Hoe vind je onderwerpen voor je blogs: tips en tools!

Hoe vind je onderwerpen voor je blogs? Wij hebben een aantal handige ideeën voor je op een rij gezet. Ook vind je 3 tools die helpen bij het vinden van onderwerpen voor je blogs.

Je bent eindelijk gestart met zakelijk bloggen, maar na drie blogs heb je geen idee meer waar je over moet schrijven. Herkenbaar? Je weet dat het actief bijhouden van een blog zorgt voor een betere online vindbaarheid en dat het meer bezoekers naar je website trekt. Daarnaast geeft een blog je de kans om een expertstatus op te bouwen. Dit alles zorgt op termijn voor meer klanten en dus meer omzet. Maar waar moet je nu weer over schrijven? En hoe vind je inspiratie voor het bedenken van nieuwe blog onderwerpen? In dit blog geven we je vijf tips die je helpen om het hele jaar door aantrekkelijke blogs te schrijven voor jouw ideale klant.

Zo vind je inspiratie voor nieuwe blog onderwerpen

Hoe wil jij gezien worden door jouw ideale klant? Wat is de visie voor jouw bedrijf? Voordat je begint met bloggen is het belangrijk om hier goed over na te denken. Denk er goed over na hoe jij wilt dat anderen jou zien. Als je via jouw blog nieuwe klanten wilt aantrekken voor jouw online programma over e-mailmarketing, dan heb je er niets aan om te gaan schrijven over je persoonlijke leven.

Tip 1: Gebruik de vragen en problemen van jouw klanten

Als je echt waardevolle content wilt creëren voor jouw (potentiële) klanten, dan is het belangrijk om goed naar jouw klanten te luisteren. Waar zitten ze mee? Welk probleem willen ze opgelost zien? Krijg je regelmatig vragen in de mail of via social media? Gebruik dit als startpunt voor het bedenken van nieuwe blog onderwerpen. De vraag van jouw klant kant zomaar de titel zijn van jouw nieuwste blog. Als jouw klanten deze vragen hebben, dan zullen veel meer mensen op zoek zijn naar het antwoord op de desbetreffende vraag. Dit is informatie waar jouw doelgroep echt op zit te wachten.

Praktijkvoorbeeld: stel dat je makelaar bent dan kun je denken aan vragen als: waar moet ik op letten bij een bezichtiging, wanneer is de verkoop van mijn huis definitief en hoe bepaal ik de prijs van woning. Al deze vragen verwerk je in praktische blogs.

Onderwerpen voor blogs

Tip 2: Letterlijke bewoording van mensen

Verzamel al je ingevulde contactformulieren en noteer welke woorden mensen gebruiken wanneer ze een vraag stellen. Neem deze letterlijk mee wanneer je een plan maakt voor je blogs. Hetzelfde geldt wanneer je workshops geeft. Vraag je klanten tegen welke problemen ze aanlopen en noteer letterlijk wat ze zeggen. Dit geldt zoals als je online en offline workshops (webinars geeft). In deze informatie zit het goud voor een goede blog strategie. Je zult versteld staan van hoe verschillend mensen zoeken.

Bedenk dat bezoekers beginnen te zoeken van een probleem. Stel dat je wasmachine het niet doet, waar zoek je dan op? Zeer waarschijnlijk op wasmachine is kapot? Of specifieke wasmachine geeft foutmelding X. Ander voorbeeld: wanneer je hoofdpijn hebt zoek je eerder op ik heb hoofdpijn dan op aspirine. Het interessante is namelijk, stel dat je hoofdpijn hebt maar je weet nog niet dat een aspirine de oplossing is dan kun je er ook niet naar zoeken. Het is een denkfout die veel ondernemers maken.

Tip 3: Vraag jouw klanten waar ze meer over willen weten

Natuurlijk hoef je niet te wachten totdat je klanten naar jou toe komen met vragen; je kunt ook zelf de stoute schoenen aantrekken. Je kunt via jouw nieuwsbrief vragen waar jouw doelgroep meer over zou willen lezen, of vraag het in een post op Facebook of Instagram. Wat voor onderwerpen vinden ze interessant? De kans is groot dat hier heel veel nieuwe blog onderwerpen uit zullen ontstaan.

Tip 4: Waar is de wereld naar op zoek?

Via Google Trends kun je in één oogopslag zien wat de trending topics zijn van dit moment. Waar zoeken mensen op dit moment veel naar? Misschien zijn het niet direct onderwerpen die aansluiten op jouw doelgroep, maar als je jouw creativiteit op een goede manier inzet, wellicht kun je er dan iets mee.

