Een eerste video maken: zo doe je dat

Je denkt er al een tijdje over na: je wilt je eerste video maken. Het is de perfecte manier om online te werken, maar als gauw komen er verschillende vragen naar boven. Hoewel we geen video-experts zijn, delen we graag onze ervaring met je en wat voor ons heeft gewerkt.
Inhoudsopgave
    Een koptekst toevoegen om de inhoudsopgave te genereren

    Je denkt er al een tijdje over na: je wilt je eerste video maken. Het is de perfecte manier om online te werken. Klinkt allemaal leuk, maar al gauw komen er verschillende vragen naar boven. Hoe begin ik? Wat heb ik nodig? En misschien dat je ook last hebt van cameravrees. Hoewel we geen video-experts zijn, delen we graag onze ervaring met je en wat voor ons werkt.

    Waarom beginnen aan je eerste video?

    Er zijn verschillende redenen waarom je aan je eerste video wilt beginnen. Allereerst is het belangrijk om te weten wat je precies met video’s kan doen.

    Verschillende vormen

    Wijzelf zijn enorme voorstanders van online trainingen. Het is de perfecte manier om zoveel mogelijk klanten te helpen én tijd te besparen. Wil je meer achtergrondinformatie over online trainingen? Klik dan hier.

    Online trainingen kan je o.a. aanbieden als video. Wil je specifiek weten hoe jij succesvol een online training opzet? Lees dan ons uitgebreide stappenplan.

    Wellicht wil je waardevolle content aanbieden, zoals blogartikelen, en toelichten aan de hand van een video. Of simpelweg een YouTube kanaal starten om jouw bereikbaarheid te vergroten.

    Tot slot worden video’s steeds meer gebruikt voor het maken van (Facebook) advertenties. M.b.v. een kort videootje probeer je bezoekers aan te trekken.

    Met video's kan je een online training neerzetten

    Redenen om te starten met video's

    Een van mijn passies is automatiseren. We vragen ons regelmatig af: hoe kunnen we iets wat we vaker dan 1 keer doen, makkelijker en sneller doen met behoud van de kwaliteit?

    Krijg je vaak dezelfde vragen? Dan is het handig om er blogartikelen, video’s of een online training van te maken. Zo hoef je niet niet elke keer opnieuw dezelfde content uit te leggen. In plaats daarvan deel je de gemaakte content met jouw klanten.

    Video’s maken is ook handig om kennis in je hoofd op video te krijgen. Hier kan je bijvoorbeeld een online training van maken. Zoals hierboven beschreven kan je zo meer klanten tegelijkertijd helpen.

    “Met behulp van video’s kan je meer mensen tegelijkertijd helpen”

    Wanneer begin je met het maken van je eerste video?

    Vaak heb je een invalshoek nodig om content te verzinnen voor een eerste video. Het makkelijkste is om een concrete vraag van een (potentiële) klant te gebruiken en die uit te werken.

    Dit artikel is ook gemaakt o.b.v. een vraag van Dirk-Jan. Hij vroeg aan ons hoe wij onze eerste video hebben gemaakt en wat onze aanpak is.

    We raden wel aan om de eerste video te maken over iets waar je veel verstand van hebt o.b.v. een gestelde vraag. Dus kennis die je natuurlijk over kan brengen en waar je makkelijk over praat. 

    Lees verder om erachter te komen waarom we dit aanraden.

    Je eerste video voorbereiden

    Een goede voorbereiding is belangrijk om een succesvolle video te maken. Daarom delen we graag de volgende tips met je.

    Kies een onderwerp waar je veel van af weet

    We hebben hiervoor aangegeven dat we het sterk aanraden om te praten over een onderwerp waar je veel kennis over hebt. Uit eigen ervaring weten we dat je zo makkelijker over het onderwerp kan praten. Zeker als je moeite hebt om voor een camera te praten. 

    Last van cameravrees? Lees dan verder voor tips.

    Op het moment dat je een eerste video opneemt  over een “onbekend” onderwerp, dan ben je voornamelijk afhankelijk van een script. Zo’n script oplezen is (zeker in het begin) niet makkelijk en zorgt voor een onnatuurlijke uitstraling. Deze onzekerheid is terug te zien in je lichaamstaal op video.

