Wat is een gastblog en hoe kun je het gebruiken?

Een gastblog is een blog artikel dat iemand op uitnodiging schrijft voor een website. Het is een manier om meer interessante content op jouw blog te verzamelen. Omgekeerd kun je ook zelf een gastblog (laten) schrijven en dit, al dan niet tegen betaling, plaatsen op een andere website met als doel om meer bezoekers naar je website te trekken. Ook kan dit worden ingezet om backlinks naar je site te realiseren.

Waar kan je een gastblog voor gebruiken?

Er zijn verschillende reden waarvoor je een gastblogger kan inschakelen.

Vrije tijd

Zo levert het jouw vrije tijd, terwijl jouw bezoekers voorzien worden van waardevolle content. Heb jij weinig tijd om een artikel te schrijven of is dit niet jouw sterkste kant? Dan kan een gastblogger de oplossing zijn.

Positionering Google

Extra content met een goede linkstructuur kan jouw zoekmachine positie verbeteren. Zeker als jijzelf gastblogs voor andere ondernemers schrijft. Dit betekent namelijk dat de link van jouw website op andere websites gevonden worden. Dit principe wordt door Google beloond. Lees hier meer over SEO. De methode voor het realiseren van meer backlinks wordt linkbuilding genoemd.

Leads verzamelen

Wil je jouw bereik vergroten? Schrijf dan gastblogs voor andere websites. Op deze manier kan je meer leads verzamelen. Hier komen we later in dit artikel uitgebreid op terug.

Wat voor gastbloggers kun je inschakelen?

Er zijn verschillende gastbloggers die je kan inschakelen. We bespreken hieronder de 3 belangrijkste.

Ondernemers binnen jouw vakgebied

Je wilt natuurlijk dat bezoekers jouw blog artikelen lezen. Daarvoor is het belangrijk dat de content past bij jouw doelgroep. Daarom kan iemand die binnen jouw vakgebied over specifieke kennis bezit, interessant zijn.

Stel, je geeft een cursus en maakt daarbij gebruik van bepaalde leerstof die afkomstig is van andere deskundigen. Dit is een goede invalshoek om contact op te nemen met deze deskundigen. Probeer een relatie op te bouwen en vraag naar de mogelijkheid of ze een blog voor jou willen schrijven. 

In sommige gevallen zullen anderen tegen betaling een gastblog schrijven. In andere gevallen kan je de persoon de gelegenheid geven om reclame te maken voor bijvoorbeeld zijn nieuwste boek.

Bloggers met autoriteit

Sommige blogs trekken heel veel bezoekers en de auteur wordt door zijn / haar publiek vaak gezien als een autoriteit. 

Ken jij een blogger die populair en relevant is voor jouw klanten? Nodig deze auteur dan (tegen betaling) uit om een gastblog te schrijven. Dat levert meerwaarde op voor jouw website.

Ondernemers waarmee je samenwerkt

Jouw business staat nooit alleen op zichzelf. Meestal werk je op verschillende terreinen samen met andere ondernemers. Denk bijvoorbeeld aan een leverancier van bepaalde hard- of software. 

Wanneer je over en weer een gastblog schrijft (of laat schrijven) op elkaars website, levert dat meestal een win-win situatie op. Beide ondernemers kunnen immers hun activiteiten onder de aandacht brengen bij een nieuw publiek.

Zelf een gastblog schrijven

Als coach of opleidingsinstituut ben je steeds weer op zoek naar nieuwe klanten. Die kun je bereiken wanneer jij zelf een gastblog publiceert op een veel bezochte website die relevant is voor jouw doelgroep. 

Je kan jouw kennis en expertise delen over een bepaald onderwerp. Zorg ervoor dat je een call to action in het blog artikel verwerkt. Dit geeft je de mogelijkheid om nieuwe leads te verzamelen.

Word je zelf uitgenodigd door een blog? Dan kun je uiteraard onderhandelen over de voorwaarden. 

Ga je zelf actief op zoek naar websites waarop je een gastblog kunt plaatsen? Houd er dan wel rekening mee dat je in veel gevallen zult moeten betalen voor het publiceren van een artikel. Daar krijg je dan als het goed is veel nieuwe lezers (en bezoekers) voor terug die anders misschien nooit zouden hebben geweten van het bestaan van jouw business.

Conclusie

Een gastblog is een blog artikel dat iemand op uitnodiging schrijft voor een website. Je kan gastbloggers inschakelen om waardevolle content marketing voor jouw doelgroep te schrijven. Vaak gebeurt dit tegen betaling of gratis promotie. Je kan ook zelf een gastblog schrijven voor andere ondernemers. Het is een goede manier om jouw bereik te vergroten en nieuwe leads te verzamelen.

Inhoudsopgave
  Een koptekst toevoegen om de inhoudsopgave te genereren
  DOWNLOAD GRATIS CHECKLIST​

  Checklist: Meer Resultaat uit je Website!

  De afgelopen jaren hebben we (Maarten en Vanessa) meer dan 700 websites geanalyseerdHierdoor weten we nu precies wat werkt (en absoluut niet werkt).

  Laat een reactie achter

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  Gratis checklist voor coaches en opleiders

  De KLIK methode voor meer resultaat (aanvragen en klanten) uit je website

  Nu geen tijd om te lezen?👇

  Ontvang dit artikel in je mailbox (voor later)

  Je ontvangt een mail met een reminder van dit artikel

  SYS Platform draait op SYS PlatformSYS Platform - Websites voor coaches