Zo schep je structuur als ondernemer in je financiën

Ondernemer en auteur Femke Hogema ondersteunt mkb’ers en zzp’ers bij het opbouwen van een financieel gezond, winstgevend bedrijf. In dit blogartikel geeft zij waardevolle tips en informatie mee hoe jij als ondernemer jouw financiële zaken zelfstandig kan regelen.
Inhoudsopgave
    Een koptekst toevoegen om de inhoudsopgave te genereren

    Een zzp’er heeft een passie en is heel goed in zijn of haar vak. Het bedrijf begint dan ook meestal met datgene wat deze ondernemers heel graag willen of uitermate goed kunnen. Vaak zit daar ook nog een missie achter: zoals de wereld verbeteren, mensen helpen of ziektes genezen.

    Het financiële stuk maakt meestal geen deel uit van die missie en wekt wat minder enthousiasme op. Daarom wordt dit vaak uit handen gegeven, onder het mom ‘daar heb ik een boekhouder voor’. Hoewel het inhuren van een goede boekhouder of winstadviseur voor de financiële verslaglegging geen overbodige luxe is, is dat niet genoeg.

    Als ondernemer moet je ook zelf enig inzicht hebben in je financiën. Het goede nieuws: met een duidelijk plan en de juiste tools hoeft dat geen probleem meer te zijn! 

    Auteur en ondernemer Femke Hogema

    Onlangs hebben we hierover auteur en ondernemer Femke Hogema geïnterviewd. Zij ondersteunt mkb’ers en zzp’ers bij het opbouwen van een financieel gezond, winstgevend bedrijf.

    In een tijdspan van ruim 13 jaar heeft Femke enorm veel bereikt. Zo is ze genomineerd geweest tot “vrouwelijke zzp’er van het jaar” en heeft ze meer dan 1.000 ondernemers getraind in financieel bewust ondernemerschap.

    Femke is auteur van vier boeken. Haar boek “Financiën voor ZZP’ers” is meer dan 10.000 keer verkocht! Verder is ze meerdere keren op BNR Nieuwsradio geweest, was ze te zien op RTLZ en heeft ze in het Financieel Dagblad gestaan.

    auteur en ondernemer Femke Hogema
    Auteur en ondernemer Femke Hogema helpt ondernemers bij het opbouwen van een financieel gezond, winstgevend bedrijf

    Als ondernemer weinig inzicht in financiën

    Hoeveel geld kan ik investeren? Geef ik niet meer uit dan er binnenkomt? En hoe zit het met de belasting? Het zijn vragen m.b.t. de financiën waar elke ondernemer mee te maken krijgt. Tegelijkertijd zijn het vragen die je zakelijke keuzes bepalen en vaak het verschil maken tussen succes en mislukking.

    Heel veel onrust

    “Wat ik vooral zie, is heel veel onrust. Ondernemers die niet kunnen inschatten hoeveel belasting ze moeten betalen, hun boekhouder en cijfers niet snappen en eigenlijk geen idee hebben hoe hun bedrijf draait”, vertelt Femke

    “Wat ik vooral zie bij ondernemers met weinig financiële inzicht, is heel veel onrust”

    -Femke Hogema

    Financiële risico's bij groei van onderneming

    “Daarnaast maakt een onderneming in de loop van haar bestaan ook diverse groeistappen door. Elke groeistap brengt weer een nieuwe situatie met zich mee. Denk bijvoorbeeld aan nieuwe kosten, nieuwe teamleden en andere (online-)systemen. Als je in zo’n nieuwe situatie je financiën niet goed managet, neemt de stress toe en loop je ook een groter risico dat het misgaat.”

    Voordelen om als ondernemer eigen financiën te regelen

    Je eigen financiën regelen wordt door menig ondernemer nog gezien als iets wat niet direct waarde toevoegt aan het bedrijf. “Alsof het zoiets is als stofzuigen. Je moet het wel af en toe doen, maar je huis wordt er niet meer waard van”, verduidelijkt Femke. Toch is dat niet waar.

