E-mailmarketing voor beginners (Interview met expert Rachelle Blok)

In dit interview met e-mailmarketing expert Rachelle Blok ontdek je wanneer je het beste kunt beginnen met e-mailmarketing. Hoe bouw je goede marketing funnels op? Hoe kom je aan meer leads voor je marketing funnels? Ze vertelt ook hoe haar klant in 1 week meer dan 18.000 omzet haalde dankzij de four day cash machine methode.
Inhoudsopgave
  Een koptekst toevoegen om de inhoudsopgave te genereren

  Interview met e-mailmarketing expert Rachelle Blok

  Rachelle Blok is e-mailmarketing expert bij Mailtribe. Ze helpt ondernemers met e-mailmarketing en het opbouwen van marketing funnels zodat ze makkelijk van onbekenden hun klant kunnen maken. Ben jij beginner op het gebied van e-mailmarketing? Wil je graag weten wanneer het handig is om te starten en hoe je meer resultaat haalt met marketing funnels? Bekijk het hele interview met Rachelle Blok, ze deelt ontzettend veel tips!

  E-mailmarketing voor beginners (Interview met expert Rachelle Blok)
  Rachelle Blok is e-mailmarketing expert en combineert strategische kennis met techniek

  E-mailmarketing voor beginners

  Er zijn zoveel dingen waar je je als ondernemer op kunt richten zoals het bouwen van een goede website, marketing via social media en het inzetten van advertenties. Wanneer is het handig om te starten met e-mailmarketing? Voor wie is e-mailmarketing handig om in te zetten? Volgens Rachelle kun je e-mailmarketing inzetten voor allerlei verschillende bedrijven. Haar tip is om wel eerst te beginnen met de basis van je bedrijf. Heb helder wie je doelgroep is, wat je aanbiedt en help de eerste klanten. Als je weet wat je boodschap is kan een marketing funnel goed helpen.

  Verder opschalen met een marketing funnel

  Met een marketing funnel kun je makkelijker van een onbekende een klant maken. Ontdek eerst welke strategie bij jou past. Dit kun je vervolgens met een funnel verder uitvergroten en automatiseren. En op die manier kun je snel meer klanten krijgen.

  Hoe Rachelle haar eerste klanten kreeg? Ze is heel simpel begonnen met een gratis weggever. “Maar ik had nog niet echt het idee om een hele uitgebreide funnel te maken.” Ze heeft klanten vooral 1-op-1 geholpen en omdat ze veel contact had wist ze precies waar ze tegenaan liepen. “Op basis daarvan ben ik wel echt die hele funnel gaan bouwen, omdat ik dan wist tegen welke problemen ze aanliepen en waar ze naar verlangden. En dan kun je echt een hele goede funnel maken.”

  “Een funnel is vooral een geautomatiseerd communicatieproces om van een onbekende een klant te maken.”

  -Rachelle Blok

  Begin met een gratis weggever via je website

  Je kunt beginnen met een gratis weggever. Daarna kun je bijvoorbeeld iedere week een mail sturen. “Ik zou het geen nieuwsbrief noemen, maar je stuurt dan iets van waarde zodat je daarmee wel je eerste klanten aantrekt.” Op een gegeven moment kun je bepaalde patronen herkennen en je e-mailmarketing zoveel mogelijk automatiseren.

  Wat is een marketing funnel?

  Een funnel is vooral een geautomatiseerd communicatieproces om van een onbekende een klant te maken.” Je komt overal funnels tegen en kunt het op verschillende manieren inrichten. Rachelle noemt een voorbeeld van de Ikea. Er is een bepaald pad uitgestippeld hoe mensen door de winkel lopen. Hier is goed over nagedacht zodat de kans zo groot mogelijk is dat mensen een aankoop doen.

  Zelf maakt ze graag gebruik van een e-book of stappenplan als weggever. Ze verwijst niet altijd naar een verkooppagina, maar ook naar een kennismakingsgesprek of een webinar. Daar kun je dan een aanbod doen.

