Jouw website beschermen tegen aanvallen van buitenaf

Het nieuws over de verschillende cyberaanvallen is je de afgelopen periode vast niet ontgaan! Voor elke online ondernemer of website beheerder levert dat natuurlijk de volgende vraag op: hoe bescherm ik mijn website? In deze blog leg ik het je uit!
Deel op facebook
Deel op twitter
Deel op linkedin
Inhoudsopgave
  Een koptekst toevoegen om de inhoudsopgave te genereren

  Ongetwijfeld heb je er de afgelopen periode wat over gehoord: cyberaanvallen. Zo waren duizenden websites uit de lucht waaronder grote bedrijven, zoals: Reddit, PayPal en Twitter. Ook worden websites van instituten, zoals universiteiten, steeds vaker gegijzeld door hackers die chanteren met een geldsom.

  De grote vraag is natuurlijk: als zulke grote bedrijven kwetsbaar zijn voor cyberaanvallen, hoe veilig is mijn website dan? In dit blogartikel leg ik uit hoe je jouw website kunt beschermen tegen bedreigingen van buitenaf.

  Hoe wordt een website geladen?

  Voordat we die grote vraag kunnen beantwoorden, moeten we eerst begrijpen hoe een website wordt geladen. 

  Stel, je wil de website sysplatform.nl bezoeken. Zodra je de link in de webbrowser plaatst en op “enter” klikt, wordt er als eerste gecontroleerd of het domein “sysplatform.nl” geregistreerd staat. Als dit niet het geval is, dan krijg je een lege pagina of een error. Staat het domein wel geregistreerd, dan staat dit vermeld in het adressenboek van het internet, ook wel DNS genoemd.

  Deze DNS wordt doorgestuurd naar een server. Servers zijn computers die dag en nacht aanstaan, zodat jouw website altijd online is. Op 1 server kunnen veel websites staan: 100 tot duizenden. De server zorgt ervoor dat jij en anderen de website kan zien op een browser.

  website beschermen - hoe wordt een website geladen
  Het laden van een website gebeurt in verschillende stappen

  Hoe kan een website eruit liggen?

  Nu we een globaal idee hebben hoe het internet werkt, kunnen we kijken waardoor websites eruit kunnen liggen. Hier zijn 3 hoofdverklaringen voor:

  Bovenstaande punten zorgen ervoor dat een individuele website eruit ligt voor iedereen op hetzelfde moment. Om deze kans te minimaliseren, is het belangrijk om je website goed te beschermen (lees voor de tips verder).

  Maar wat als de server eruit ligt? Of het DNS-record? Dat laatste is er gebeurd met de storing die afgelopen week op het nieuws was. Er was een DNS server van grote bedrijven stuk gegaan (door een fout zeggen ze). Het gevolg is dat er duizenden servers eruit lagen en daardoor hoogstwaarschijnlijk weer honderdduizenden websites.

  “Een DNS-storing kan ervoor zorgen dat duizenden websites eruit liggen”

  Hoe bescherm ik mijn website tegen bedreigingen van buitenaf?

  Nu we een goed idee hebben wat de oorzaken zijn, kunnen we de hoofdvraag van dit artikel beantwoorden: hoe bescherm ik mijn website tegen bedreigingen van buitenaf? Daarvoor is het belangrijk om te weten dat je je alleen kunt beschermen tegen een aanval op de website of de server. Er is helaas weinig te doen tegen een aanval op een DNS-partij.

  Updaten, updaten, updaten!

  Er is niks zo vervelend als die continue melding dat een programma op een oude versie draait en geüpdatet moet worden. Voor de website is het echter cruciaal dat de beveiliging altijd up to date is en op de laatste software versie draait. Op een oude versie blijven werken maakt jouw website kwetsbaarder en makkelijker om te hacken.

  Website beschermen met firewalls

  Een andere maatregel die je kunt nemen, is gebruik maken van een firewall. Je kunt een firewall zien als een grensbewaking tussen intern en extern verkeer. Alles wordt goed in de gaten gehouden, waardoor je beschermd bent tegen aanvallen van buitenaf. Houd er wel rekening mee dat een firewall geen 100% garantie biedt. Wel geeft het je net dat stukje extra beveiliging.

  Back it up!

  Ze zeggen wel eens dat je van het ergste uit moet gaan om je voor te bereiden op alle mogelijke consequenties. Daarom kan het zeker geen kwaad om dagelijks een back-up te maken van je website. Idealiter doe je dit meerdere keren per dag, waarbij de back-up op een andere server opgeslagen wordt.

  Op deze manier voorkom je dat je al je data kwijt bent als bijvoorbeeld de server er uit ligt. Er zijn verschillende manieren om dit proces te automatiseren, zodat je er verder geen omkijken naar hebt. 