    Meer structuur in bedrijfsvoering

    Als je je financiën gaat managen, breng je namelijk veel meer structuur aan in je bedrijfsvoering. Je hebt veel beter in de gaten welke prijzen je moet vragen om daadwerkelijk de belasting, kosten en jezelf te kunnen betalen. Het wordt dus gemakkelijker om een goede prijs voor je producten of diensten neer te leggen.

    Extra focus

    Nog belangrijker is dat financieel management zorgt voor extra focus: “Als ik deze doelen wil behalen, staat me dit nu te doen.” Omzet en winst worden dan geen kwestie van hopen, maar een zaak van regelen en doen.

    “Je eigen financiën als ondernemer regelen zorgt voor meer structuur en extra focus.”

    -Femke Hogema

    Stappenplan voor ondernemers om eigen financiën te regelen

    Het scheppen van overzicht in je financiën begint met het opstellen van een duidelijk stappenplan. Zo breng je structuur aan en kom je als ondernemer minder gauw voor vervelende verrassingen te staan.

    Stap 1: Creëer een goede boekhoudstructuur

    Zorg allereerst voor een goed online-boekhoudpakket dat geautomatiseerd en gekoppeld is. Dit helpt je om interne processen op orde te brengen. Mindset is hierbij ook belangrijk. Simpele dingen en processen steeds op dezelfde manier doen, zoals bonnetjes bewaren voor de administratie, maakt de kans op fouten kleiner. 

    Het opzetten van een goed boekhoudsysteem vergt een investering in geld, tijd en energie. Maar je plukt er uiteindelijk wel een heel leven lang de vruchten van.

    Stap 2: Maak een winstgevend plan

    De volgende stap naar financiële houvast is het maken van een winstgevend plan.

    Zo’n plan is de som van de onderstaande vragen:

    • Wat ga je verkopen?
    • Hoeveel omzet verwacht je hiermee te genereren?
    • Welke kosten komen hierbij kijken?
    • Hoeveel winst maak je dan?
    • Hoe zorg je ervoor dat je de verwachte winstmarges gaat realiseren?

    Door deze vragen zo specifiek mogelijk te beantwoorden, krijg je als ondernemer een realistisch beeld van je financiën: wat wil je bereiken en kan je dit veroorloven.

    Stap 3: Profit First - manage je financiën als ondernemer

    Als ondernemer je financiën managen wordt een stuk gemakkelijker door te beginnen met het kiezen van de juiste tools. Een voorbeeld van zo’n handig stukje financieel gereedschap is Profit First. De tool is gebaseerd op het aloude ‘potjessysteem’

    Hierbij wordt het geld verdeeld over verschillende potjes, waarbij elk potje een duidelijk bepaald bestedingsdoel heeft. Die gedachte zijn we helemaal kwijtgeraakt in ons zakelijke geld. De meeste ondernemers hebben een of twee bankrekeningen waar een smak geld op staat. Ze hebben vaak geen idee waar dit geld precies voor bestemd is.

    Profit First vertaalt het principe van het huishoudelijke potjessysteem naar de onderneming. Bedenker Mike Michalowicz definieert vier doelen voor zakelijk geld waarover de ondernemer beschikt:

    • de winst;
    • je eigen salaris;
    • belastingen
    • en (bedrijfs)kosten.
    Naast de vier potjes heb je nog een vijfde rekening, de ontvangstrekening, waar al het geld binnenkomt.  
    potjessysteem ondernemer financiën
    Het potjessysteem geeft overzicht waar je inkomsten naar toe moet gaan

    Meer informatie over Profit First

    De hoofdgedachte van Profit First in een notendop? Door het geld letterlijk te verdelen over meerdere bankrekeningen voor verschillende doelen, weet je uiteindelijk precies hoeveel je kunt investeren en opmaken.

    Profit First geeft ondernemers dus overzicht. Je ziet met één blik op de bankrekening hoeveel geld er beschikbaar is. Maar je gaat bijvoorbeeld ook een salarisbuffer opbouwen. 

    Het is geweldig en rustgevend als je dan ziet dat je nog voor drie maanden salaris in kas hebt. Of als je nog veel belasting moet betalen, maar dan kijkt naar je rekening en ziet: “I’ve got this.” 

