Wat is uptime en downtime en waarom is het belangrijk? - SYS Platform

Wat is uptime en downtime en waarom is het belangrijk?

Veel bedrijven die webhosting aanbieden, zeggen een uptime te garanderen van minimaal 99,9%. Wat is uptime en downtime nu eigenlijk precies? In dit artikel leggen we je het uit.

Wat is uptime?

Uptime is het aantal uur of minuten per jaar dat jouw website online is en dus beschikbaar voor het publiek. De uptime wordt uitgedrukt in een percentage. Het is belangrijk dat dit percentage zo hoog mogelijk is. Ook Google vindt dat belangrijk. Ze sturen mensen nu eenmaal graag door naar websites die bereikbaar zijn. 

Om uptime te zijn, moet de server van jouw hostingbedrijf continu werken. Omdat het wel eens voorkomt dat er werkzaamheden plaatsvinden aan de server, of dat er een onverwachte fout optreedt, garanderen webhosting bedrijven vrijwel nooit een 100% uptime.

Wat is downtime?

Downtime is de tijd in uren of minuten dat je website niet beschikbaar is voor het publiek. Bij een 99,9% uptime komt dat neer op een downtime van 8.77 uur per jaar. Omgerekend komt dat uit op ruim 43 minuten per maand. Dat is nog best veel. 

Steeds meer webhosting bieden daarom tegenwoordig een 99,99% uptime garantie aan. Dit houdt in dat de downtime op jaarbasis minder is dan 53 minuten, ofwel nog geen 5 minuten per maand.

Wat zijn de redenen dat een website down is?

De server speelt een belangrijke rol in de uptime en downtime van jouw website. Hieronder benoemen we de meestvoorkomende situaties.

Onderhoud aan de server

Het is belangrijk dat een server goed werkt en daarom is het belangrijk dat hier op z’n tijd onderhoud wordt verricht. Een goede webhost zal onderhoudswerkzaamheden van tevoren aankondigen. 

Onderhoud aan de server houdt namelijk in dat je website tijdelijk offline zal zijn. En zou kan je anticiperen op het moment. Hoe vervelend zou het bijvoorbeeld zijn als er onderhoud wordt gepleegd wanneer je net een nieuw product lanceert?!

uptime en downtime - onderhoud
Een goede webhost zal van te voren aankondigen dat er een onderhoud staat ingepland

Problemen met de server

Loopt een server vast, dan zal er met man en macht worden gewerkt om het probleem op te lossen. In sommige gevallen is de downtime veel langer dan verwacht. 

Helaas kunnen problemen met de server niet altijd voorkomen worden. Wel kan een webhost op zoek gaan naar een vaste oplossing om te voorkomen dat hetzelfde probleem nog een keer voorkomt. Vaak zal de webhost een korte verklaring geven wat er is gebeurd en wat er gedaan zal worden om dit in de toekomst te voorkomen.

Server overbelast

Dit komt vooral voor bij ‘shared hosting‘ waarbij je dus een server deelt met een aantal andere websites. Iedere website heeft dan maar voor een bepaald percentage recht op de servercapaciteit. Gaan verschillende websites daar ver overheen dan kan de server overbelast raken.

Fout op de website

De server is vaak de oorzaak van een downtime, maar niet altijd. Soms komt het door een fout op de website. Bijvoorbeeld wanneer een plugin of een thema verouderd is en niet meer werkt wanneer je een update uitvoert van je CMS (content management systeem).

Om deze reden raden wij het niet aan om zomaar plugins op je website te plaatsen. Het SYS Platform biedt bijvoorbeeld alleen functionaliteiten aan die gegarandeerd goed met de website werken. Dit controleren we door alles goed uit te zoeken en te testen. 

Hoe kun je de uptime en downtime berekenen?

We kunnen dit het best laten zien aan de hand van een etmaal (24 uur). Je deelt de tijd dat er sprake was van downtime, bijvoorbeeld 10 minuten (ofwel 600 seconden) door de totale tijd 24 uur (ofwel 86.400 seconden). Het downtime percentage komt in dit geval uit op 0,69%. De uptime is dus 100% – 0,69% = 99,31%. Gebeurt zoiets een paar keer per maand, dan zit je ook op jaarbasis al ver onder de 99% uptime.

Conclusie

De uptime is het aantal uur of minuten per jaar dat jouw website online is en dus beschikbaar voor het publiek. Downtime is juist de tijd dat jouw website offline is. Je wil natuurlijk een zo hoog mogelijke uptime. Helaas is een downtime niet te voorkomen. Vaak ligt de oorzaak bij een server. Denk bijvoorbeeld aan een geplande onderhoud of wanneer een server overbelast raakt. Verder kan de website-zelf hier ook een rol in spelen. Bijvoorbeeld door plugins en thema’s die niet meer werken na een update.

Inhoudsopgave
    Een koptekst toevoegen om de inhoudsopgave te genereren
    DOWNLOAD GRATIS CHECKLIST​

    Checklist: Meer Resultaat uit je Website!

    De afgelopen jaren hebben we (Maarten en Vanessa) meer dan 700 websites geanalyseerdHierdoor weten we nu precies wat werkt (en absoluut niet werkt).

    Laat een reactie achter

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

    Gratis checklist voor coaches en opleiders

    De KLIK methode voor meer resultaat (aanvragen en klanten) uit je website

    Nu geen tijd om te lezen?👇

    Ontvang dit artikel in je mailbox (voor later)

    Je ontvangt een mail met een reminder van dit artikel

    SYS Platform draait op SYS Platform SYS Platform - Platform voor Coaches & Opleiders