Help mijn gewenste domeinnaam is al bezet, wat nu? - SYS Platform

Help mijn gewenste domeinnaam is al bezet, wat nu?

Je hebt een goede domeinnaam in gedachten, maar wanneer je deze wilt registreren, blijkt deze al bezet te zijn. Wat kun je doen in zo'n geval? In dit artikel leggen we het uit.
Inhoudsopgave
  Een koptekst toevoegen om de inhoudsopgave te genereren

  Een goede domeinnaam kiezen

  Een domeinnaam is belangrijk. Het is niet alleen jouw adres op het internet, het geeft je ook een identiteit. Bij het kiezen van een goede domeinnaam moet je er onder meer op letten dat deze makkelijk is om te typen en te onthouden. Bij voorkeur kies je voor een .nl .be of .com domein. Ook de extensie .eu wordt steeds vaker gebruikt. Heb je een bedrijf dan is het handig wanneer jouw bedrijfsnaam, maar zeker ook de activiteit van je onderneming in de domeinnaam is terug te vinden. Zo zal een vertaalbureau het liefst het woord vertalen of vertaling terugzien in zijn domeinnaam.

  Na een periode van brainstormen, denk je de ideale domeinnaam te hebben gevonden. Je hebt er echter geen rekening mee gehouden dat iedere domeinnaam uniek is en maar één keer kan worden gebruikt. Wat blijkt? De domeinnaam van jouw dromen is al bezet.

  Domeinnaam bezet, wat nu?

  Je voelt er weinig voor om weer een compleet andere domeinnaam te verzinnen. Wat zijn dan de mogelijkheden? We zetten de verschillende opties op een rij:

  • Optie 1: Een alternatieve domeinnaam kiezen
  • Optie 2: Domeinnaam proberen te kopen
  • Optie 3: Domeinnaam opeisen
  Optie 1

  Creatief met alternatieve domeinnaam

  Andere domeinextensie​

  De door jouw gewenste domeinnaam mag dan bezet zijn voor de extensie .nl, dat wil niet per se zeggen dat dit ook geldt voor de .com extensie. Wanneer deze nog vrij is, kun je voor deze optie kiezen. Een dot com versie geeft je een internationale uitstraling. Dat geldt ook voor de .eu extensie overigens. Voor het vertaalbureau uit ons voorbeeld is dat eerder een plus dan een minpunt.​

  Variëren met de naam​

  Een domeinnaam kan soms wel beschikbaar zijn als je er een (-) streepje in verwerkt of er een of meer cijfers aan toevoegt. Houdt er wel rekening mee dat dit minder makkelijk is voor bezoekers om te onthouden. Het kan dus voorkomen dat jouw bezoekers bij de website zonder streepje terechtkomen.​

  Synoniemen

  Eventueel kun je ook op zoek gaan naar een synoniem dat dezelfde lading dekt als de domeinnaam die je oorspronkelijk in gedachten had.​

  Direct registreren

  Zodra je een goede domeinnaam hebt gevonden, moet je deze zo snel mogelijk registreren. Er verschijnen elke dag weer nieuwe websites op het internet. Wanneer je wacht, kan dit betekenen dat ook je alternatieve domeinnaam al door iemand anders is vastgelegd.

  Met de onderstaande tool kun je kijken of een domeinnaam nog vrij is. Plus deze direct registeren via SYS zodat jij meteen de eigenaar bent!

  Optie 2

  Een domeinnaam kopen

  Is een alternatieve domeinnaam geen optie, dan kun je proberen het al geregistreerde domein te kopen. Dat kan zowel door contact te zoeken met de particuliere eigenaar of een domein te kopen via een handelaar.

  Wie is de huidige eigenaar?

