Website laten bouwen of website zelf maken: wat kies jij?

Is het tijd voor een nieuwe website? Dan is de grote vraag: laat je de website bouwen door een websitebouwer of maak je de website zelf? In dit blog laat ik je zien wat de voordelen en de nadelen van beide opties zijn!
Deel op facebook
Deel op twitter
Deel op linkedin

Als ondernemer kun je tegenwoordig niet meer zonder een goede website. Ben jij toe aan een nieuwe website, maar twijfel je of je het zelf moet doen of uitbesteden? Lees snel verder, want in dit blog zetten we alle voordelen en nadelen voor je op een rijtje.

Denk goed na over wat je wilt

Wil je serieus stappen zetten met je onderneming en dus je website? Denk dan goed na over wat je wilt met je website. In de praktijk zien we te vaak dat mensen blind een keuze maken. Gevolg: na een half jaar moet het anders waardoor er veel tijd verloren gaat. Of je nu kiest voor een goede websitebouwer of voor het eigenhandig bouwen van een website, belangrijkste is dat je een goede afweging maakt.

Zelf je website maken

Je kunt ervoor kiezen om zelf je website te maken. In veel opzichten is dit een prima oplossing. Het scheelt je in de kosten, je hebt alles in eigen beheer en je leert er ook nog eens van. Tegenwoordig zijn er veel systemen waarmee je op een vrij gemakkelijke wijze een eigen website bouwt.

Denk dan bijvoorbeeld aan

 • WordPress
 • Wix
 • Phoenix
 • Jimdo
 • SYS platform
 • Joomla
 • Magento

Een aantal van deze systemen zijn gratis en voor anderen betaal je een bepaald bedrag per maand of per jaar, afhankelijk van de functies die je wenst.

Goed om te weten: bouw je zelf je website dan onderscheiden we hierin verschillende gradaties. Je kunt in je vrije uurtjes een WordPress site opbouwen aan de hand van Youtube tutorials. Dit betekent dat je alles zelf bedenkt. Je kunt ook kiezen voor een systeem waarin je zelf bouwt maar waar je ook ondersteuning hebt. Dat is een groot verschil.

Sommige aanbieders van websitesystemen werken met een klantenservice. Mocht je er zelf niet meer uitkomen, dan kun je op dat moment de hulp inschakelen van een ervaren webdesigner. Best handig als je niet zo technisch ingesteld bent.

Website laten bouwen of website zelf bouwen?

Zelf je site maken: de voor- en nadelen

Zelf je website bouwen is een prima idee. Het hangt er wel van af welke keuzes je maakt. We zetten de voordelen en nadelen voor je op een rijtje.

De voordelen van zelf een website maken

De voordelen op een rij:

 • De kosten: Zelf je website bouwen zal in de meeste gevallen goedkoper uitpakken dan je website laten maken. Je hebt niet te maken met ‘uurtje factuurtje’.
 • Je hebt alles in eigen hand: Het is fijn om zelf de controle te hebben en niet afhankelijk te zijn van een webdesign bureau. Onze ervaring is dat websitebouwers klanten makkelijk laten vallen als de site eenmaal staat. Dit betekent dat je soms dagen moet wachten op het doorvoeren van kleine wijzigingen.
 • De snelheid: Als het allemaal meezit staat je website vlot online. En wil je kleine aanpassingen laten doorvoeren, dan kun je dit zelf doen en hoef je niet te wachten tot je webdesigner tijd heeft.
 • Je ontwikkelt je kennis: Je leert veel nieuwe dingen en dit kan van pas komen als je ooit besluit om het bouwen van je website tóch uit te besteden.