  Je hebt ook funnels voor klanten zodat jij ze goed kan helpen met jouw product. In die mails kun je klanten begeleiding geven of een extra product aanbieden.

  “Op basis daarvan ben ik wel echt die hele funnel gaan bouwen, omdat ik dan wist tegen welke problemen ze aanliepen en waar ze naar verlangden. En dan kun je echt een hele goede funnel maken.”

  -Rachelle Blok

  Problemen met het opbouwen van een marketing funnel

  “Ik denk dat veel mensen het zich veel te moeilijk maken. Dat ze denken dat ze heel veel verschillende paden nodig hebben in een funnel. Dat ze meerdere weggevers moeten maken of verschillende producten aanbieden.” Maar het levert meer resultaat op als je een marketing funnel zo simpel mogelijk houdt. Kies 1 gratis weggever, 1 aanbod, 1 route die mensen kunnen bewandelen en optimaliseer dit telkens. “Zodat het steeds beter voor je gaat werken in plaats van dat je iedere keer weer iets nieuws gaat bedenken.”

  Ook de techniek van e-mailmarketing staat beginners in de weg. Terwijl dat wel meevalt. Een ander probleem bij het opbouwen van een marketing funnel is het niet weten wat te moeten schrijven in de mails.

  Hoe schrijf je goede e-mails?

  Rachelle ziet dat er vaak veel waardevolle tips weggegeven worden. “Daardoor informeer je mensen, maar zorg je er niet echt voor dat ze actie gaan ondernemen.” Wat belangrijk is aan je e-mails is dat je gaat zitten op de emotie van je doelgroep. Omschrijf herkenbare situaties en schrijf over de problemen en verlangens van potentiële klanten. Deze ontdek je door goed in gesprek te gaan met je doelgroep. Ze raadt ook aan om een doelgroep onderzoek te laten doen.

  Je kunt ook kijken naar de belemmerende overtuigingen. Wat zijn de overtuigingen van je doelgroep waardoor ze nog niet klaar zijn om jouw product te kopen? Als je die al weg kunt nemen in je e-mails wordt de kans al veel groter dat ze uiteindelijk iets van jou gaan kopen.”

  Je kunt e-mailmarketing uitbesteden, maar je merkt dan dat dit niet helemaal jouw tone of voice is: de manier waarop je schrijft. Het is aan te raden om de e-mails zelf te schrijven en hulp te zoeken voor het opstellen van een goede e-mail.

  Het opbouwen van een goede marketing funnel

  “Allereerst kijken we naar de basis van het bedrijf, het fundament.” Als dat niet goed staat gaat de funnel ook niet voor je werken. De eerste stap is vaak het kiezen van de doelgroep. Ook wordt er gekeken hoe jij persoonlijkheid kunt geven aan de funnel. “Ook naar je productaanbod. Is je productaanbod wel goed opgebouwd zodat mensen echt doorstromen van het ene naar het andere product.” Als dat staat tekent ze de funnel uit op papier van A tot Z. Daarna worden de teksten geschreven voor de e-mails, maar ook verkooppagina’s. De laatste stap is pas de techniek en het koppelen van alle systemen.

  De drie fases van een marketing funnel

  Een marketing funnel bestaat uit een koude, warme en hete fase. Rachelle vergelijkt dit altijd met daten. Je komt elkaar eerst ergens tegen en vertrouwt elkaar nog niet. Wanneer iemand je al beter leert kennen komen ze in de warme fase terecht. Je deelt waardevolle inzichten en herkenning zodat ze zien dat jij hen echt begrijpt. Je bouwt als het ware een relatie op zodat zij uiteindelijk klant worden.

  Het inzetten van een Four Day Cash Machine

  Wat Rachelle uniek maakt is dat ze zich zowel richt op de strategische als de technische kant van funnels. “Dat zie je niet vaak. Dat echt alles mee wordt gepakt.” Met een klant heeft ze gewerkt aan een Four Day Cash Machine (4DCM). Dat is korte promo die je doet voor 1 product. In een paar dagen tijd ga je meerdere e-mails versturen over dit product. “Toen hebben we 18.000 euro omgezet in 1 week en zat haar jaaropleiding vol.”