    Andersom kan Profit First ook een ontnuchterend waarschuwingssysteem zijn dat je er bewust van maakt dat er teveel wordt uitgegeven of te weinig binnenkomt.

    Ook Vanessa en ik maken gebruik van het Profit First principe

    Stap 4: Voorbereiden op de IB-aangifte

    De IB-aangifte is een noodzakelijk kwaad en kostenpost waar je als zzp’er onherroepelijk mee te maken krijgt. Maar het is als ondernemer met een variabel inkomen vaak lastig om vroegtijdig in te schatten hoeveel belasting je aan het eind van het jaar moet gaan betalen. Heb je genoeg op je belastingrekening staan? En is er voldoende overschot om met een deel van je geld andere dingen te kunnen doen?

    Femke heeft een handige en eenvoudige tool ontwikkeld om je IB-aangifte in enkele stappen in goede banen te leiden

    “Allereerst leg ik in een video uit hoe de IB-aangifte nou precies werkt in Nederland. Hoe functioneert het systeem van aftrekposten? Wat is de mkb-vrijstelling? Hoe zit het met de arbeidskorting en heffingskorting? En hoe komt het dat ondernemers die twintigduizend euro winst maken, eigenlijk geen belasting hoeven te betalen?” 

    “Het tweede onderdeel is een Excel-tool waarmee je tot op de euro precies kunt uitrekenen hoeveel belasting je uiteindelijk moet betalen.”

    Ga aan de slag

    De conclusie: het maken van de juiste financiële keuzes is een belangrijke voorwaarde voor zakelijk succes. Financiële structuur zorgt niet alleen voor rust, maar stelt je ook in staat om zakelijke kansen beter te benutten.

    Wil jij als ondernemer ook meer inzicht krijgen in het financiële reilen en zeilen van je onderneming? Ga dan aan de slag met Profit First: een speciale online-handleiding voert je middels lessen en videotutorials door alle stappen van deze handige tool.

    Gerelateerde blogberichten

    GRATIS ADVIES INWINNEN?

    Plan een afspraak met een website expert!

    De afgelopen jaren hebben we meer dan 1000 websites geanalyseerd en verbeterdHierdoor weten we nu precies wat werkt (en absoluut niet werkt). Laat ons je helpen met een vrijblijvend adviesgesprek. Plan nu nog een afspraak in!

    Aanbevolen artikelen

    • Alle
    • Automatiseren
    • Bedrijf opschalen
    • Klantverhalen
    • Ondernemen
    • Updates
    • Vergelijkingen
    • Website maken
    • Website optimaliseren
    Je website aanmelden bij Google
    Waarom word ik niet gevonden op Google?
    In de moderne wereld is online vindbaarheid essentieel voor het succes van jouw bedrijf. Klanten zoeken dagelijks op Google naar oplossingen voor hun problemen, zo ben jij (hopelijk) ook op dit blogartikel terecht gekomen. Hoe zorg je ervoor dat jouw website hoger in de zoekresultaten ...
    Meer succes behalen met klanten
    In 3 stappen succesvoller worden dankzij klanten
    Hoe kun je ervoor zorgen dat jouw klanten succesvoller worden? Want het succes van klanten is ook jouw succes. Luister naar wat jouw doelgroep nodig heeft en behaal betere resultaten met jouw klanten. Lees de 3 handige stappen voor meer succes.
    Meer klanten aantrekken met het 'dit wil ik ook' principe
    Klanten aantrekken? | Het “dit wil ik ook” principe
    Hoe zorg je ervoor dat je zelf meer klanten aantrekt in plaats van dat je ze continu moet overtuigen om klant te worden? Ontdek een compleet nieuwe manier: het ‘dit wil ik ook’ principe. Vergroot je expertstatus via je website en maak nieuwe mensen enthousiast ...

    Laat een reactie achter

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

    Nu geen tijd om te lezen?👇

    Ontvang dit artikel in je mailbox (voor later)

    Je ontvangt een mail met een reminder van dit artikel

    SYS Platform draait op SYS Platform SYS Platform - Platform voor Coaches & Opleiders