Wat is een webinar en hoe werkt het? - SYS Platform

Wat is een webinar en hoe werkt het?

Wat is een webinar?

Een webinar is een online presentatie die je in kan zetten om zoveel mogelijk mensen vanaf één punt te bereiken. Vaak is een webinar live en interactief. Kijkers hebben de mogelijkheid om te reageren op de presentatie of vragen te stellen.

Deze vorm van uitzending kan op verschillende manieren gegeven worden. Er kan bijvoorbeeld een powerpointslide gedeeld worden. Ook kan een persoon voor de camera iets zeggen. De mogelijkheden zijn eindeloos.

webinar-camera
Met camera
webinar-powerpoint-presentatie
Met een powerpointslide
webinar-camera-en-whiteboard
Beide

Waarvoor gebruik ik een webinar?

Webinars kan je voor verschillende doeleinden gebruiken. Ondernemers gebruiken deze vorm van presenteren vaak om een product of dienst te verkopen. Het is een mooie strategie om bijvoorbeeld na afloop van een challenge in te zetten. Je hebt direct contact met jouw doelgroep en kan makkelijk bezwaren wegnemen.

Verder kan je een webinar gebruiken om waardevolle informatie te delen met anderen (betaald of onbetaald). Denk maar aan online masterclasses of een Q&A.

Wat zijn de voordelen van een webinar?

Net als online trainingen focust een webinar zich op het online leven. Het grootste voordeel is dan ook dat je veel mensen vanaf één locatie kan bereiken. Je kan de presentatie thuis geven, op kantoor of gewoon in de auto. 

Ook voor kijkers is de drempel lager. Ze hoeven niet op een locatie aanwezig te zijn en kunnen lekker vanuit huis de presentatie volgen.

Daarnaast zijn de kosten een stuk lager. Je hoeft geen ruimte af te huren en rekening te houden met allerlei organisatorische zaken, zoals: parkeerplekken, openbaar vervoer, etc.

Een leuk extraatje is dat webinars opgenomen kunnen worden. Na afloop kan je de kijkers (of de niet-kijkers die er onverwachts niet bij konden zijn) verrassen met de opname

Hoe werkt een webinar

Verschillende platformen

Hoe een webinar werkt is afhankelijk van het gebruikte platform. Zo zie je steeds vaker dat Facebook live gebruikt wordt om een webinar te geven. 

Ga je echt serieus aan de slag met webinars om bijvoorbeeld klanten te werven, dan raden wij WebinarGeek aan. Met dit platform kan je makkelijk en snel goede webinars geven. Daarnaast heb je de mogelijkheid om jouw beeldscherm te delen met kijkers. Handig als je bijvoorbeeld een powerpointpresentatie wilt geven.

WebinarGeek
WebinarGeek is een makkelijk en snel platform om webinars te geven

De stappen van het geven van een webinar

Gebruik je een platform speciaal voor webinars, dan is het principe vaak hetzelfde. Je begint met het maken van een inschrijfpagina op het platform. De link naar deze pagina deel je met jouw doelgroep om zoveel mogelijk kijkers te verzamelen. Vaak kan je geautomatiseerd een mailtje naar ze sturen. Denk bijvoorbeeld aan een herinneringsmail voor wanneer het webinar bijna start.

Vervolgens start de online presentatie. Je doet je verhaal via de webcam of door je beeldscherm te delen. Via de chat kunnen kijkers vragen stellen. Een chat kan voor iedereen zichtbaar zijn of privé. Dat betekent dat elke kijken een privégesprek met jou kan houden.

Tijdens het presenteren kan je een call to action delen. Super handig tijdens een verkoop webinar om bezoeker naar jouw website te begeleiden.

Na afloop kan je de kijkers nog een mailtje sturen.

Conclusie

Een webinar is een online presentatie die je in kan zetten om zoveel mogelijk mensen vanaf één punt te bereiken. Je gebruikt een webinar vaak op een product te verkopen of om waardevolle informatie met anderen te delen. Het voordeel van webinars is dat het laagdrempelig is en je veel mensen vanaf één locatie kunt bereiken. Er zijn verschillende platformen om webinars te geven. Wijzelf raden WebinarGeek aan.

Inhoudsopgave
  Een koptekst toevoegen om de inhoudsopgave te genereren
  DOWNLOAD GRATIS CHECKLIST​

  Checklist: Meer Resultaat uit je Website!

  De afgelopen jaren hebben we (Maarten en Vanessa) meer dan 700 websites geanalyseerdHierdoor weten we nu precies wat werkt (en absoluut niet werkt).

  Laat een reactie achter

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  Gratis checklist voor coaches en opleiders

  De KLIK methode voor meer resultaat (aanvragen en klanten) uit je website

  Nu geen tijd om te lezen?👇

  Ontvang dit artikel in je mailbox (voor later)

  Je ontvangt een mail met een reminder van dit artikel

  SYS Platform draait op SYS Platform SYS Platform - Platform voor Coaches & Opleiders