  Voordat je gaat proberen om contact te zoeken met de huidige eigenaar, kun je beter even checken of het domein nog actief online aanwezig is. De kans is erg klein dat de eigenaar van een site die actief en up-to-date is, interesse heeft om zijn domein te verkopen. Is de domeinnaam bezet, maar de website niet in gebruik dan kun je via SIDN (in Nederland), DNS (in België) en WHOIS (internationaal) te weten komen wie de eigenaar van de domeinnaam is.

  SIDN

  Voor een .nl domein kun je dus informatie vinden in de database van SIDN. Het opvragen van deze gegevens is gratis. Hieronder vind je een voorbeeldrapport voor de website domeinhandelaar.nl Je kunt bijvoorbeeld de contactgegevens van de eigenaar zien en de datum waarop de domeinnaam is geregistreerd.

  domeinnaam gegevens vinden
  Voorbeeld van opvragen domeingegevens bij SIDN

  Domein kopen via een handelaar

  Domeinnamen kunnen veel geld opbrengen. Er zijn dan ook heel wat handelaren die domeinen opkopen en met winst doorverkopen. Het voordeel van een domein kopen via zo’n website is dat je er zeker van bent dat deze beschikbaar is. Nadeel is dat je er vaak flink voor moet betalen. Kost een vrij domein je zo tussen de 10 en 15 euro, voor een bezet domein ben je al gauw 300 euro kwijt, maar ook prijzen van 3000 tot wel 100.000 euro komen voor. Er zijn allerlei websites waar je domeinen kunt vinden die te koop staan.

  domeinnaam bezet door handelaar
  Voorbeeld van een website die door een domein handelaar in bezit is.

  Domein kopen van particulieren

  Er zijn natuurlijk ook mensen die ooit een website zijn begonnen, maar geen tijd of zin hebben om deze nog te onderhouden. Daarom zetten ze hun domeinnaam te koop. Meestal zijn deze goedkoper dan bij de professionele handelaren. Ook heb je als koper over het algemeen meer mogelijkheden om te onderhandelen over de prijs.

  Je kunt ook zelf op zoek gaan naar potentiële verkopers. Kom je bijvoorbeeld op een website terecht waarvan je het idee hebt dat er al jaren geen bericht meer op is geplaatst, kan het de moeite waard zijn om eens te informeren bij de eigenaar. Wie weet is deze blij wanneer iemand zijn domein wil overnemen.

  Onderhandelen met eigenaar

  Onderhandelen met de eigenaar van het domein kan lastig zijn, maar hoeft niet. Bepaal van te voren wat je maximaal wilt betalen voor de domeinnaam. Zo heb je voor jezelf een grens tot hoever je kan onderhandelen. 

  Ben je niet goed in onderhandelen? Maak dan gebruik van speciale tussenpersonen (brokers) die voor jou de domeinnaam proberen te kopen. Het spreekt voor zicht dat deze brokers daar wel een commissie voor zullen vragen.

  Tot slot kan ook een vriend of een bekende met een andere achternaam dan jij contact opnemen met de eigenaar. Reken er maar op dat de eigenaar van te voren onderzoek gaat doen naar de contactpersoon. Als hij/zij erachter komt dat het domein bijvoorbeeld gelijk is aan jouw achternaam, dan zal de eigenaar er meer voor vragen. Hij/zij weet dat dit domein dus erg waardevol voor jou is.

  Voorbeeld: Neem het domein WebsitesMetResultaat.nl. Dat is een naam die uitstekend past bij ons boek Websites met Resultaat. Als wij persoonlijk contact opnemen en uitleggen waarom we het domein willen kopen, zal dat zeker van invloed zijn op de prijs. Dat zal minder het geval zijn wanneer iemand dat doet omdat hij het gewoon een leuke domeinnaam vindt.

  Waar moet je op letten wanneer je een domein koopt?

  Hoewel de prijs belangrijk is, spelen er ook andere factoren een rol die bepalen of het de moeite waard is om een domein over te nemen. Wat voor historie heeft de site? Je moet er toch niet aan denken dat je een domein koopt dat was gekoppeld aan een website met een slechte reputatie.

