Een van de manieren om hoger te komen in de zoekresultaten van Google, is linkbuilding. Wat linkbuilden precies is, leggen we in dit artikel uit.
Linkbuilding betekenis
Linkbuilding wil zeggen dat je een netwerk van externe links opbouwt die naar jouw website verwijzen. Hoe meer pagina’s dat doen, hoe meer Google de conclusie trekt dat jouw website belangrijk is. Dankzij deze ‘backlinks‘ komt je website hoger in de zoekresultaten terecht.
Penguin update
Overigens geeft het aantal links niet de doorslag. Dat was vroeger nog wel het geval. Google stelde helemaal geen eisen aan deze links, ze werden dan ook massaal ingekocht. Sinds Google het algoritme, dat bekend staat onder de naam Penguin, introduceerde, is daar verandering in gekomen. Tegenwoordig tellen deze externe backlinks eigenlijk alleen maar mee als ze relevant zijn en van een website komen die een gelijksoortige content biedt als jouw website.
Hoe gaat linkbuilding in zijn werk?
Er zijn verschillende manieren waarop je jouw netwerk van externe links kunt uitbouwen:
Links uitwisselen
Je kunt met een eigenaar van een website afspreken dat je elkaars url op de site zet. Dit heeft vooral zin wanneer de site overeenkomsten heeft met jouw vakgebied.
Gastblogs schrijven
Dit is een hele effectieve manier van linkbuilding. Je schrijft een artikel over jouw vakgebied en komt met een eigenaar van een website overeen dat je (al dan niet tegen betaling) dit mag plaatsen op een voor jouw doelgroep relevante website. In het artikel kun je handig een of twee links verwerken die verwijzen naar belangrijke pagina’s op jouw site of bijvoorbeeld naar een e-book dat je verkoopt.
Vaak schrijven partners gastblogs over elkaar. Zo hebben wij een blog geschreven voor Mailblue. Bekijk hier het blog artikel.
Gratis links door anderen
Het is uiteraard een hele luxe als andere websites er zelf voor kiezen om naar jouw webpagina’s te linken. Dat zal vooral het geval zijn wanneer jouw website uitblinkt door de hoeveelheid interessante en waardevolle content.
Via sociale media
Het bovenstaande gaat natuurlijk ook op wanneer mensen jouw content delen op sociale media.

Betalen voor een link
Betalen voor links kan een goede strategie zijn als je de juiste linke op de juiste websites plaatst. Let daarbij op dat het kopen van goedkope spamlinks niet werkt. Een betaald artikel publiceren op een groot en relevant blog werkt wel. Je kan bijvoorbeeld in online kranten artikelen publiceren, wat effect heeft op de waarde van jouw domein. Dit neigt meer naar PR, maar is ook een vorm van linkbuilding.
Interne linkbuilding is ook belangrijk
Ook op jouw eigen site ben je gebaat bij een duidelijke linkstructuur. Je moet er naar streven dat een bezoeker makkelijk kan rondkijken en naar de pagina’s wordt geleid die voor jouw onderneming belangrijk zijn. Hoe duidelijker de interne linkstructuur van je website is, des te meer jouw bezoekers het optimale uit je site halen. Ook Google is blij met een website die werk heeft gemaakt van de interne links.
Het leuke is dat je deze SEO factor helemaal zelf onder controle hebt. Zo kun je er bijvoorbeeld voor zorgen dat jouw belangrijkste zoekwoorden terug zijn te vinden in deze interne links. Dat komt jouw positie in de zoekmachines alleen maar ten goede.

Conclusie
Linkbuilding is een netwerk van externe links opbouwen die naar jouw website verwijzen. Linkbuilding heeft een zeer veel gevallen een positief effect hebben op jouw positionering in de zoekresultaten. Je kan op verschillende manieren “linkbuilden”. Zo kan je met andere ondernemers links uitwisselen en gastblogs schrijven. Een andere manier is door waardevolle content aan te bieden op je website. De kans is dan groter dat anderen gratis jouw links delen. Bijvoorbeeld via social media. Daarnaast is interne linkbuilding belangrijk voor je online onderneming. Een bezoeker kan makkelijk rondkijken en Google beloont interne linkbuilding.
1 reactie op “Wat is linkbuilding en hoe doe je dat?”
Interessant stuk! Ik ga hier zeker mee aan de slag met onze eigen website