat uit je Website!

  De afgelopen jaren hebben we (Maarten en Vanessa) meer dan 700 websites geanalyseerdHierdoor weten we nu precies wat werkt (en absoluut niet werkt).

  Aanbevolen artikelen

  • Alle
  • Automatiseren
  • Bedrijf opschalen
  • Klantverhalen
  • Ondernemen
  • Updates
  • Vergelijkingen
  • Website maken
  • Website optimaliseren
  systematiseren voor een meer menselijke verbinding
  5 manieren om te systematiseren voor een menselijkere verbinding

  Systematiseren kan juist een menselijkere verbinding met (potentiële) klanten bevorderen. Mits je weet hoe je slim kunt systematiseren. In dit blogartikelen delen we 5 manieren om te systematiseren.

  Hoe werkt een website overstapservice - van losse systemen naar een alles-in-1 website platform
  Hoe werkt een website overstapservice?

  Wanneer is het handig om te wisselen van websiteplatform? Hoe werkt een website overstapservice en wat komt er allemaal bij kijken? Waar moet je opletten?

  Nieuwe mijlpaal voor het SYS Platform header
  Een nieuwe mijlpaal voor het SYS platform

  Per 1 januari 2024 neemt Erol Avci het bedrijf SYS Platform B.V. van Maarten en Vanessa over. Maarten en Vanessa blijven bij SYS werken, maar dan in een rol die zij leuker vinden. Erol heeft kennis, ervaring en een groot netwerk om SYS verder te laten groeien. Hij gaat investeren in het platform en het team aansturen, zodat alles nog beter aansluit op de behoefte van coaches en opleiders. Wat onder andere zal resulteren in nog meer nieuwe functionaliteiten! In dit bericht lees je wat dit voor jou als klant en/of partner betekent.

  Laat een reactie achter

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  Gratis checklist voor coaches en opleiders

  De KLIK methode voor meer resultaat (aanvragen en klanten) uit je website

  Nu geen tijd om te lezen?👇

  Ontvang dit artikel in je mailbox (voor later)

  Je ontvangt een mail met een reminder van dit artikel

  SYS Platform draait op SYS Platform SYS Platform - Platform voor Coaches & Opleiders