De nadelen van zelf een website maken

De nadelen op een rij:

 • Verborgen kosten: Tijd is geld. Als je nooit eerder een website hebt gemaakt, dan gaat hier erg veel tijd inzitten. Als jouw tijd kostbaar is, dan is uitbesteden misschien een slimmer idee. Reken maar eens uit: hoeveel verdien je als jij je met jouw core business bezig houdt? En hoeveel kost het je dan wanneer je uren spendeert aan de inrichting van een site.
 • Ondersteuning: Je kunt niet altijd terugvallen op een professionele webdesigner als je tegen problemen aanloopt. Zeker niet wanneer je een eigen WordPress site in elkaar zet. Kies je voor een systeem als SYS Platform dan bouw je jouw eigen site en maak je gebruik van onze toegankelijke klantenservice.
 • Snelheid: Zit het bouwen van de website tegen? Loop je tegen fouten aan en ben je nachten aan het speuren op internet. Dan staat de site niet zo snel online als waar je op hoopte.
 • Professionaliteit van je website: Zelf een website bouwen kan leiden tot een amateuristisch ogende website. Het is handig dat je bekend bent met de basisprincipes en dat je gevoel hebt voor grafisch design.

Jouw website laten maken

Je kunt er ook voor kiezen om je website te laten maken. Dat lijkt verstandig wanneer je hier geen verstand van hebt. En je geen tijd wilt verliezen. Dit is echter niet altijd zo. Dit hangt vrijwel altijd af van de samenwerking met de websitebouwer waar je voor kiest. Dus door wie laat je de website bouwen? Je hebt vast wel iemand in je directe omgeving die best handig is in het bouwen van een website, maar is dit verstandig om te doen?

Websitebouwers kun je indelen op een schaal van hobbyist tot professional. Bouwt je achterneef in z’n vrije tijd een website? Kijk dan eerst of dit echt overeenkomt met de wensen die je nu, maar ook zeker in de toekomst hebt. Wellicht heb je nu een goedkope website, maar kun je ook bij deze persoon terecht als je na een aantal maanden tegen problemen aan loopt? En wat als je aanpassingen wilt laten doorvoeren, heeft deze persoon er dan tijd voor?

Website laten maken of website zelf maken?

Laten bouwen door ervaren webdesigner

Een andere oplossing is je website laten bouwen door een ervaren webdesigner of een webdesignbureau. Er zijn zoveel webdesigners op de markt dat je waarschijnlijk door de bomen het bos niet meer ziet. Daarbij variëren de tarieven enorm! Er zijn webdesigners die 4000 euro vragen voor het bouwen van een website, en er zijn designers die het doen voor 199 euro. Er zijn webdesigners die altijd tijd voor je hebben, maar er zijn ook designers die je weken laten wachten op een kleine aanpassing.

Wat is slim? Laten we weer even kijken naar de voor-, en nadelen.

De voordelen van het laten maken van een website

De voordelen op een rij:

 • Ontzorging: Als je het maken van je website uitbesteedt, dan kun je je richten op je eigen kernactiviteiten.
 • Tijdsbesparing: Het scheelt je enorm veel tijd als je jouw website laat bouwen. Je hoeft dan alleen maar te controleren en aan te sturen. Let wel: dit klinkt makkelijker dan het is. De praktijk blijkt weerbarstiger. Heb je een goede websitebouwer dan neemt hij/zij de lead. Te vaak gebeurt dit niet. Dan krijg je een halve site opgeleverd waardoor er alsnog veel tijd verloren gaat.
 • Allround kennis: Als je jouw website laat bouwen door een specialistisch bureau, dan hebben ze vaak meerdere specialisten in dienst. Denk dan bijvoorbeeld aan design, techniek, marketing, zoekmachines, etc. Dit kan in je voordeel werken.
 • Support: Heb je vragen of loop je tegen problemen aan? Dan kun je altijd terugvallen op de kennis van de webdesigner. Maak hier wel duidelijke afspraken over. Leg vast binnen welk tijdsbestek je reactie krijgt van de websitebouwer. Dit voorkomt frustratie.

