Je website is klaar en je hebt een aantal blogs geschreven; je kunt hem nu eindelijk live zetten. Als je zoveel tijd en moeite hebt gestoken in je website, dan wil je dat deze gevonden wordt door de zoekmachines. Het is daarom belangrijk om je website aan te melden bij Google. Maar hoe doe je dat en waarom is het belangrijk? In dit blog leggen we het aan je uit.
Kun je jouw website aanmelden bij een zoekmachine?
Ja, het is mogelijk om je website aan te melden bij Google. Je hebt zelf wel degelijk invloed op hoe snel Google jouw website oppakt. Wanneer je niks doet wacht je af totdat Google jouw site ‘een keer’ oppakt. Meld je de site aan, dan geef je Google een seintje. Let op Google: mijn site staat online, wil je deze indexeren.
Website koppelen aan Google Search Console
Om je website aan te melden in Google moet je de site koppelen aan Google Search Console. Dit is een gratis tool van Google die je helpt om je site te optimaliseren.
Sitemap toevoegen
Om je site aan te melden in Google voeg je de sitemap van je website toe aan Google Search Console. Een sitemap is een lijst van alle URL’s van je website.
Een sitemap werkt samen met het robots.txt bestand. Je kunt een sitemap het beste vergelijken met een inhoudsopgave. Het is een overzicht van alle pagina’s die op je website staan. Dit maakt het voor zoekmachine robots gemakkelijk om volledig en snel je website te kunnen indexeren.
Voeg je een nieuw artikel of blog toe aan de site dan komt deze in de sitemap te staan. Google herkent dit en komt eerder op je site kijken om het nieuwe artikel te indexeren.
Hoe voeg je de sitemap toe?
Is je site gekoppeld aan Google Search Console dan kun je onder sitemap eenvoudig een sitemap toevoegen. Achter de domeinnaam type de URL van de sitemap. In onderstaand voorbeeld zou dat zijn https://sysplatform.nl/sitemap_index.xml
Een nieuw blog laten indexeren in Google
Er is nog een stap die je kunt zetten om het indexeren van een blog te versnellen. Je kunt de URL van een nieuw blog door de URL-inspectietool van Google Search Console halen. Vervolgens kun je de URL laten indexeren. Uitermate handig wanneer je een nieuw blog hebt geschreven waarmee je vlotter vindbaar wilt worden.
Wanneer is mijn website zichtbaar in de zoekresultaten?
Heb je net een nieuwe website? Houd er dan rekening mee dat het wel even kan duren voordat jouw website geïndexeerd is. Je site zal dus niet meteen vindbaar zijn. Google heeft tijd nodig om je site op te pakken. Na verloop van tijd komt je site bovendrijven.
Checken wat Google opgepakt
Je checkt eenvoudig welke pagina’s Google al van jou site heeft opgepakt. Dit doe je naar Google te gaan en in te typen site:jouwdomeinnaam.nl. Je ziet dan welke pagina’s van jouw website al geïndexeerd zijn.
Wat als mijn website niet wordt gevonden?
Er kunnen een aantal redenen zijn waarom je website niet wordt gevonden.
- Als je net een nieuwe website hebt gepubliceerd, dan kan het even duren voordat Google robots heeft kunnen sturen om je website te verkennen;
- Het ontwerp van je website zorgt ervoor dat deze moeilijk te crawlen is;
- Google heeft een foutmelding ontvangen tijdens het doorzoeken van de site. Dit is vaak een technisch probleem en kan opgelost worden door jouw webdesigner.
- Werk je met WordPress, check dan of de site op niet indexeren door zoekmachines staat.
Gerelateerde blogs
In de kennisbank van SYS Platform vind je tientallen handige blogs met tips en informatie. Heb je deze blogs al gelezen: