Waarom je iDEAL op je website wilt gebruiken - SYS Platform

Wat is iDEAL en waarom is het belangrijk voor op je website?

Online betalen is op de dag van vandaag noodzakelijk in de online wereld. Zeker om online te verkopen. Als je online iets wilt afrekenen, dan is de kans groot dat je vaak gebruik maakt van een iDEAL betaling. Sterker nog, dat roze icoon is voor de meeste mensen een bevestiging dat ze veilig online kunnen afrekenen. In dit artikel leg ik uit waarom iDEAL belangrijk is voor elke online ondernemer.

iDEAL betaalmethode

Wat is iDEAL?

iDEAL is een online betaalmethode die in 2005 in Nederland is geïntroduceerd. Nederland kende al andere betaalmethodes voor de online wereld. Vaak waren de transactiekosten echter te hoog of was je beperkt tot één bank (zoals Rabo Direct Betalen van Rabobank). iDEAL bood zowel lage transactiekosten aan als een samenwerkingsverband tussen meerdere banken. 

Tegenwoordig betaal je als consument geen transactiekosten meer, maar worden die vaak aan de verkoper opgedragen. Ondertussen zijn iDEAL betalingen niet meer weg te denken .

Waarom je iDEAL betalingen op je website moet aanbieden

Als online ondernemer wil je vooral gemak en daar hoort online betalen via de website ook bij. Daarnaast is iDEAL betalen conversiegericht. Een ondernemer kan dan zijn aanbod presenteren en een bezoeker kan heel makkelijk een dienst/product gelijk afrekenen, zoals:

 • online trainingen
 • workshops en events
 • boeken
 • consulten

De voordelen

Naast het stukje gemak biedt deze vorm van online betalingen ook veel voordelen. Zo heb jij als ondernemer altijd de zekerheid dat het betaalde bedrag naar het juiste rekeningnummer wordt verstuurd (mits je dit vooraf goed instelt, maar daar later meer over). Ook voor een bezoeker is dit gebruiksvriendelijker: ze hoeven geen rekeningnummer of betalingskenmerk over te nemen.

Doordat je het betaalproces kunt automatiseren, kun je ook de handelingen erna automatiseren. Denk bijvoorbeeld aan automatische e-mails en facturen versturen na een goedgekeurde betaling. 

Tot slot heb je altijd de zekerheid dat een klant heeft betaald als ze jouw product of dienst ontvangen. Geen gedoe meer met alles bijhouden. Daarnaast zijn iDEAL betalingen definitief. Dit houdt in dat betalingen niet zonder toestemming van de verkoper teruggeboekt kunnen worden.

voordelen iDEAL
De voordelen om iDEAL op je website aan te bieden

Hoe maak ik gebruik van iDEAL op de website?

Natuurlijk hartstikke leuk, al die voordelen. Maar “the big question” is natuurlijk: hoe kan ik op mijn website iDEAL betalingen toevoegen? Daar heb je 2 onderdelen voor nodig:

 • Een e-commerce functionaliteit op je website, zoals WooCommerce op Shopify.
 • Een payment service provider waar je betalingen kunt ontvangen en betaalmogelijkheden kunt selecteren.

Deze twee onderdelen kun je aan elkaar koppelen, waardoor bezoekers  met iDEAL kunnen betalen. Onderstaand schema legt uit hoe dit eruit ziet

Hoe iDEAL werkt
Met de e-commerce functionaliteit kan een bezoeker het betaalproces doorlopen. De payment service provider zorgt er alleen voor dat iDEAL als betaalmethode toegevoegd wordt. De betalingen gaan hier naar toe en worden vervolgens overgemaakt naar jouw bankrekening.

Payment service providers

Een iDEAL betaling is alleen mogelijk d.m.v. een externe aanbieder. Er zijn verschillende aanbieders, maar de meest populairste zijn:

Wijzelf raden Mollie aan. Je betaalt geen maandelijkse kosten. Enkel €0,29 per transactie. Naast iDEAL kun je via Mollie gebruik maken van andere betaalmogelijkheden, zoals Apple Pay en Bancontact (de Belgische variant van iDEAL). 

Mollie maakt gebruik van een API-code voor de koppeling met de e-commerce functionaliteit. Dit betekent dat je via Mollie makkelijk een code kunt genereren en die toevoegt op de website. En voilà! Je website kan iDEAL betalingen aanbieden.

iDEAL op SYS Platform

Hopelijk heb je een beetje een idee hoe je iDEAL kunt implementeren op je website. Helaas is er geen simpele handleiding te maken. Je bent geheel afhankelijk van de e-commerce functionaliteit die je gebuikt in combinatie mét de externe aanbieder.

Zit je niet bij een online platform en beheer je zelf jouw website (zoals een WordPress website), dan zal dit wat uitzoek werk kosten. Een betere oplossing zou zijn om over te stappen naar een online platform. Daar hoef je maar een paar simpele stappen voor te zorgen en krijg je vaak support als je er niet uitkomt.

Zo hoef je bij het SYS Platform letterlijk maar één API-code te kopiëren en te plakken om gebruik te maken van iDEAL betalingen.

Conclusie

iDEAL is een veelgebruikte online betaalmethode in Nederland. Het biedt de mogelijkheid aan consumenten om makkelijk online te betalen, zonder gedoe. Voor de verkoper biedt het de zekerheid dat er betaald is voor een product of dienst, zonder het telkens te controleren. Door middel van een e-commerce functionaliteit en externe aanbieder kun jij ook gebruik maken van deze betaalmethode op je website.

Meer informatie en tips? Bekijk de volgende artikelen
Inhoudsopgave
  Een koptekst toevoegen om de inhoudsopgave te genereren
  DOWNLOAD GRATIS CHECKLIST​

  Checklist: Meer Resultaat uit je Website!

  De afgelopen jaren hebben we (Maarten en Vanessa) meer dan 700 websites geanalyseerdHierdoor weten we nu precies wat werkt (en absoluut niet werkt).

  Laat een reactie achter

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  Gratis checklist voor coaches en opleiders

  De KLIK methode voor meer resultaat (aanvragen en klanten) uit je website

  Nu geen tijd om te lezen?👇

  Ontvang dit artikel in je mailbox (voor later)

  Je ontvangt een mail met een reminder van dit artikel

  SYS Platform draait op SYS Platform SYS Platform - Platform voor Coaches & Opleiders