De nadelen van het laten maken van een website

De nadelen op een rij:

 • De kosten: Het kan flink in de kosten lopen als je een website laat bouwen. Niet alleen de kosten van het bouwen zelf, ook als je later aanpassingen wilt laten doen heb je direct weer te maken met ‘uurtje factuurtje’.
 • De doorlooptijd: Een goede website bouwer heeft het druk, waardoor hij/ zij misschien niet direct met jouw project kan beginnen. Gemiddeld gezien duurt het bouwen van een site 6-8 weken.
 • Afhankelijkheid: Een belangrijk deel van je marketingcommunicatie geef je uit handen en dit kan een vervelend gevoel van afhankelijkheid geven. Ook heb je niet direct invloed op wijzigingen. Maak duidelijk afspraken over hoe het gaat wanneer je de site wilt verhuizen. We zien met regelmaat dat websitebouwers moeilijk doen wanneer je de site bij ze weghaalt.
 • Miscommunicatie: Als je van tevoren geen goede afspraken maakt, kan het zomaar voorkomen dat je voor vervelende verrassingen komt te staan.

De conclusie

Als je echt serieuze stappen wilt zetten met je website, dan is het belangrijk dat je kijkt naar de lange termijn en dat je kiest voor een goed systeem. Kiezen voor de goedkoopste oplossing lijkt handig maar is niet altijd de beste oplossing. Zeker niet wanneer je snel doorgroeit.

Wat kan SYS Platform voor je betekenen?

Nooit meer gezeik met je website? Kies dan voor een website van SYS Platform. Wij bieden het beste van beide werelden. Je krijgt een totaaloplossing (Nederlandstalig) waarbij je alle online tools kunt combineren.

De site zelf bouwen? Geen probleem. Je sluit je abonnement af en kunt direct aan de slag met de inrichting. Maak gebruik van onze kant-en-klare templates waarmee je binnen een mum van tijd strakke pagina’s neerzet. Kom je er niet uit? Het supportteam van SYS staat vijf dag per week voor je klaar.

Kiezen voor de voordelen van SYS maar wil je dit niet zelf inrichten? Maak gebruik van de vliegende start of de mogelijkheid om de inrichting volledig uit te besteden. Wij richten je site in, je hebt hier geen omkijken naar. Voordeel is dat je eenvoudig wijzigingen aanbrengt mocht dit nodig zijn.

Gerelateerde blogs

In de kennisbank van SYS Platform vind je tientallen handige blogs met tips en informatie. Heb je deze blogs al gelezen:

DOWNLOAD GRATIS CHECKLIST​

Checklist: Meer Resultaat uit je Website!

De afgelopen jaren hebben we (Maarten en Vanessa) meer dan 700 websites geanalyseerdHierdoor weten we nu precies wat werkt (en absoluut niet werkt).

Aanbevolen artikelen

 • Alle
 • Automatiseren
 • Bedrijf opschalen
 • Klantverhalen
 • Ondernemen
 • Updates
 • Vergelijkingen
 • Website maken
 • Website optimaliseren
Online afsprakenmodule website
Een website met afsprakenmodule; wel zo gemakkelijk!

Stel je bent een businesscoach. Je bent net lekker aan het werk met een cliënt terwijl je telefoon gaat. Waarschijnlijk een nieuwe klant die een afspraak in wil plannen. Hoe handig zou het zijn als je dit gewoon via jouw website kon regelen? Dat de …

Foto's en afbeeldingen optimaliseren voor Google (SEO)
Hoe optimaliseer je foto’s voor Google?

Wist je dat Google geen foto’s kan lezen? Om die reden is het slim om Google een handje te helpen. Dat doe je door een foto de juiste bestandsnaam en alt-tekst mee te geven. In dit blog leggen we uit hoe je afbeeldingen optimaliseert voor Google.

Social Media of Website
Website of social media: welk platform kies je?

Twijfel je tussen de inzet van social media of je website? In dit blog ontdek je wat de voordelen en nadelen zijn beide platformen. Zo leggen we uit waarom je met een eigen website meer controle hebt over de strategie die je voert.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Download de gratis Checklist

Meer Resultaat uit je Website

Nu geen tijd om te lezen?👇

Ontvang dit artikel in je mailbox (voor later)

Je ontvangt enkel één email met een reminder van dit artikel. 

SYS Platform draait op SYS PlatformSYS Platform - Websites voor coaches