  Had de site veel bezoekers en waar kwamen die vandaan? Koop je een domein waar voorheen vooral bezoekers uit de Verenigde Staten op afkwamen, terwijl jij je volledig richt op de Nederlandse markt, dan sla je de plank behoorlijk mis.

  Hoe werkt het kopen van een domeinnaam?

  Het kopen van een domeinnaam verloopt in drie stappen:

  Optie 3

  Een domein opeisen

  Deze optie komt maar weinig voor. Slechts in elke gevallen kun je een domeinnaam opeisen. Bijvoorbeeld omdat iemand inbreuk maakt op jouw merknaam. Je moet daarvoor wel eerst een merknaam hebben geregistreerd. Stel je hebt deze merknaam gekoppeld aan een .nl domein en een concurrent denkt slim te zijn door jouw merknaam te gebruiken in bijvoorbeeld een .eu domein. Je kunt dit domein dan opeisen bij de eigenaar. Wanneer deze weigert het domein af te staan, zul je naar de rechter moeten stappen.

  Wat heb je geleerd?

  In dit artikel hebben we antwoord gegeven op de vraag wat je kunt doen wanneer de door jou gewenste domeinnaam bezet is. De meest voor de hand liggende optie is om te kiezen voor een alternatief. Is een .nl domein bezet? Kijk dan eens of de .com of .eu extensie nog vrij is. 

  Ook kun je een kleine wijziging aanbrengen in de naam door bijvoorbeeld een streepje of cijfer toe te voegen. De andere optie is om een domein te kopen. Dat kan zowel bij de particuliere eigenaar als via een handelaar. Hou er wel rekening mee dat je een stuk duurder uit bent dan wanneer jezelf een domeinnaam verzint.

  DOWNLOAD GRATIS CHECKLIST​

  Checklist: Meer Resultaat uit je Website!

  De afgelopen jaren hebben we (Maarten en Vanessa) meer dan 700 websites geanalyseerdHierdoor weten we nu precies wat werkt (en absoluut niet werkt).

  Aanbevolen artikelen

  • Alle
  • Automatiseren
  • Bedrijf opschalen
  • Klantverhalen
  • Ondernemen
  • Updates
  • Vergelijkingen
  • Website maken
  • Website optimaliseren
  Meer succes behalen met klanten
  In 3 stappen succesvoller worden dankzij klanten
  Hoe kun je ervoor zorgen dat jouw klanten succesvoller worden? Want het succes van klanten is ook jouw succes. Luister naar wat jouw doelgroep nodig heeft en behaal betere resultaten met jouw klanten. Lees de 3 handige stappen voor meer succes.
  Meer klanten aantrekken met het 'dit wil ik ook' principe
  Klanten aantrekken? | Het “dit wil ik ook” principe
  Hoe zorg je ervoor dat je zelf meer klanten aantrekt in plaats van dat je ze continu moet overtuigen om klant te worden? Ontdek een compleet nieuwe manier: het ‘dit wil ik ook’ principe. Vergroot je expertstatus via je website en maak nieuwe mensen enthousiast ...
  Jouw website goed beveiligen met tweestapsverificatie
  Jouw website goed beveiligen met tweestapsverificatie
  Een goed beveiligde website is ontzettend belangrijk om te hebben. Voorkom dat jouw website gehackt wordt en zorg dat niet zomaar iedereen toegang heeft tot de achterkant van jouw website. Hoe beveilig je jouw website tegen aanvallen van buitenaf? Ontdek de voordelen van tweestapsverificatie!

  Laat een reactie achter

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  Gratis checklist voor coaches en opleiders

  De KLIK methode voor meer resultaat (aanvragen en klanten) uit je website

  Nu geen tijd om te lezen?👇

  Ontvang dit artikel in je mailbox (voor later)

  Je ontvangt een mail met een reminder van dit artikel

  SYS Platform draait op SYS Platform SYS Platform - Platform voor Coaches & Opleiders