Een humanistische bezoeker is één van de 4 typen bezoekers volgens het MBTI model. Dit wetenschappelijke model legt uit dat iedereen een voorkeur heeft voor een type bezoeker. De verschillende bezoekers worden gedifferentieerd o.b.v. vragen die ze stellen en informatie die ze nodig hebben om een beslissing te maken. In dit artikel gaan we dieper in op de humanistische bezoeker. Daarnaast laten we met voorbeelden zien hoe jij jouw website inricht voor dit type bezoeker.
Wat is een humanistische bezoeker?
Humanistische bezoekers lijken op spontane bezoekers. Er is echter één essentieel verschil. Humanistische bezoeker zijn langzame beslissers, terwijl spontane bezoekers snelle beslissers zijn.
Maarten is een spontane beslisser en wellicht weet je al dat wij tegenpolen van elkaar zijn. Het is dan ook niet zo gek dat ik een humanistische bezoeker ben. Dat zie je dan ook terug in mijn koopgedrag.
Onlangs waren Maarten en ik op zoek naar een nieuw bed. Op de webshop van Ikea zagen we een mooi bed in de aanbieding. Maarten was gelijk helemaal enthousiast. Het bed was goedkoop, had kastjes en had het juiste formaat. Hij stond bijna op het punt om het bed te bestellen. Ik was echter niet overtuigd.
In de tussentijd had ik namelijk verschillende reviews gelezen van mensen die dit bed hebben gekocht. En die waren niet goed! Het bed kraakte, er ontbraken onderdelen en zou niet lekker liggen.
De meningen van de “gewone mensen” waren voor mij voldoende om een beslissing te maken.
“De mening van de gewone mens is belangrijk om een beslissing te maken”
De kenmerken van een humanistische bezoeker
Net als ik maken humanistische bezoekers langzaam beslissingen op basis van emotie. Ongeveer 15 tot 20% van de mensen beslissen langzaam en op basis van emotie.
Samen met de methodische bezoekers, hebben humanistische bezoekers meer informatie nodig dan de snelle beslissers. De informatie die snelle beslisser op zich nemen, zijn zeker ook relevant voor langzame beslissers. Het is alleen niet voldoende voor hen om een beslissing te maken. Langzame bezoekers nemen meer de tijd om een website te bekijken. Ze lezen namelijk aandachtig stukken tekst op de website.
Humanistische personen hechten veel waarde aan relaties. Het gevoel van
vertrouwen staat voor deze groep hoog in het vaandel. Ze vinden meningen van andere mensen om hen heen belangrijk. De mening van de “gewone mens” is belangrijker dan die van autoriteiten. Daarnaast delen ze snel hun mening met hun netwerk. Deze groep zal dus sneller een testimonial geven als je hierom vraagt.
Bovendien willen ze weten wie er achter een website zit. Humanistische
personen zijn echte mensenmensen. Ze willen graag een band opbouwen
met de persoon. Ze zullen minder snel in zee gaan met een groot corporate bedrijf dat niet persoonlijk is.

Welke vragen stelt een humanistische bezoeker?
De vragen die een humanistische bezoeker voornamelijk stelt, begint met het woord “wie“.
Vragen zoals “wie heeft er samengewerkt met dit bedrijf en wie is de eigenaar” zijn vragen die dit type bezoeker vaak stelt.
Deze vragen zijn vaak erg gericht op de persoon achter het bedrijf en de ervaring van anderen.
Je website inrichten voor de humanistische bezoeker
Er zijn verschillende manieren om jouw website in te richten voor een humanistische bezoeker. Ze komen ongeveer als derde groep op de website (na de snelle beslissers). We bespreken hieronder de belangrijkste manieren.
Testimonials
Laat ervaringen en testimonials van tevreden klanten zien. Let er wel op dat de testimonials betrouwbaar overkomen. Vermeld daarom relevante informatie, zoals: een foto van de persoon, de naam en eventueel de functie. Lees ook dit artikel hoe je makkelijk Google reviews verzamelt.
Coach je bijvoorbeeld specifiek ondernemers? Dan helpt het om de naam van het bedrijf te plaatsen bij een testimonial.

Helpscout maakt wellicht gebruik van de beste manier om een testimonial te weergeven. Namelijk d.m.v. een video. Daarnaast staat ook de naam van de persoon en het bedrijf genoteerd. Dit heeft een enorm positief effect op de betrouwbaarheid van de testimonial.
Gebruik foto's van anderen
Maak gebruik van echte foto’s i.p.v. stockfoto’s. Het wekt meer vertrouwen op bij een humanistische bezoeker. Zeker foto’s van vrienden en familie doen het goed. Zulke foto’s vertellen indirect al meer over de eigenaar. Uiteraard plaats je zulke foto’s alleen op pagina’s waar dat toegevoegde waarde heeft, zoals een over mij pagina.

Een goed voorbeeld is de website van Marleen Sahetapy Fotografie. Zij heeft op haar website meerdere foto’s van haar familieleden geplaatst. Deze foto’s leveren sfeer en een emotionele waarde op. Een humanistische bezoeker die familie ook belangrijk vindt, kan zich dan sneller aangetrokken voelen.
Klantenservice
Laat duidelijk zien welke vorm(en) van klantenservice je aanbiedt. Ben je bijvoorbeeld bereikbaar per telefoon, email of chat? Of zijn er help artikelen / video’s als een bezoeker ergens niet helemaal uitkomt?

Creative Cosmetics laat duidelijk de klantenservice zien. Er is een mogelijkheid om een chat te starten, te whats appen, een mail te versturen of ze via Facebook te benaderen.
Deelknoppen
Geef humanistische bezoekers de mogelijkheid om iets te delen waar ze positief over zijn. Deze groep zal namelijk het snelst iets delen. Deelknoppen kunnen o.a. geplaatst worden bij producten en blogartikelen.
Terwijl je dit blog bericht leest, zie je dat wij aan de linkerkant deelknoppen hebben geplaatst. Mocht je dit artikel willen delen, dan kan dat met één simpele klik ;-).
Social media
Een humanistische bezoeker zal je sneller op social media volgen als je hier naar vraagt. Vraag daarom, waar relevant, of bezoekers je willen volgen.
Met social media kan je weer je bereik vergroten. Maar je kan ook (potentiële) klanten op de hoogte houden van aanbiedingen en nieuwe producten.

Couple.co vraagt op een creatieve manier aan klanten om ze te volgen op Instagram.
Vertel iets over jezelf
We hebben geleerd dat een humanistische bezoeker graag meer over de eigenaar / oprichter wil weten. Vertel daarom iets over jezelf op de website. Vergeet niet jouw expertstatus te benadrukken.

Richard van Vitaily pakt dit goed aan! Hij vertelt iets over zichzelf en vermeld de ervaring (expertstatus) die hij heeft. Daarnaast is er een duidelijk foto van hem zichtbaar. Onderschat niet wat een goede foto doet voor de betrouwbaarheid van een website!
Conclusie
De humanistische bezoeker is één van de 4 typen bezoekers volgens het MBTI-model. Dit type bezoeker beslist langzaam en op basis van emotie. Ze hechten veel waarde aan relaties. De mening van de “gewone mens” is voor hen belangrijker dan die van autoriteiten. Deze bezoekers zullen dan ook minder snel in zee gaan met een groot corporate bedrijf. De vraag wie staat centraal bij humanistische bezoekers. Plaats op je website testimonials en deelknoppen. Laat ook duidelijk zien wat de klantenservice is en vertel iets over jezelf.
Gerelateerde blogberichten