Wat is een VPS en wat kun je ermee?

Wat is een VPS?

VPS staat voor Virtual Private Server en is een vorm van hosting: een server waarop jouw website staat opgeslagen. Staat jouw website op een VPS? Dan heb je een eigen virtuele omgeving op een fysieke server.

Naast VPS heb je ook shared hosting: je deelt de server met anderen en hebt dus niet een eigen afgeschermde omgeving.

Het voordeel van een Virtual Private Server is dat je de capaciteit niet met anderen hoeft te delen. Je bepaalt dus zelf wat je ermee wil doen.

Hosting-shared-en-vps
Met een Virtual Private Server heb je een eigen afgeschermde omgeving op de fysieke server

De voor- en nadelen van een VPS

Een eigen afgeschermde omgeving op een server klinkt natuurlijk erg aantrekkelijk. Toch zijn er verschillende afwegingen die je moet maken en kan een shared hosting voordeliger zijn. Om je op weg te helpen, nemen we de voor- en nadelen door.

De voordelen van een VPS

Schaalbaar

Het fijne aan een VPS is dat je niet afhankelijk bent van andere websites die op de hosting draaien. Wil jij jouw capaciteit op korte termijn verhogen vanwege een bezoekersstijging, dan kan je dit snel regelen met een VPS. Je bent dus niet afhankelijk van de capaciteit van anderen.

Eigen besturingssysteem

Voor de echte experts is dit een enorm voordeel: je kan je eigen software en besturingssysteem installeren op de server. Als op een shared hosting Linux is geïnstalleerd, dan gebruikt iedereen dit systeem. Bij een VPS heb je de vrijheid om zelf te bepalen wat je wilt.

De nadelen van een VPS

Onderhoud

De volledige vrijheid hebben is leuk, maar je moet er ook verstand van hebben. Je bent namelijk geheel verantwoordelijk voor de onderhoud en updates. Zorg er ook voor dat je dit regelmatig bijhoudt! Zo blijft je website snel en efficiënt werken. Daarnaast verklein je de kans dat je website wordt gehackt.

Prijs

Er wordt vaak beweerd dat de prijs van een VPS aanzienlijk lager is. Dat is geheel afhankelijk waar je allemaal gebruik van willen maken (bijvoorbeeld de capaciteit). De prijs kan dan aardig snel oplopen. Daarnaast ben je zelf verantwoordelijk voor de server. 

Wanneer moet ik een VPS gebruiken?

Wat is nu uiteindelijk de betere optie, een VPS of een shared hosting? Dat is afhankelijk van de volgende 3 factoren:

 • Techniek
 • Aantal bezoekers
 • Kosten

Techniek

De eerste vraag die je moet stellen, is of je hoge eisen hebt op het gebied van techniek. Is er bijvoorbeeld een reden om gebruik te maken van zware programma’s. Zo niet, dan heb je genoeg aan een shared hosting.

Houd ook rekening dat je zelf onderhoud moet regelen. Heb je hier weinig kennis over, dan is shared hosting beter geschikt voor jou dan een VPS.

Aantal bezoekers

Hoe afhankelijk ben je van je website en hoeveel bezoekers heb je op je website? Als je consistent veel bezoekers op je website hebt, dan wil je natuurlijk geen trage website en/of storingen. In dat geval is VPS een goede oplossing. Je kan de capaciteiten verhogen en bent niet afhankelijk van de andere servers op de hoofdserver.

Heb je maandelijks, bijvoorbeeld tijdens een challenge, een piekmoment in bezoekersaantallen? Dan is dat prima te handhaven met een shared hosting.

Lees hier hoe je inzicht krijg in jouw bezoekersstatistieken.

Kosten

Zoals eerder aangegeven: de kosten van een VPS kan enorm oplopen, afhankelijk van je wensen. Vaak zal de prijs duurder zijn als je gebruik wil maken van alle voordelen van een VPS.

Conclusie

Een VPS staat voor Virtual Private Server en is een vorm van hosting waarbij je een eigen virtuele omgeving hebt op een fysieke server. Het voordeel is dat je veel meer vrijheid hebt dan bij een shared hosting: je bepaalt o.a. zelf het besturingssysteem en de capaciteiten. Het nadeel is wel dat je voor alles verantwoordelijk bent, zoals de onderhoud. Daarnaast kan de prijs oplopen.

Inhoudsopgave
  Een koptekst toevoegen om de inhoudsopgave te genereren
  DOWNLOAD GRATIS CHECKLIST​

  Checklist: Meer Resultaat uit je Website!

  De afgelopen jaren hebben we (Maarten en Vanessa) meer dan 700 websites geanalyseerdHierdoor weten we nu precies wat werkt (en absoluut niet werkt).

  Laat een reactie achter

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  Gratis checklist voor coaches en opleiders

  De KLIK methode voor meer resultaat (aanvragen en klanten) uit je website

  Nu geen tijd om te lezen?👇

  Ontvang dit artikel in je mailbox (voor later)

  Je ontvangt een mail met een reminder van dit artikel

  SYS Platform draait op SYS Platform SYS Platform - Platform voor Coaches & Opleiders