Wat is een vlog en wat kun je ermee?

Je hoort het begrip steeds vaker voorbij komen: vlog of vloggen. Maar wat betekent dit begrip en wat kan je precies bereiken met vloggen? We leggen het uit in dit artikel.

Wat is een vlog

Een vlog is afkomstig van de woorden video en blog. En dat is ook gelijk de betekenis: een blog in de vorm van een video.

D.m.v. een korte video geef je kijkers een kijkje in jouw leven op een laagdrempelige manier. Dat wil zeggen dat het geen professioneel opgenomen video’s zijn met een script. Daarentegen staat de persoon en zijn karakter centraal in de video.

Een vlog kan ook van hoge kwaliteit zijn, maar deze vorm is minder populair bij vlogkijkers.

Wat kan ik met een vlog?

Vloggen is een manier om jouw volgers te voorzien van nieuwe content (en daardoor nieuwe volgers erbij te krijgen). Veel mensen zijn namelijk niet alleen geïnteresseerd in bijvoorbeeld de diensten die een bedrijfscoach aanbiedt, maar ook in het dagelijkse leven van zo iemand. Je kan zo inspelen op de behoeften van jouw volgers of klanten.

Geef je bijvoorbeeld yogales? Dan is het voor je kijkers interessant om bijvoorbeeld te vloggen hoe jouw yogaruimte eruit ziet.

Het concept vloggen is enorm populair op YouTube. Neem maar eens een kijkje hoeveel er dagelijks geüpload wordt. Voornamelijk influencers maken vlogs. Doordat influencers enorm veel volgers hebben, worden ze vaak benaderd door commerciële bedrijven. Tegen een vergoeding promoot de influencer het product in een vlog. De afgelopen jaren is hier enorm veel ophef over geweest, omdat het als sluikreclame wordt gezien. Daarnaast zijn de meeste kijkers minderjarig.

Vloggen als ondernemer

Desondanks dat vloggen populair is onder minderjarigen, kan het ook meerwaarde opleveren voor je onderneming. Als groeiende maatschappij kiezen we steeds bewuster. We vinden tegenwoordig de persoon achter een product interessanter dan het product zelf. Zet iemand zich bijvoorbeeld in voor het klimaat of help iemand anderen? 

Deze concepten zijn makkelijk toepasbaar in een vlog. Je kan bijvoorbeeld over een bepaald onderwerp praten (en dit verbinden aan je bedrijf). Gelijkgestemden zullen zich sneller aangetrokken voelen en je vaker gaan volgen. Daar kun je weer op inspelen door leads te verzamelen en uiteindelijk je conversie te vergroten. Zeker spontane en humanistische bezoekers zullen hier gevoeliger voor zijn.

Zorg er wel voor dat een vlog niet te langdradig wordt en dat het geen reclamespot wordt voor bijvoorbeeld een nieuwe product. De kans dat kijkers afhaken is dan groter.

Hoe maak ik een vlog?

Hier is eigenlijk geen hogere wiskunde voor nodig. Het enige wat je nodig hebt is een camera. De camera op je telefoon is ook prima. Het is niet erg als de kwaliteit iets minder is. Vaak houd je de camera in de selfiepose en begin je te filmen. 

Maak je een foutje of verspreek je je? Helemaal geen probleem! Een vlog hoeft juist niet perfect te zijn. Kijkers genieten juist van vlogs, omdat ze realistischer zijn. Dus zonder effecten, bewerkingen, etc.

Ben je klaar met filmen, dan upload je de video op een social media kanaal, zoals Facebook of YouTube.

vlog materialen
Je hebt alleen een camera en een internetverbinding nodig om te vloggen

Conclusie

Een vlog is dus een blog in videovorm. Het geeft je de mogelijkheid om jezelf op de voorkant te zetten. Hoewel vloggen populair is bij influencers, hebben ondernemers er zeker baat bij. Kijkers vinden het namelijk steeds belangrijker om te zien wie er achter een onderneming zit.

Inhoudsopgave
    Een koptekst toevoegen om de inhoudsopgave te genereren
    DOWNLOAD GRATIS CHECKLIST​

    Checklist: Meer Resultaat uit je Website!

    De afgelopen jaren hebben we (Maarten en Vanessa) meer dan 700 websites geanalyseerdHierdoor weten we nu precies wat werkt (en absoluut niet werkt).

    Laat een reactie achter

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

    Gratis checklist voor coaches en opleiders

    De KLIK methode voor meer resultaat (aanvragen en klanten) uit je website

    Nu geen tijd om te lezen?👇

    Ontvang dit artikel in je mailbox (voor later)

    Je ontvangt een mail met een reminder van dit artikel

    SYS Platform draait op SYS Platform SYS Platform - Platform voor Coaches & Opleiders