  Zorg er wel voor dat je deze back-ups test en 100% zeker weet dat dit werkt. Je wilt er natuurlijk niet achterkomen dat de back-ups niet werken, nadat je ze nodig hebt. Zo hebben wij bij SYS ook onlangs de back-up getest in een gecontroleerde omgeving. Hierdoor weten we precies wat er gebeurd en zijn we goed voorbereid op eventuele aanvallen van buitenaf.

  website beschermen - back-up controleren
  Zorg ervoor dat je precies weet wat er gebeurt met een back-up en controleer of het werkt

  Jouw website beschermen met het SYS Platform

  Het is dus onwijs belangrijk om jouw website goed te beschermen. Heb jezelf weinig tot geen verstand van websites en de techniek erachter? Dan raad ik zeker aan om je website onder te brengen bij een platform. Die regelen vaak de back-ups en zorgen ervoor dat de beveiliging up to date blijft. (Lees hier meer over alle voor- en nadelen van een platform en website in eigen beheer.)

  Zo maakt het SYS Platform dagelijks meerdere back-ups van elke SYS-website. Daarnaast zorgen we ervoor dat alles goed up to date blijft en staat er een support team klaar die in geval van nood kan bijspringen. Hoewel aanvallen van buitenaf helaas nooit te voorkomen zijn, zijn we er meer dan op voorbereid.

  Wil je meer weten wat SYS kan betekenen voor de veiligheid van jouw website? Plan een gratis succesplan in!

  “SYS maakt dagelijks meerdere back-ups van elke SYS-website”

  Conclusie

  Als online ondernemer raak je natuurlijk getriggerd als je berichten leest over cyberaanvallen op grote bedrijven. Hoewel jouw website op het internet nooit voor 100% beschermd is tegen aanvallen van buitenaf, kun je gelukkig wel maatregelen nemen om de bescherming te optimaliseren. Zorg er voor dat je de beveiliging van je website regelmatig updatet, een firewall gebruikt en dagelijks back-ups maakt van de website die op een andere server wordt opgeslagen. Wil je hier liever geen tijd aan besteden of vind je de techniek lastig? Overweeg dan om je website onder te brengen bij een platform waar de bescherming van je website voor jou geregeld wordt.

  Gerelateerde informatie

  Op onze website vind je meerdere artikelen die je verder helpen. Heb je deze artikelen al gelezen?

  DOWNLOAD GRATIS CHECKLIST​

  Checklist: Meer Resultaat uit je Website!

  De afgelopen jaren hebben we (Maarten en Vanessa) meer dan 700 websites geanalyseerdHierdoor weten we nu precies wat werkt (en absoluut niet werkt).

  Aanbevolen artikelen

  • Alle
  • Automatiseren
  • Bedrijf opschalen
  • Klantverhalen
  • Ondernemen
  • Updates
  • Vergelijkingen
  • Website maken
  • Website optimaliseren
  Vanessa en Maarten met SYS Master Patries - SYS Platform
  Van gratis challenges tot het verkopen van een succesvol boek

  SYS Master Patries deelde haar transformatie en ervaringen met intermittent fasting via social media. Terwijl ze zich steeds lekkerder in haar vel begon te voelen maakte ze ook de stap om andere vrouwen te helpen met een vaste leefstijl. Door klein te beginnen en gratis challenges te geven via Facebook haalde ze hier en daar een nieuwe klant. Langzaam bouwt ze haar bedrijf steeds verder op en komen er steeds meer klanten binnen. Ook de vraag naar een eigen boek werd steeds vaker gesteld. En die is er nu, haar boek: Heel Holland Vast.

  Vernieuwde afrekenpagina SYS Platform
  Website conversie verhogen in 3 stappen

  Ben jij coach of opleider en bied jij diensten of producten aan via jouw website? Dan is het hebben van een goede afrekenpagina cruciaal. Dit is dé stap om van jouw bezoeker een klant te maken. Met onze nieuwste updates kun je op drie manieren het conversiepercentage flink verhogen!

  Laura Langens
  Meer dan 13.000 kinderboeken verkopen via je website

  Door de lockdown moest het kinderatelier van Laura sluiten. Ze ging door met een nieuw plan en raakte geïnspireerd door de woorden van haar 7 jarige dochter: “Mama, wat is jouw droom? Hoe zorg je nu dat jouw dromen uitkomen?”. In een jaar tijd schreef ze 4 kinderboeken over de wet van aantrekkingskracht en heeft ze bijna 13.000 boeken verkocht! Lees en bekijk het inspirerende SYS Master verhaal van Laura Langens.

  Laat een reactie achter

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  Download de gratis Checklist

  Meer Resultaat uit je Website

  Nu geen tijd om te lezen?👇

  Ontvang dit artikel in je mailbox (voor later)

  Je ontvangt een mail met een reminder van dit artikel

  SYS Platform draait op SYS PlatformSYS Platform - Websites voor coaches