Wat is een website backup en waarom moet je die maken? - SYS Platform

Wat is een website backup en waarom moet je die maken?

Een reservekopie van een website, zo kun je een website backup het beste omschrijven. Alle gegevens, bestanden, afbeeldingen etc. bewaar je bij voorkeur op een veilige plek waar niemand bij kan. 

Zo’n reservekopie is noodzakelijk. Mocht je website om wat voor reden dan ook van het internet verdwijnen, dan heb je altijd weer de mogelijkheid om deze terug te zetten.

Hoe kun je een website backup maken?

Er zijn in principe 2 manieren om een backup van je website te maken. De hostingpartij kan dit voor jou regelen of je kan het zelf doen.

Een backup vanuit de hostingpartij

Bij de meeste hostingbedrijven kun je vanuit je control panel zelf een backup maken van je website, mail en database. Ook zijn er hostingbedrijven die dagelijks automatisch backups voor je maken. Let wel, niet alle hostingbedrijven bieden deze mogelijkheid. Onderzoek dus eerst wat er bij jouw (gewenste) host wel en niet mogelijk is.

“SYS Platform regelt de backups voor members”

Een backup vanuit je website zelf

Met behulp van speciale plugins kun je ook een reservekopie maken van je website. Zo is het maken van een backup in Wordpress heel eenvoudig. Binnen WP zijn er tal van plugins beschikbaar die dit mogelijk maken. Je kunt ze zo instellen dat ze dit automatisch voor je doen. Dat is wel zo makkelijk en je hebt er geen omkijken meer naar. 

Welke soorten backups zijn er?

 • Bestanden: Al je afbeeldingen, video’s, geluidsfragmenten, pdf’s Power Point presentaties etc.
 • Data: blogartikelen, commentaren, bestellingen etc. Draait jouw website op php dan is een regelmatige backup van je MySQL database zeker aan te raden.
 • E-mail: dit is afhankelijk welke e-mail cliënt je gebruikt. Loopt dit via je hosting provider dan kun je doorgaans via je control panel een backup maken. Gebruik je bijvoorbeeld Gmail of Windows Live dan kun je gebruik maken van de daarvoor bestemde backup tools.

Waarom zijn backups belangrijk en wat kun je ermee doen?

Wanneer hackers weten in te breken, kun je zomaar al je bestanden en data van je website kwijt zijn. Ook is het mogelijk dat je geen toegang meer hebt tot je CMS (content management system), zoals Wordpress of Joomla omdat de hacker je wachtwoord heeft veranderd. Als je dan een goede backup hebt, kun je de originele site vanuit je control panel van je webhost in zijn geheel deleten. Het CMS opnieuw installeren en de backup uploaden naar je file manager.

Wanneer je per ongeluk zelf een fout maakt en een belangrijke pagina hebt verwijderd kun je dat via de backup weer herstellen.

backup SYS Platform
Met SYSitor kan je eenvoudig een pagina terughalen van een aantal weken geleden

Conclusie

Een website backup is een reservekopie van een website. Mocht je website verdwijnen van het internet, dan kan je met de reservekopie alles terugzetten. Denk bijvoorbeeld aan als je website gehackt wordt of als je per ongeluk een pagina verwijderd. In de meeste gevallen zorgt de hostingpartij voor een backup.

Inhoudsopgave
  Een koptekst toevoegen om de inhoudsopgave te genereren
  DOWNLOAD GRATIS CHECKLIST​

  Checklist: Meer Resultaat uit je Website!

  De afgelopen jaren hebben we (Maarten en Vanessa) meer dan 700 websites geanalyseerdHierdoor weten we nu precies wat werkt (en absoluut niet werkt).

  Laat een reactie achter

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  Gratis checklist voor coaches en opleiders

  De KLIK methode voor meer resultaat (aanvragen en klanten) uit je website

  Nu geen tijd om te lezen?👇

  Ontvang dit artikel in je mailbox (voor later)

  Je ontvangt een mail met een reminder van dit artikel

  SYS Platform draait op SYS Platform SYS Platform - Platform voor Coaches & Opleiders