Wat is linkbuilding en hoe doe je dat?

Een van de manieren om hoger te komen in de zoekresultaten van Google, is linkbuilding. Wat linkbuilden precies is, leggen we in dit artikel uit.

Linkbuilding betekenis

Linkbuilding wil zeggen dat je een netwerk van externe links opbouwt die naar jouw website verwijzen. Hoe meer pagina’s dat doen, hoe meer Google de conclusie trekt dat jouw website belangrijk is. Dankzij deze ‘backlinks‘ komt je website hoger in de zoekresultaten terecht.

Penguin update

Overigens geeft het aantal links niet de doorslag. Dat was vroeger nog wel het geval. Google stelde helemaal geen eisen aan deze links, ze werden dan ook massaal ingekocht. Sinds Google het algoritme, dat bekend staat onder de naam Penguin, introduceerde, is daar verandering in gekomen. Tegenwoordig tellen deze externe backlinks eigenlijk alleen maar mee als ze relevant zijn en van een website komen die een gelijksoortige content biedt als jouw website.

Hoe gaat linkbuilding in zijn werk?

Er zijn verschillende manieren waarop je jouw netwerk van externe links kunt uitbouwen:

Links uitwisselen

Je kunt met een eigenaar van een website afspreken dat je elkaars url op de site zet. Dit heeft vooral zin wanneer de site overeenkomsten heeft met jouw vakgebied.

Gastblogs schrijven

Dit is een hele effectieve manier van linkbuilding. Je schrijft een artikel over jouw vakgebied en komt met een eigenaar van een website overeen dat je (al dan niet tegen betaling) dit mag plaatsen op een voor jouw doelgroep relevante website. In het artikel kun je handig een of twee links verwerken die verwijzen naar belangrijke pagina’s op jouw site of bijvoorbeeld naar een e-book dat je verkoopt.

Vaak schrijven partners gastblogs over elkaar. Zo hebben wij een blog geschreven voor Mailblue. Bekijk hier het blog artikel.

Gratis links door anderen

Het is uiteraard een hele luxe als andere websites er zelf voor kiezen om naar jouw webpagina’s te linken. Dat zal vooral het geval zijn wanneer jouw website uitblinkt door de hoeveelheid interessante en waardevolle content.

Via sociale media

Het bovenstaande gaat natuurlijk ook op wanneer mensen jouw content delen op sociale media.

voorbeeld linkbuilding social media
Ik deel bijvoorbeeld content van ondernemers die ik waardevol vind

Betalen voor een link

Betalen voor links kan een goede strategie zijn als je de juiste linke op de juiste websites plaatst. Let daarbij op dat het kopen van goedkope spamlinks niet werkt. Een betaald artikel publiceren op een groot en relevant blog werkt wel. Je kan bijvoorbeeld in online kranten artikelen publiceren, wat effect heeft op de waarde van jouw domein. Dit neigt meer naar PR, maar is ook een vorm van linkbuilding.

Interne linkbuilding is ook belangrijk

Ook op jouw eigen site ben je gebaat bij een duidelijke linkstructuur. Je moet er naar streven dat een bezoeker makkelijk kan rondkijken en naar de pagina’s wordt geleid die voor jouw onderneming belangrijk zijn. Hoe duidelijker de interne linkstructuur van je website is, des te meer jouw bezoekers het optimale uit je site halen. Ook Google is blij met een website die werk heeft gemaakt van de interne links

Het leuke is dat je deze SEO factor helemaal zelf onder controle hebt. Zo kun je er bijvoorbeeld voor zorgen dat jouw belangrijkste zoekwoorden terug zijn te vinden in deze interne links. Dat komt jouw positie in de zoekmachines alleen maar ten goede.

interne linkbuilding
Wikipedia is hét voorbeeld als het gaat om interne linkbuilding

Conclusie

Linkbuilding is een netwerk van externe links opbouwen die naar jouw website verwijzen. Linkbuilding heeft een zeer veel gevallen een positief effect hebben op jouw positionering in de zoekresultaten. Je kan op verschillende manieren “linkbuilden”. Zo kan je met andere ondernemers links uitwisselen en gastblogs schrijven. Een andere manier is door waardevolle content aan te bieden op je website. De kans is dan groter dat anderen gratis jouw links delen. Bijvoorbeeld via social media. Daarnaast is interne linkbuilding belangrijk voor je online onderneming. Een bezoeker kan makkelijk rondkijken en Google beloont interne linkbuilding.

Inhoudsopgave
  Een koptekst toevoegen om de inhoudsopgave te genereren
  DOWNLOAD GRATIS CHECKLIST​

  Checklist: Meer Resultaat uit je Website!

  De afgelopen jaren hebben we (Maarten en Vanessa) meer dan 700 websites geanalyseerdHierdoor weten we nu precies wat werkt (en absoluut niet werkt).

  1 reactie op “Wat is linkbuilding en hoe doe je dat?”

  Laat een reactie achter

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  Gratis checklist voor coaches en opleiders

  De KLIK methode voor meer resultaat (aanvragen en klanten) uit je website

  Nu geen tijd om te lezen?👇

  Ontvang dit artikel in je mailbox (voor later)

  Je ontvangt een mail met een reminder van dit artikel

  SYS Platform draait op SYS PlatformSYS Platform - Websites voor coaches