    “Praat over een onderwerp waar je veel kennis over hebt”

    Een kort, maar krachtig script

    Tijdens de voorbereiding schrijf ik voor mezelf in bulletpoints de hoofdlijn van de video en belangrijke punten die ik niet moet vergeten. Ik zorg dat ik duidelijk op een rijtje heb in welke volgorde het verhaal vertelt moet worden. Ikzelf merk dat ik anders te snel te veel ga vertellen en vervolgens afdwaal van het onderwerp.

    Een woord-voor-woord geschreven script werk voor mij persoonlijk niet. Het gevaar is dat de video een voorleesverhaal wordt. Je herkent het waarschijnlijk nog wel van school als je een spreekbeurt moest houden: tijdens het voorlezen maak je snel fouten en verdwijnt de emotie en connectie met je publiek.

    Hetzelfde gebeurt als ik voor een video voorlees. Het is gewoon minder leuk om naar te kijken. Ik gebruik verder ook geen autocue. 

    De bulletpoints plak ik meestal onder de camera, zodat ik makkelijk kan spieken indien nodig. 

    Ontdek wat voor jou werkt

    Zoals aangegeven is dit hoe ik video’s maken ervaar. Voor jou kan het geheel anders werken en dat is natuurlijk helemaal oké! Misschien vind je het juist fijn om de tekst uit te schrijven.

    Let er wel op dat je in dat geval natuurlijk blijft praten en bewegen. Zorg ook dat de voorbereiding niet te veel tijd gaat kosten waardoor je stil staat.

    Welke apparatuur heb je nodig?

    Er ontstaat vaak een verleiding om het beste van het beste te willen gebruiken voor een eerste video. Je wilt immers dat alles zo professioneel mogelijk eruit ziet. Onze eerste video’s waren verre van professioneel, maar leverde ons wel resultaat. Focus daarom op goede content i.p.v. beeldkwaliteit.

    Onze eerste set-up was een simpel, mobiele telefoon in een van karton gemaakte standaard. De camerakwaliteit was prima. Het onhandige van deze opstelling was het aan- en uitzetten van de opname.

    Onze eerste video's werden met telefoon en een karton gemaakte standaard opgenomen

    Webcam

    Mocht je toch liever geen gebruik willen maken van een mobiele telefoon, dan raden wij een webcam aan. Een goede webcam, die wij zelf ook gebruiken, is de Logitech C920. Hij is niet te duur en regelt zelf voor jou alle instellingen. 

    Het voordeel van een webcam is dat je hem kunt aansluiten aan je laptop die op stroom draait. In tegenstelling tot een gewone camera gaat een webcam dus nooit leeg.

    Screencast-o-matic

    Screencast-o-matic is een superfijn programma waarmee je zowel je beeldscherm als webcam kan opnemen. Wijzelf gebruiken dit programma om uitlegvideo’s te maken op de computer.

    Het switchen tussen camera en beeldscherm is ideaal! Achteraf kun je met Screencast-o-matic ook de video’s makkelijk bewerken en meteen uploaden naar YouTube of opslaan op je computer.

    We hebben speciaal voor jou een kortingslinks: voor €1,- per maand maak jij ook gebruik van dit programma!

    Screencast-o-matic gebruiken
    Screencast-o-matic is makkelijk te gebruiken.

    Lampen

    Wil je toch nog een stapje verder gaan? Dan kan je 2 stuks lampen kopen. Lampen zorgen voor een goede belichting van jou t.o.v. de achtergrond. Voor een kijker is een goed belichte video fijner om naar te kijken.

    lampen gebruiken voor eerste video
    Met lampen kan je voor een goede belichting zorgen

    Hoe neem je jouw eerste video op?

    Opzetten van je apparatuur

    Voor het opnemen van jouw eerste video zijn er een aantal tips die we je kunnen meegeven. Zorg ten eerste dat je in het midden van de webcam / camera zit. Als je het toch nog spannend vindt om jezelf in beeld te zien, dan kan je ook de eerste video alleen met scherm opnemen en vertellen met Screencast-o-matic. 

    Lees verder voor tips om cameravrees te overwinnen.

    Maak je gebruik van lampen? Ze deze dan in een hoek van 45 graden: 1 links van je en 1 rechts.

    Fouten maken hoort erbij

    Je gaat hoe dan ook fouten maken tijdens het maken van je eerst video. Dus hoe sneller je dat accepteert, hoe sneller je zal begrijpen dat fouten maken geen probleem is.

