
Ongetwijfeld heb je er de afgelopen periode wat over gehoord: cyberaanvallen. Zo waren duizenden websites uit de lucht waaronder grote bedrijven, zoals: Reddit, PayPal en Twitter. Ook worden websites van instituten, zoals universiteiten, steeds vaker gegijzeld door hackers die chanteren met een geldsom.
De grote vraag is natuurlijk: als zulke grote bedrijven kwetsbaar zijn voor cyberaanvallen, hoe veilig is mijn website dan? In dit blogartikel leg ik uit hoe je jouw website kunt beschermen tegen bedreigingen van buitenaf.
Hoe wordt een website geladen?
Voordat we die grote vraag kunnen beantwoorden, moeten we eerst begrijpen hoe een website wordt geladen.
Stel, je wil de website sysplatform.nl bezoeken. Zodra je de link in de webbrowser plaatst en op “enter” klikt, wordt er als eerste gecontroleerd of het domein “sysplatform.nl” geregistreerd staat. Als dit niet het geval is, dan krijg je een lege pagina of een error. Staat het domein wel geregistreerd, dan staat dit vermeld in het adressenboek van het internet, ook wel DNS genoemd.
Deze DNS wordt doorgestuurd naar een server. Servers zijn computers die dag en nacht aanstaan, zodat jouw website altijd online is. Op 1 server kunnen veel websites staan: 100 tot duizenden. De server zorgt ervoor dat jij en anderen de website kan zien op een browser.

Hoe kan een website eruit liggen?
Nu we een globaal idee hebben hoe het internet werkt, kunnen we kijken waardoor websites eruit kunnen liggen. Hier zijn 3 hoofdverklaringen voor:
- Je website wordt gehackt
- Er is een fout op de website.
- De website is stuk gegaan
Bovenstaande punten zorgen ervoor dat een individuele website eruit ligt voor iedereen op hetzelfde moment. Om deze kans te minimaliseren, is het belangrijk om je website goed te beschermen (lees voor de tips verder).
Maar wat als de server eruit ligt? Of het DNS-record? Dat laatste is er gebeurd met de storing die afgelopen week op het nieuws was. Er was een DNS server van grote bedrijven stuk gegaan (door een fout zeggen ze). Het gevolg is dat er duizenden servers eruit lagen en daardoor hoogstwaarschijnlijk weer honderdduizenden websites.
“Een DNS-storing kan ervoor zorgen dat duizenden websites eruit liggen”
Hoe bescherm ik mijn website tegen bedreigingen van buitenaf?
Nu we een goed idee hebben wat de oorzaken zijn, kunnen we de hoofdvraag van dit artikel beantwoorden: hoe bescherm ik mijn website tegen bedreigingen van buitenaf? Daarvoor is het belangrijk om te weten dat je je alleen kunt beschermen tegen een aanval op de website of de server. Er is helaas weinig te doen tegen een aanval op een DNS-partij.
Updaten, updaten, updaten!
Er is niks zo vervelend als die continue melding dat een programma op een oude versie draait en geüpdatet moet worden. Voor de website is het echter cruciaal dat de beveiliging altijd up to date is en op de laatste software versie draait. Op een oude versie blijven werken maakt jouw website kwetsbaarder en makkelijker om te hacken.
Website beschermen met firewalls
Een andere maatregel die je kunt nemen, is gebruik maken van een firewall. Je kunt een firewall zien als een grensbewaking tussen intern en extern verkeer. Alles wordt goed in de gaten gehouden, waardoor je beschermd bent tegen aanvallen van buitenaf. Houd er wel rekening mee dat een firewall geen 100% garantie biedt. Wel geeft het je net dat stukje extra beveiliging.
Back it up!
Ze zeggen wel eens dat je van het ergste uit moet gaan om je voor te bereiden op alle mogelijke consequenties. Daarom kan het zeker geen kwaad om dagelijks een back-up te maken van je website. Idealiter doe je dit meerdere keren per dag, waarbij de back-up op een andere server opgeslagen wordt.
Op deze manier voorkom je dat je al je data kwijt bent als bijvoorbeeld de server er uit ligt. Er zijn verschillende manieren om dit proces te automatiseren, zodat je er verder geen omkijken naar hebt.
Zorg er wel voor dat je deze back-ups test en 100% zeker weet dat dit werkt. Je wilt er natuurlijk niet achterkomen dat de back-ups niet werken, nadat je ze nodig hebt. Zo hebben wij bij SYS ook onlangs de back-up getest in een gecontroleerde omgeving. Hierdoor weten we precies wat er gebeurd en zijn we goed voorbereid op eventuele aanvallen van buitenaf.

Jouw website beschermen met het SYS Platform
Het is dus onwijs belangrijk om jouw website goed te beschermen. Heb jezelf weinig tot geen verstand van websites en de techniek erachter? Dan raad ik zeker aan om je website onder te brengen bij een platform. Die regelen vaak de back-ups en zorgen ervoor dat de beveiliging up to date blijft. (Lees hier meer over alle voor- en nadelen van een platform en website in eigen beheer.)
Zo maakt het SYS Platform dagelijks meerdere back-ups van elke SYS-website. Daarnaast zorgen we ervoor dat alles goed up to date blijft en staat er een support team klaar die in geval van nood kan bijspringen. Hoewel aanvallen van buitenaf helaas nooit te voorkomen zijn, zijn we er meer dan op voorbereid.
Wil je meer weten wat SYS kan betekenen voor de veiligheid van jouw website? Plan een gratis succesplan in!
“SYS maakt dagelijks meerdere back-ups van elke SYS-website”
Conclusie
Als online ondernemer raak je natuurlijk getriggerd als je berichten leest over cyberaanvallen op grote bedrijven. Hoewel jouw website op het internet nooit voor 100% beschermd is tegen aanvallen van buitenaf, kun je gelukkig wel maatregelen nemen om de bescherming te optimaliseren. Zorg er voor dat je de beveiliging van je website regelmatig updatet, een firewall gebruikt en dagelijks back-ups maakt van de website die op een andere server wordt opgeslagen. Wil je hier liever geen tijd aan besteden of vind je de techniek lastig? Overweeg dan om je website onder te brengen bij een platform waar de bescherming van je website voor jou geregeld wordt.
Gerelateerde informatie
Op onze website vind je meerdere artikelen die je verder helpen. Heb je deze artikelen al gelezen?