  Deze methode wordt nog niet vaak gebruikt, maar kan wel een piek in je omzet veroorzaken. Wil je dit inzetten? Het is belangrijk dat je dan al een warm publiek hebt. Je hebt al een maillijst met mensen die jou al wat beter kennen. Daarnaast doet Rachelle ook altijd een pre-lancering. Voorafgaand maak je mensen heel nieuwsgierig. In de mails erna neem je o.a. bezwaren weg en deel je recensies. Zorg ook voor urgentie!

  E-mailmarketing voor beginners (Interview met expert Rachelle Blok)
  Met de 4-day Cash Machine methode haalde haar klant meer dan 18.000 euro omzet in 1 week

  Advertenties inzetten voor meer leads voor je maillijst

  Er zijn verschillende strategieën voor. “Wat ik zelf veel inzet zijn advertenties via Facebook en Instagram. Je maakt ze 1 keer en kunt gelijk super veel mensen bereiken.” Maak voor jezelf de afweging of je er geld aan uit wilt geven of er langer de tijd voor wilt nemen voor organisch bereik. “Zelf start ik altijd met het maken van een berekening.” Hoeveel klanten wil je? Hoeveel e-mailadressen heb je daarvoor nodig?

  Wil je aan de slag gaan met e-mailmarketing? Vraag een gratis introductiecursus aan via Mailtribe.

  DOWNLOAD GRATIS CHECKLIST​

  Checklist: Meer Resultaat uit je Website!

  De afgelopen jaren hebben we (Maarten en Vanessa) meer dan 700 websites geanalyseerdHierdoor weten we nu precies wat werkt (en absoluut niet werkt).

  Aanbevolen artikelen

  • Alle
  • Automatiseren
  • Bedrijf opschalen
  • Klantverhalen
  • Ondernemen
  • Updates
  • Vergelijkingen
  • Website maken
  • Website optimaliseren
  Nieuw in SYS Strategie en support sessies, dashboard en funnels-3
  Nieuw in SYS: Strategie en support sessies, dashboard en funnels

  Continu zijn we bezig om het platform verder te verbeteren. Je kunt nu nog makkelijker om hulp vragen. Vanuit je SYS dashboard kun je jezelf aanmelden voor strategie en supportsessies. Ook kun je blauwdrukken downloaden en masterclasses bekijken om nog meer resultaat uit jouw website te halen. Daarnaast kun je handmatig omzet toevoegen en hebben we de funnel overzichten verbeterd.

  Brenda van Wegen - Overstappen van een Wix website naar een alles in 1 platform -2
  Overstappen van een Wix website naar een alles in 1 platform

  Brenda van Wegen coacht ambitieuze vrouwen die verlangen naar meer energie, vitaliteit, zelfvertrouwen en gelukkig zijn. Twee jaar geleden maakte ze de overstap van een Wix website naar het SYS Platform. Met Wix had ze beperkte mogelijkheden en was niks geautomatiseerd. Ze ging op zoek naar betere ondersteuning en meer resultaat. Ze maakt nu veel meer meters met haar website, scoort hoger in Google en heeft tijd over om te focussen op belangrijke zaken.

  Alles over adverteren op social media met Marlou Minten
  Alles over adverteren op social media | Interview met Marlou Minten

  In dit interview spreekt Maarten met Marlou Minten, marketing specialist van Your Marketing Minds met een focus op advertenties in Google, Facebook en Instagram. Wanneer start je met adverteren? Welk budget heb je nodig? Hoe kies je een marketingbureau? En wanneer mag je resultaat verwachten?

  Laat een reactie achter

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

  Gratis checklist voor coaches en opleiders

  De KLIK methode voor meer resultaat (aanvragen en klanten) uit je website

  Nu geen tijd om te lezen?👇

  Ontvang dit artikel in je mailbox (voor later)

  Je ontvangt een mail met een reminder van dit artikel

  SYS Platform draait op SYS PlatformSYS Platform - Websites voor coaches