    Een veelvoorkomende “fout” is dat je je verspreekt. Soms helpt het om niet te veel op de camera te letten. Als je je verspreekt, begin dan niet opnieuw met het opnemen van een video. Ga door en oefen de rest van de video ook. Opnieuw beginnen kost enorm veel tijd, zeker als je bij de tweede poging bij de zin daarna ook vastloopt. 

    Fouten kun je er laten ook tussenuit knippen. Houd in je achterhoofd dat je geen acteur bent, maar een mens die met zijn / haar klanten oprecht wil communiceren. En in normale communicatie maken we ook vaak genoeg fouten.

    Eerste video online zetten

    Fouten of geen fouten, het belangrijkst is dat je de video maakt en online zet. Het is goed om de lat hoog te leggen, maar wees niet te kritisch naar jezelf.  Doordat je het gaat doen, leer je veel en wordt je bij elke video weer een stuk beter.

    Tips tegen cameravrees

    Heb jij last van cameravrees? Heel herkenbaar! Daar hadden wij in het begin ook last van. Het is makkelijk om tegen iemand te praten. Aan de reactie en lichaamshouding kan je vaak aflezen of de boodschap overkomt. Met een camera heb je dit helemaal niet.

    Als ondernemers stellen we vaak hoge eisen. Dat is helemaal niet erg! Het is een mooi streven om naartoe te werken. Daarom hoeft je eerste video niet perfect te zijn. Gebruik het als leermoment om jezelf beter te maken.

    Bedenk ook dat jouw video’s heel veel mensen kunnen helpen en langer wachten gaat er niet voor zorgen dat je plots goed video’s kan maken. In de toekomst kan je altijd nog je video’s verbeteren.

    Al met al, fouten maken is menselijk en in een tijd waar alles online gaat, is er niks mooier dan menselijke kwaliteiten terugzien!

    Conclusie

    Het starten van een eerste video kan een mooie manier zijn om online te werken. Je kan online trainingen maken, maar ook vragen beantwoorden van klanten. Een gemaakte video kan je zo meerdere keren delen. Kies voor een onderwerp waar je veel vanaf weet, zodat je er goed over kan praten. M.b.v. een bulletpoint lijst zorg je ervoor dat je niks vergeet. Een video kan je heel makkelijk met een mobiele telefoon maken. Focus je niet te veel op fouten, maar zorg dat de video’s z.s.m. online komen. In de toekomst kan je altijd je video’s nog verbeteren.

    Met welke video ga jij starten? Laat het ons weten in de comments

    GRATIS ADVIES INWINNEN?

    Plan een afspraak met een website expert!

    De afgelopen jaren hebben we meer dan 1000 websites geanalyseerd en verbeterdHierdoor weten we nu precies wat werkt (en absoluut niet werkt). Laat ons je helpen met een vrijblijvend adviesgesprek. Plan nu nog een afspraak in!

    Aanbevolen artikelen

    • Alle
    • Automatiseren
    • Bedrijf opschalen
    • Klantverhalen
    • Ondernemen
    • Updates
    • Vergelijkingen
    • Website maken
    • Website optimaliseren
    Google Search Console: wat is het en hoe werkt het?
    Hoe krijg ik meer bezoekers op mijn website?
    Of je nou een visite kaartje hebt, een webshop, of een platform voor online trainingen; iedereen wilt meer bezoekers naar zijn website! Er zijn talloze manieren om verkeer naar je website te genereren, en niet elk type bezoeker is hetzelfde. Maar dan is natuurlijk wél ...
    Je website aanmelden bij Google
    Waarom word ik niet gevonden op Google?
    In de moderne wereld is online vindbaarheid essentieel voor het succes van jouw bedrijf. Klanten zoeken dagelijks op Google naar oplossingen voor hun problemen, zo ben jij (hopelijk) ook op dit blogartikel terecht gekomen. Hoe zorg je ervoor dat jouw website hoger in de zoekresultaten ...
    Meer succes behalen met klanten
    In 3 stappen succesvoller worden dankzij klanten
    Hoe kun je ervoor zorgen dat jouw klanten succesvoller worden? Want het succes van klanten is ook jouw succes. Luister naar wat jouw doelgroep nodig heeft en behaal betere resultaten met jouw klanten. Lees de 3 handige stappen voor meer succes.

    Laat een reactie achter

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

    Nu geen tijd om te lezen?👇

    Ontvang dit artikel in je mailbox (voor later)

    Je ontvangt een mail met een reminder van dit artikel

    SYS Platform draait op SYS Platform SYS Platform - Platform voor Coaches & Opleiders