Eenvoudig je domeinnaam verhuizen

Je hebt een domeinnaam geregistreerd bij een andere provider, maar wil deze verhuizen. Hoe gaat zoiets in zijn werk? Moet je dat zelf doen of kan dit ook eenvoudiger? In dit blogartikel leggen we het uit.
Deel op facebook
Deel op twitter
Deel op linkedin

Jouw domeinnaam vastleggen

Een domein is een uniek internetadres dat maar door één persoon kan worden vastgelegd. Wil je bijvoorbeeld een domeinnaam als mijnsupersite.nl registreren, dan kan dit dus alleen wanneer deze naam nog niet in het bezit is van iemand anders. 

Wil je een domeinnaam die in bezit is van iemand anders? Dan moet je proberen om de huidige eigenaar over te halen om het aan jou te verkopen.

Webhosting en domeinregistratie bij één provider

Het registreren van een domein en ruimte huren voor je website (hosting) zijn twee verschillende diensten. Bij de meeste providers kun je echter zowel je domein, website als e-mailadressen onderbrengen. 

Dat heeft zo zijn voordelen. Je hebt alles overzichtelijk bij elkaar in één account en het is vaak goedkoper. Daarom is bij SYS Platform ook alles onder één dak en regelen wij zowel domein, hosting als emailadressen voor jou!

Maar wat nu als je je jouw domein ergens anders hebt geregistreerd of niet tevreden bent over je huidige hostingservice en wilt verhuizen? Volg dan de drie volgende stappen.

Stap 1: Verhuistoken opvragen om domeinnaam te verhuizen

Verhuistoken opvragen

Om je domein te kunnen verhuizen, heb je een verhuistoken nodig. Dit is een autorisatiecode (ook wel EPP code genoemd) die aantoont dat het domein staat geregistreerd onder jouw naam. Je kunt deze code, tijdens het opzeggen, aanvragen bij je huidige provider. Zij zijn verplicht om deze binnen 5 dagen te geven. Dit geldt alleen bij .nl domeinnamen. 

In sommige gevallen zal je eerst het contract moeten stopzetten voordat je het verhuistoken ontvangt. Houd er in dat geval rekening mee dat je domeinnaam verhuist is voordat het contract is afgelopen.

Stuurt je huidige provider jouw verhuiscode niet binnen 5 werkdagen? Stuur dan dit voorbeeld email.

Zelfstandig verhuistoken opvragen.

Bij sommige providers kun je de code zelf opzoeken in het account van je domein. Zodra je deze autorisatiecode hebt doorgegeven aan je nieuwe provider gaat het proces van overstappen en domeinnaam verhuizen van start.

Koop je jouw domeinnaam van iemand anders? Dan dient de verkoper het token aan jou te geven. Zonder dit verhuistoken kan je namelijk de verhuizing niet op gang zetten.

verhuistoken
Voorbeeld van een verhuisproces met verhuistoken

Stap 2: Belangrijk voordat de verhuizing in gang wordt gezet

Er zijn een aantal belangrijke punten waar je rekening mee moet houden als je een domeinnaam wilt verhuizen. Zeker als je het domein hiervoor actief gebruik hebt. Anders raak je belangrijke gegevens kwijt.

Website en domein staan los van elkaar

Een domeinnaam is alleen het bezit van de naam. De website die je er aan gekoppeld hebt, staat er los van. Dat wil zeggen dat je bij de verhuizing van jouw domein niet automatisch de website meeneemt. 

Als jouw website en domein onder dezelfde host vallen, dan is de kans groot dat de website ook vervalt bij het stopzetten van het contract. Vraag daarom op tijd om een export van jouw website vragen. Je krijgt dat de tekst en afbeeldingen in een document mee, die je bij een ander platform weer kan invoegen. Wel zal dit enige veranderingen in de opmaak zorgen.

Email overzetten bij het verhuizen van je domeinnaam

Heb je een email op jouw domeinnaam staan (bijvoorbeeld: info@voorbeeld.nl voor de website www.voorbeeld.nl ) ? Houd er dan rekening mee dat emailadressen niet automatisch meeverhuisd worden. Bij de nieuwe hostingpartij moeten weer opnieuw de gebruikte emailadressen aangemaakt worden.

Wil je ook je hele inbox met mails meeverhuizen? Dan moet dit op tijd (voordat het contract stopt) door de nieuwe hostingpartij gesynchroniseerd worden. 

Stap je over naar SYS? Dan regelen wij de complete verhuizing voor je. Het enige dat we nodig hebben, is je verhuistoken. Wij zetten alles voor je over. Dat scheelt jou een hoop gedoe!

Wil je direct een (nieuwe) domeinnaam bij SYS registeren? Gebruik dan het onderstaande formulier.

Stap 3: Het verhuizen van domeinnaam testen en afronden

Je hebt ondertussen een verhuistoken opgevraagd en aangeleverd bij je nieuwe hostingpartij. Zij hebben de verhuizing van het domein en de emails geregeld. Controleer eerst of alles daadwerkelijk goed gegaan is.

Heb je jouw hele mailbox mee laten verhuizen? Kijk dan of je mails daadwerkelijk overgenomen zijn en of jouw contacten ook terug te vinden zijn.

Staat alles goed? Zeg dan pas het contract op van de vorige partij. Vaak gebeurt dit automatisch na een verwijzing. Toch is het belangrijk om dit even extra na te lopen om dubbele kosten voorkomen.

Je hebt nu alle informatie om succesvol jouw domeinnaam te verhuizen naar een andere partij. Ben jij opzoek naar een platform waar je makkelijk alles onder één dak hebt? Vraag dan een gratis succesplan aan om te ontdekken wat SYS jou kan aanbieden.

DOWNLOAD GRATIS CHECKLIST​

Checklist: Meer Resultaat uit je Website!

De afgelopen jaren hebben we (Maarten en Vanessa) meer dan 700 websites geanalyseerdHierdoor weten we nu precies wat werkt (en absoluut niet werkt).

Aanbevolen artikelen

  • Alle
  • Automatiseren
  • Bedrijf opschalen
  • Klantverhalen
  • Ondernemen
  • Updates
  • Website maken
  • Website optimaliseren
header Katleen SYS-master
Binnen 10 dagen omzet met maar één salespagina

Met maar één salespagina binnen 10 dagen een mooie omzet realiseren. Dat is precies wat Katleen van Landschoot heeft gedaan! Als copywriter had ze het idee om een online programma voor ondernemers te maken. Daarvoor is ze naar SYS Platform overgestapt, met ontzettend mooi resultaat!

header Google Meet
Google Meet: innovatief videobellen – de handleiding

Ben jij op zoek naar een goede en makkelijke manier om te videobellen? Dan is Google Meet wellicht iets voor jou! Deze innovatieve tool van Google maakt het mogelijk om gratis met maar lieft 100 deelnemers te videobellen! In dit artikel bespreek ik de voor- en nadelen en hoe je er zelf mee aan de slag kunt gaan!

header WordPress handmatig updaten
Waarom je WordPress updates altijd handmatig moet bijwerken

Ben je beheerder van een eigen WordPress website? Dan heb je wellicht gezien dat er in augustus 2020 een nieuwe WordPress versie beschikbaar is waarmee je automatisch updates kunt bijwerken. In dit artikel leg ik je uit waarom je dit absoluut niet moet doen!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Download de gratis Checklist

Meer Resultaat uit je Website

Nu geen tijd om te lezen?👇

Ontvang dit artikel in je mailbox (voor later)

Je ontvangt enkel één email met een reminder van dit artikel. 

SYS Platform draait op SYS PlatformSYS Platform - Websites voor coaches