Onderwerpen vinden voor blogs

Tip 5: Creëer een kennisbank

Zijn er veel termen in jouw vakgebied waar je vaak vragen over krijgt? Denk er dan eens over na om een kennisbank op te richten. Hier in kun je vaktermen toelichten in blogs of artikelen. Zo kun je oneindig veel onderwerpen bedenken voor blogs.

Voorbeeld: we pakken de makelaar er nog even bij. Denk aan een kennisbank waarin je toelichting geeft op termen als koopakte, bouwbesluit, stille verkoop of effectieve rente.

Tip 6: Maak gebruik van online tools

Heb je nog steeds geen inspiratie voor blogs? Gelukkig zijn er tegenwoordig enorm veel online tools die jou hierbij kunnen helpen. Niet alleen helpen ze je bij het bedenken van blog onderwerpen, maar zelfs bij het bedenken van de titel en tussenkopjes. Ik heb de drie belangrijkste voor je op een rijtje gezet.

1. AnswerThePublic

De bekendste content gerelateerde tool is AnswerThePublic. Je kunt deze tool gratis gebruiken en het geeft je enorm veel input voor je contentstrategie. Het enige wat je hoeft te doen is het zoekwoord invullen waarover je iets wilt schrijven en vervolgens klikken op ‘Get Questions’. Je krijgt vervolgens honderden vragen, voorstellen en gerelateerde zoektermen gebaseerd op de door jou ingevulde zoekterm.

2. KWFinder

KWFinder is één van de beste betaalde zoekwoord analyse tools. Het werkt in principe hetzelfde als AnswerThePublic, alleen heeft extra functionaliteiten.

3. Yoast Suggest

Met de Yoast SEO Tool doe je ideeën op voor longtail zoekwoorden. Voer een zoekwoord en je krijgt talloze suggesties voor nieuwe blogs.

Zie ook: Hoe vind je onderwerpen voor je blogs: tips en tools!

Werk met een contentkalender

Heb je veel blog onderwerpen bedacht? Dan is het verstandig om deze te bewaren in een zogenaamde contentkalender. Afhankelijk van de hoeveelheid blogs die je bijvoorbeeld per maand wilt schrijven, kun je deze dan per maand noteren. Je hoeft dan niet meer na te denken over een onderwerp, maar je kijkt gewoon naar je contentkalender. Dit is ook een mooie manier om je lezers alvast warm te maken voor de blogs die op de planning staan.

Gerelateerde blogs

In de kennisbank van SYS Platform vind je tientallen handige blogs met tips en informatie. Heb je deze blogs al gelezen:

DOWNLOAD GRATIS CHECKLIST​

Checklist: Meer Resultaat uit je Website!

De afgelopen jaren hebben we (Maarten en Vanessa) meer dan 700 websites geanalyseerdHierdoor weten we nu precies wat werkt (en absoluut niet werkt).

Aanbevolen artikelen

  • Alle
  • Automatiseren
  • Bedrijf opschalen
  • Klantverhalen
  • Ondernemen
  • Updates
  • Vergelijkingen
  • Website maken
  • Website optimaliseren
Het maximale halen uit je website en focussen op groeien - SYS Platform
Het maximale halen uit je website en focussen op groeien

Als opleider wil je jouw training, cursus of opleiding natuurlijk zo vaak en zoveel mogelijk verkopen, zodat je de grootst mogelijke impact maakt. Maar wat nou als elke nieuwe aanmelding een hele berg aan administratief en handmatig werk met zich meebrengt? Bekijk welke 6 onderdelen …

Nieuwe sys update - integraties met ActiveCampaign
Nieuw in SYS: integraties met ActiveCampaign, toetsresultaten inzien en meer

Achter de schermen is er weer hard gewerkt aan de nieuwste SYS versie 1.25! Bekijk alle nieuwste updates en functies. Vanaf nu kun je ook uitgebreide toetsresultaten zien, conversie gegevens koppelen met ActiveCampaign en nog veel meer!

start van sys-1
De start van SYS Platform (3 belangrijkste tips)

Altijd al afgevraagd hoe SYS Platform gestart is? Hoe is de naam SYS Platform ontstaan en welke stappen hebben Vanessa & Maarten gezet om er een succes van te maken? We delen onze 3 belangrijkste tips!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gratis checklist voor coaches en opleiders

De KLIK methode voor meer resultaat (aanvragen en klanten) uit je website

Nu geen tijd om te lezen?👇

Ontvang dit artikel in je mailbox (voor later)

Je ontvangt een mail met een reminder van dit artikel

SYS Platform draait op SYS Platform SYS Platform - Platform voor Coaches & Opleiders